Genel

IMF BİZİ DUYAR MI ACABA Duyarsa umursar mı acaba!

IMF her Türkiye ziyaretinde; ziyaret ettiği yerlerin dışındaki Türkiye’yi tanır mı acaba …

Mega kent İstanbul’ da ziyaret ettiği yerlerin dışında yer alan alanlarda kurulu kaçak, imarsız, iskansız, niteliksiz gayrimenkullerin bulunduğunu bilir mi acaba …  
Sayıları 4 milyon konuta yaklaşan İstanbul’un; %65’ inin sorunlu yapılardan oluştuğunu umursar mı  acaba
 
Diğer İllerin, ilçelerin durumu İstanbul’ dan farklı değildir… Kaderini değiştirmek isteyen Türkiye’ nin, Türkiyelinin gayrimenkul seferberliğine neden dur der acaba
 
Bilir mi; gayrimenkul sektörü durduğunda ülke ekonomisi durur, istihdam durur, büyüme durur, yüzlerce inşaat girdisi sağlayan iş kolları durur, finans sağlayan bankacılık sektörü durur, dolaysı ile verginin olmadığı bir ortamda ülke yerinde durur. 
 
Bu ülkede gayrimenkul sektörünün kayıt altına alınmasında en önemli katkıyı yapanlar TOKİ ve GYO’lardır. Bu iki kurum; sektörü kuralları, çalışmaları ile düzene sokmaktadır.  Sayıları her geçen gün artan GYO’ların önü kesilmemeli, halka açılmaları özendirilmelidir.
 
Bununla birlikte, sistem dolaylı olarak  kendi kendisini her şey den önemlisi bireyleri kayıt altına almaktadır.
 
2000’ li yıllardan sonra gayrimenkul sektöründeki gelişme ve düşen faiz oranları / uzayan vade seçenekleri ile orta halli haneler kira alternatifinden “ mortgage kredisi “kullanımına geçerek gayrimenkul alımına yönelmişlerdir.
 
Bu yönelimde önemsenmesi gereken konu hane halklarının mortgage kredisi kullanabilmek için çalıştıkları kurumlarda “ kayıt dışından “ çıkarak; hızla “ kayıt altına “ girmeleridir.
 
Gayrimenkul sektöründeki en büyük sıçrama  projelere sağlanan “ proje finansmanı “ ile sunulan “mortgage’ larda “ yaşanmaktadır.  Projeler de “ yapımcı  garantisi “ ve “ krediyi kullananın garantisi “ alınmaktadır. 
 
IMF bu kadar garantili bir sistemde konut kredisi veren başka kaç ülke görmüştür. Konut kredilerinde geri dönüşün, batık kredinin en düşük olduğu toplumlardan biri olduğumuzu tekrar belirtmeye gerek var mıdır.
 
Emeklemeden yeni çıkıp, ayağa kalkan sektör yürümektedir… bırakın koşsun… ısındığı zaman kendi kendisi soğutmasını bilecektir.