05 / 05 / 2024

İmar programı nedir?

İmar programı nedir?

İmar programı, belediyeler tarafından imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programları yapılıyor. Peki, imar programı nedir? Nasıl hazırlanır?



İmar programı nedir?

İmar programları; plan kararlarını uygulamak, planın belirlenen süreler içinde hayata geçmesini sağlamak; Mülk sahiplerinin taşınmazları üzerinde süresiz olarak kısıtlama getirmemek; İdareler arası eşgüdüm sağlamak; Yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarında plana uygunluğu sağlamak; Finans kaynakları oluşturmak ve Plan uygulamasında etaplama sağlamak için hazırlanıyor.


İmar programı, belediyeler tarafından imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık olarak yapılıyor.


İmar Kanunu gereğince; Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılıyor. 


Bu programlar, belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşiyor. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildiriliyor. 


Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, bu program süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur. 


İmar programlarında, umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince kısıtlama konulan gayrimenkuller kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğer kanunlarla verilen haklar devam eder. 


İmar planı nasıl kesinleşir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön