05 / 05 / 2024

İmarı olmayan arsa olur mu?

İmarı olmayan arsa olur mu?

Arsa, kent ve kasabalarda üzerine yapı kurmak için ayrılmış, kent yönetiminin sunduğu hizmetlerden yararlanabilecek nitelikte toprak parçası olarak tanımlanıyor. Peki, imarı olmayan arsa olur mu?



İmarı olmayan arsa olur mu?

Arsa, kent ve kasabalarda üzerine yapı kurmak için ayrılmış, kent yönetiminin sunduğu hizmetlerden yararlanabilecek nitelikte toprak parçası olarak tanımlanıyor.


Arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul hastane gibi alanlara yer veriliyor.


En kısa tabiriyle imar uygulaması geçmeyen toprak parçası ise arazi oluyor. Arazi sınırları tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar yolu veya işaretlerle belirleniyor.


Arazi, ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi arsa niteliği kazanıyor.


Yukarıda da görüldüğü üzere, imarı olan topraklar arsa, imarı olmayan topraklar arazi oluyor. Peki, imarı olmayan arsa olur mu?


İmarı olmayan arsa olmuyor. Ancak halk arasında araziler için "imarı olmayan arsa" sıfatı kullanılabiliyor. Bu imarı olmayan arsalar da arazi olup, kanundaki arazi hükümleri dışında çıkamıyor.


Örneğin imarı olmayan arsa üzerinde bina inşasına izin verilmiyor. Binalar ancak imarı olan arsalar üzerinde inşa edilebiliyor. 


Buna karşın, imar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin kimi arazilere "yüzde 5 imar" verilebiliyor. Bu da, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni olduğu anlamına geliyor.



İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön