İmar

İmar sorunları Türkiye için imaj kaybı oluyor!

2015’te Türkiye’de 1 milyar TL’lik ticari gayrimenkul alım-satım işlemine aracılık ettiklerini belirten Avi Alkaş, bu işlemlerde yabancı payının ‘sıfır’ olduğunu söyledi. Alkaş, imar sorunlarının Türkiye için imaj kaybı olduğunu vurguladı.

2015’te Türkiye’de 1 milyar TL’lik ticari gayrimenkul alım-satım işlemine aracılık ettiklerini belirten JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, bu işlemlerde yabancı payının ‘sıfır’ olduğunu söyledi. Alkaş, imar sorunlarının Türkiye için imaj kaybı olduğunu vurguladı.


Ofis, otel, alışveriş merkezi (AVM) gibi ticari gayrimenkul projelerinde yatırım yönetimi danışmanlığı yapan JLL, 2015’te toplam 1 milyar TL değerinde alım-satım işlemi gerçekleştirdi. 223 milyon TL’ye satılan İzmir CarrefourSA AVM’nin de aralarında bulunduğu 5 farklı projenin tamamı yerli yatırımcılar arasında el değiştirdi.


Yabancı yatırımcının genel ekonomik konjonktür, seçim belirsizliği, imar sorunları ve şeffaflık konularındaki endişelerden ötürü Türkiye’de ticari gayrimenkul yatırımından biraz uzaklaştığını belirten JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Keşke bu işlemlerden bazılarını da yabancılar yapsaydı ve ülkeye yatırım çekebilseydik. Fakat özellikle geçmişte yaşanan imar sorunları Türkiye’nin imaj kaybına yol açtı” diye konuştu. Yabancıların Türkiye’de konuta ciddi bir ilgisi olduğuna dikkat çeken Alkaş, topraktan satış yerine kira getirisi olan bitmiş ürün satabilmenin katma değer açısından daha önemli olduğunu vurguladı.


YÜZDE 60’I SEÇİM SONRASI SATILDI


JLL Türkiye Sermaye Piyasaları Direktörü İdil Hamzadi de piyasanın şeffaflığının yatırımcı açısından önemine değindi. İstanbul’da yüzde 7-7.5 arasında getiri olmasına rağmen yüzde 2-2.5’lik getiri vaateden Londra’nın tercih edildiğini belirten Hamzadi, “Türkiye inanılmaz bir fırsat olmasına rağmen para güvenli limanı, daha şeffaf olan piyasayı seçiyor” dedi. Hamzadi, şu bilgileri verdi: “2014’te toplam değeri 400 milyon TL olan 2 alım-satım işlemi gerçekleştirmiştik. Zor bir yıl olmasına rağmen 2015’te ciddi işlemler oldu. 1 milyar TL’lik işlemin yüzde 60’ı da seçimden sonra, kasımda yapıldı. Belirsizlik bu kararları etkiliyor. Ticari gayrimenkulde pazarın yüzde 80’ine hâkimiz. 2016 hedefimiz daha yüksek ancak yine de yabancı payının yüzde 20’lerde kalmasını öngörüyoruz.”


MAPIC ve MIPIM Türkiye’ye geliyor


Avi Alkaş, dünyanın en büyük gayrimenkul ve perakende fuarları olarak gösterilen MAPIC ve MIPIM'i 2016'da Türkiye'de düzenlemek için görüşmelere başladıklarını da açıkladı. Türkiye'yi yurtdışında doğru anlatmanın önemini vurgulayan Alkaş, şöyle devam etti: “2016-2017'de ekonomi âlemi için gökler bulutlu. İyimserlik şarkıları söylenmiyor. Bizim de hazırlıklar yapmamız lazım. MAPIC ve MIPIM sektör için çok önemli. Yatırımcılar bir araya geliyor. Fransa'nın Cannes kenti dışında İngiltere ve Japonya'da da düzenlenen MAPIC'in İtalya'da da yapılmaya başlanacağını duyunca İstanbul için hemen çalışmaya başladık. Eylül 2016'da ilkini düzenleme niyetimiz var. Çeşitli gayrimenkul projeleri olan Sağlık Bakanlığı yetkililerini de Fransa'daki MIPIM'e götürmeye çalışıyoruz.”


Habertürk