28 / 04 / 2024

İmar planlarına yeni düzen!

İmar planlarına yeni düzen!

İmar planlarına yeni düzen geliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün şeffaflık paketini açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, imar plan değişikliği konusunda ise şu açıklamaları da sözlerine ekledi...



Başbakan Davutoğlu, imar plan değişikliği konusunda ise şu açıklamaları yaptı: 


İLAN EDİLECEK

İmar planı değişikliği sonucu oluşan değer artışından belediyelerin pay almasmı sağlayacağız. İmar planı değişiklikleri taslak ve değiştirilmiş hali ile belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği bii" panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecektir. Ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak sunulacaktır. İmar plam yapma ve onama yetkisi olan tüm kamu idarelerinin her aşaması ilgili idare ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu amaçla oluşturulan web sitesinde yayınlayacaktır.



SIKI KİIRALLARA BAĞLANACAK


Plan değişikliği, tarihi, kültürel dokuyu, doğal dokuyu ve silüeti koruyarak sosyal donatı ve teknik altyapının verdiği imkan dahilinde yapılacak. İmar plam değişiklikleri sıkı kurallara bağlanacak ve bundan belediyelerinde pay alması sağlanacak. Taşınmazın plan değişikliğinden sonra ilk satışından sonra veya yapı ruhsatı aşamasında önce değer artış payı ödenecek, ödeme ayni olarak yapılacağı gibi, hisse verilmesi, kat karşılığı gibi peşin veya taksitler halinde de olabilecek. 


BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ 


İmar mevzuatı ile ilgili yasa tasalısına son şeklini vererek en kısa zamanda TBMM'ye sevk edeceğiz. 

Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması, bugünden itibaren geçerli olacak. Yani şu andan itibaren ola ki kanun Meclis'e gidene kadar bu ara boşluktan istifade edelim diye ön izin almak isteyenler çıkabilir. Şimdiden söylüyorum, kamu değer artış payı ile ilgili düzenlemeler şu andan itibaren geçerli. Bu dönemde bir belirsizlik olmayacak. 


Yeni Asır


Geri Dön