22 / 12 / 2024

Apartmandaki ortak kullanım alanları!

Apartmandaki ortak kullanım alanları!

Apartmanda bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları da bulunuyor. Peki, apartmanlarda ortak kullanım alanları nelerdir? İşte apartmanın ortak alanlarının kullanımı esasları..



Apartmandaki ortak kullanım alanları!

Apartmanda bağımsız bölümlerin harici olarak tüm maliklerin kullanımına ayrılan ortak kullanım alanları da bulunuyor. Apartmanda hangi alanların ortak yer kapsamına girdiği; bu ortak alanlarda hangi tasarruf işleminde bulunulabildiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Ortak yerler: 

Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. 

 

a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,

 

b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, 

 

c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri. 


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer


 Bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı: 

Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur. 

 

Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesine kaydedilir ve bunlardan anayapının oturduğu zeminindışında kalanlar kadastro planında veya tapu haritasında ayrıca gösterilir. 

 

Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklariyle bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz. 

 

Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış vaya kiralanmış olur. 


Kat mülkiyeti kurulması şartları!


Geri Dön