27 / 04 / 2024

Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Taşınmaz mallar için emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Emlak vergisi, taşınmazın tapu değeri üzerinden vergi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?



Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Taşınmaz mallar için emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsıyor.


Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınıyor. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina 

sayılmıyor.


Emlak vergisi, taşınmazın tapu değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?


Mülkiyeti başkasına ait arsa üzerine gecekondu inşa edip oturanların da konut olarak emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. 


Bune göre gecekondunun büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde olması halinde binde 2 oranında; normal yöre sınırları içerisinde olması halinde ise binde 1 oranında emlak vergisi ödeniyor.


Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.



Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi 1 Aralık 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön