İmar transferi değere göre yapılacak: İmar hakkınız başka bir şehre aktarılabilecek!
İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine ilave edilen ‘imar hakkı aktarımı’ gündemde tartışma konusu oldu. Peki yeni kanunla neler yapılabilecek? İşte adım adım ayrıntılar...
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun maddeleri TBMM'den geçti ve bugün Resmi Gazete'de de yayımlandı. Bu çerçevede, İmar Kanunu’nun 5’inci maddesine “imar hakkı aktarımı” tanımı ilave edildi. Böylece de daha önce imar planlarına not düşülerek spesifik şekilde gerçekleştirilebilen imar transferi, kanunla genele yayılarak uygulanabilecek.
Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; düzenleme doğrultusunda bir arsanın okul, yol, park, yeşil alan gibi kamu hizmet alanlarında kalması durumunda, o parseldeki emsale esas inşaat hakkı başka parsele taşınabilecek. Yani ilgili kamu idaresi veya belediye, kendisine ait başka bir imar alanında vatandaşa yer gösterebilecek. Vatandaş da imar hakkı transferini kullanacak ve kendisine gösterilen yerde bina yapabilecek. Fakat burada metrekareden ziyade ekonomik değer belirleyici özellik taşıyacak.
SPK LİSANSLI ŞİRKETLER TARAFINDAN DEĞER BELİRLENECEK
Arsanın değeri raporla tespit edilecek. Bu değeri SPK lisanslı değerleme şirketleri hesaplayacak. Örneğin 1 milyon TL'lik 200 metrekare bir arsanın değeri, başka bir yerde 100 metrekareye denk olabilir. O zaman da vatandaş ona göre tercihini gerçekleştirecek.
Veya tam tersi 1,2 milyon TL'lik bir arsa değeri, imar hakkı transferiyle 1 milyon liralık arsa için imkan sağlıyorsa mahsuplaşma devreye alınabilecek. Kamu, vatandaşın kabul etmesi halinde arasının üzerine kalan kısım için de para ödeyip denkleştirme yapacak.
Düzenleme, yenilikler getirse de şehir plancıları kapsamında bazı handikaplara da sahip. Bazı bölgelerde nüfus dengesinin bozulması riskinin olduğu belirtiliyor.
NOT'A GEREK OLMADAN TRANSFER YAPILABİLECEK
Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı ve İmpo İmar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Daha önce, örneğin imar yasağı koyulan SİT alanlarında yer alan gayrimenkuller, malikin başvurusu üzerine belediye ve il özel idaresine ait taşınmazlarla takas yapılabiliyordu. Ya da pek çok bölgede imar planlarına plan notu düşülerek imar transfer hakkından faydalanılabiliyordu. Şimdi bu şekilde bir nota gerek yok.
Mesela kendisine ait parsel üzerinde yeni planlarda park yapılacak olan mülk sahibi, bu parseli kamuya verecek ancak karşılığında o parsel kadar imar hakkını başka yerde kullanabilecek ve herhangi bir mağduriyet de yaşamayacak. Ayrıca bu düzenleme ile kamunun da kamulaştırma bedeli gibi bir masrafı da olmayacak."
FARK ÇIKARSA ÖDEME KAMUDAN
Rapor sonrası mahsuplaşma gereken noktalar da çıkabileceğine dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da şu açıklamalarda bulundu:
"Örneğin, 10 milyon TL'lik yer aldım, verdiğim yer de 12 milyon TL değerine sahip. Daha çok emsal veremiyor idare. O noktada ilgili idare tarafından, ‘arada fark varsa bunu sana ödeyeceğim ve denkleştireceğim’ deniyor. Yine yasayla, metrekareden ziyade ekonomik değer dikkate alınacak.
Mesela Sakarya’da 10 milyon TL değerinde 400 metrekare bir yeriniz bulunuyor, onun yerine vereceği 10 milyon TL değerinde 300 metrekare başka bir bölge de olabilir. Bir de kamu veya belediye imkanı varsa bunu sağlayacak. Fakat idarenin elinde arsa yoksa yine parasını ödeyecek. Çünkü her kurum aynı arsa hakkına sahip olmayabilir."
Kiraz, kamuoyunda bir durumun yanlış anlaşıldığını, o da ilgili kanunla, vatandaşın mülkünün imar planı dışında alınıp başka bir yere verilmesinin söz konusu olmadığının altını çizdi.
Okul, park, yeşil alan, yol gibi kamusal imar uygulamalarının 40-50 yıldır olduğuna işaret eden Kiraz, imar hakkı transferiyle getirilen yeniliği ise şöyle anlattı: “İdare diyor ki, 1/1000’lik imar planları kesinleştiğinde ve senin alının kısıtlandığında şunu yapacağım: ‘Kullanamadığın yerin değerini belirleyeceğim.
Buradaki hakkını koruyacağım. İnşaat hakkını, başka bir tarafta kullanmanı sağlamaya çalışacağım. Biz sana hemen kesinleşme sonrası bir arsa tahsis edeceğiz, imar haklarını da koruyacağız’ diyor. Yine kamu, para yerine imar hakkı vereceğim, raporla kullanamadığın hakkı sana tanzim etmeye çalışacağım’ diyor.”
İMARDA DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR HAMLE
Yüksek İnşaat Mühendisi Emrullah Yedikardeş: “Meclisten geçen kanun, imar hakkı transferini genelleştirip, kolaylaştırıyor. İmarda devrim niteliğinde bir adım olduğuna inanıyorum. Örneğin babadan miras kalan mülkünün imar planı değişen, bundan haberi olmadığı için itiraz için süresini kaçıran, parselinin üzerine park yapıldığı için artık hak iddia edemeyen mülk sahiplerinin mağduriyetini önleyebilecek bir gelişme bu.”
BAŞKA BİR KENTE TAŞINABİLİR
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü (GHE) Başkanı Ali Yüksel: “Getirilen yeni hükümle beraber, imar planı ile kısıtlanan parselin maliki, gene aynı belediye veya belediye dışında ise valilik bölgesindeki bir plan alanında kendi parseline taşıyabilmektedir. Kentsel dönüşümde ise parseldeki imar hakkı başka bir ile de aktarılabilecektir.”
OLASI HANDİKAPLAR NELER?
1-İmar transferi yine ticari imarlı olarak mı yapılacak yoksa konut imarı olarak mı kullanılabilecek?
2-Kamulaştırılarak sosyal donatı alanı olan o bölgenin, gelecekte yerel yönetim değiştiğinde yeniden özel mülkiyete dönmesi nasıl engellenecek?
Ziraat Bankası’ndan aylık 12 bin 689 lira taksitle 2 milyon liralık konut kredisi!
52 yıllık inşaat devi iflas eşiğinde! Devlet hastane ihalelerinin vazgeçilmez ismiydi...
Yatırım amaçlı konut almak isteyenlere müjde! Amortisman süresi kısaldı!