28 / 04 / 2024

İmar Plan değişikliği ilgililere tebliğ edilir mi?

İmar Plan değişikliği ilgililere tebliğ edilir mi?

İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmıyor. Peki, İmar Plan değişikliği ilgililere tebliğ edilir mi?



İmar Plan değişikliği ilgililere tebliğ edilir mi?

Belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgeye imar planı deniyor. 


İmar Planı değişikliği plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararının zorunlu kılması halinde yapılan plan düzenlemeleri olarak karşımıza çıkıyor.


İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmıyor. 


İmar planları ya da plan değişikliklerinin askıya çıkarılmak suretiyle ilanı ilgililere tebliğ yerine geçmiyor. İlandan güdülen amaç, ilgililerin idareye itiraz yolunu açıyor.  İtiraz edilmemesi ya da itirazın reddi, planı (değişikliği) kesinleştiriliyor ve idareye uygulama olanağı sağlıyor. 


Planlara ya da plan değişikliklerine karşı öğrenildiği günden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabiliyor. Davalı idare, Davacının öğrenme tarihinin daha önce olduğunu ileri sürerse bunu kanıtlamak zorunda oluyor.  Uygulamada, önce idareye başvurup taşınmazın "İmar Durumu" istenilmekte ve "İmar Durumu Belgesi"nin verildiği tarih tebliğ (öğrenme) tarihi olarak kabul edilip 60 gün içinde dava açılabiliyor. 


İmar planı, Belediye Meclis Kararıyla kabul ediliyor ve askıya çıkarılıyor.  Bir aylık askı süresi içinde söz konusu nazım, uygulama ya ek imar planına itiraz edilebiliyor.  İtirazınız belediye imar komisyonunda bir rapor ile belediye meclisine sunuluyor ve belediye meclisinde oylanıyor.


Çıkan sonuç itiraz eden kişiye bildiriliyor.  Bildirim tarihinden itibaren 60 gün içinde bağlı bulunduğunuz idare mahkemesinde dava açma hakkı bulunuyor. Eğer bu 60 günlük süre içinde dava açmazsanız, planın kabul edildiği idari işlemin iptali için idare mahkemesine gidemezseniz. 


Mevzii imar planında değişiklik nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön