29 / 04 / 2024

Samsun’da kent estetiğine köklü neşter!

Samsun’da kent estetiğine köklü neşter!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın görüntü kirliliğine neden olan yapıların dış cephelerinin estetik görünüme kavuşturma teklifi kabul edildi.




Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın 23. İşitme Engelliler Olimpiyatları öncesinde gündeme getirdiği Çarşamba Havaalanı'ndan  Ankara  Köprüsü'ndeki Ada Köprüsü'ne kadar olan bölgelerde, görüntü kirliliğine neden olan yapıların dış cephelerinin estetik görünüme kavuşturulmasına yönelik teklif, Büyükşehir Belediye Meclisi Karma Komisyonu'nda kabul edildi.  Komisyonda ayrıca kent estetiğini bozan reklam ve ilan panolarıyla ilgili yönetmelikte de dikkat çekici değişiklikler yapıldı.

YILMAZ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Komisyonu dün Meclis Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında toplandı. Komisyonda, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın temmuz ayında yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyatları öncesinde, konukların kente gelecekleri güzergâhlar üzerinde sıvasız ve boyasız konut kalmamasına yönelik 'estetik seferberliği' çağrısıyla ilgili yönetmelik değişikliği ile imar planı değişiklik teklifi görüşüldü. Buna göre özellikle havaalanı yolu ve Ankara yolunda Adalar Köprüsü'ne kadar olan arsalarda ve evlerde, Kadifekale Mahallesi, Cedit, Liman mahalleleri ile Karasamsun mahallelerinde şehircilik, estetik ve trafik bakımından mahzurlu görülen yapılarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması oybirliğiyle kabul edildi.


DİK VE ÇIKINTILI PANOLARA YASAK

Komisyonda kabul edilen yönetmelik değişikliğiyle ayrıca konut ve ticaret alanlarında asma kat, galeri kat gibi normal kat yüksekliğini aşan kısımlar, projesine göre aydınlatma ve havalandırma amacıyla yapılmış ise bu yüzeylerin de tanıtım ve reklam amaçlı kullanılamayacağı hükme bağlandı. Yine yönetmelikte yapılan değişiklikle konut ve ticaret alanlarında bina cephe yüzeylerine dik ve çıkıntılı reklam ve tanıtım panosu takılması da yasaklandı.

TOTEM KURULMASI TAMAMEN KALDIRILDI

Ticaret alanlarında ayaklı ve ayaksız, binadan bağımsız olarak tanıtım ve reklam uygulaması yapılmasına da yasak getirilirken, totem konulması konusunda Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu'ndan izin alınması gerekir hükmü de tamamen kaldırıldı. Buna göre ticaret alanlarında işletme sahipleri reklam ve ilan amaçlı totem koyamayacaklar. Sanayi alanları için de yeni düzenlemeler öngören yönetmelik değişikliğine göre bu alanlarda tesislerin son kat alın yüzeyine reklam panosu koyabilmeleri için Kent Estetik Kurulu'ndan izin almaları şartı getirildi.

OKULLAR DA YÖNETMELİK KAPSAMINA ALINDI

Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Komisyonu'nda kabul edilen yönetmelik değişikliği Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulları da kapsıyor. Buna göre bu okulların arsa ve bahçe duvarları, tanıtım ve reklam amaçlı kullanılamayacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce belirlenen özel proje alanlarında reklam, tanıtım elamanlarının ve çevrelerinin yüzey rengi ve dokusu ile ilgili tanıtım esası ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu'nca belirlenecek.




Samsun Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön