İmar kirliliğine neden olan yapılar nelerdir?
Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. Bu yapıların sahipleri ağır cezalarla karşı karşıya kalıyor. Peki, imar kirliliğine neden olan yapılar nelerdir?
İmar kirliliğine neden olan yapılar nelerdir?
İmar kavramının kelime anlamı 'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak ifade ediliyor. İmar kirliliği ise binaların yapı ruhsatı alınmamış olması durumu olarak karşımıza çıkıyor. Bir binanın inşaatına başlanabilmesi için öncelikle yapı ruhsatı alması gerekiyor.
Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar, imar kirliliğine neden oluyor. İmar planına neden olan yapılar arasında imar planına uygun olarak inşaa edilmiş yapılarda yer alıyor. İmar kirliliğine neden olan yapıları şu şekilde sıralamak mümkün oluyor;
İmar kirliliğine neden olan yapılar!
* Yapı ruhsatı alınmamış olan yapılar,
* Yapı ruhsatı alınmış ancak, ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş yapılar,
* İmar planına uygun olmayan yapılar
Yukarıda sıraladığımız yapılar imar kirliliğine neden oluyor. Yapının imar kirliliği kapsamına girmesi istenmiyor ise yapı ruhsatı alınmış olması, ruhsata uygun olarak ve imar planına uygun olarak inşaatın yapılmış olması gerekiyor. İmar kirliliğine neden olan yapıları sahipleri ağır cezalar ile karşı karşıya kalıyor. Bu cezalar arasında;
(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
Ancak bu cezaların ortadan kalkması söz konusu oluyor. Bu cezaların ortadan kalkabilmesi için ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi gerekiyor.
İmar kirliliği davası!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com