01 / 05 / 2024

IMF, Türkiye’nin 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 35,2 olarak açıkladı!

IMF, Türkiye’nin 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 35,2 olarak açıkladı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), yayınladığı raporda Türkiye ekonomisinin bu yıl 2.7 büyüyeceğini belirtirken, enflasyon rakamlarının 2 yıl daha çift haneli rakamlarda dolaşacağını öngördü.



IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Nisan 2023 sayısı yayımladı. "Zorlu Bir Toparlanma" başlığı ile açıklanan rapora göre yumuşak bir iniş yapması beklenen dünya ekonomisinin yüksek enflasyon ve finans sektöründeki son olumsuz gelişmeler nedeniyle bu beklentiden uzaklaştığı vurgulandı.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

Açıklanan raporun Türkiye ekonomisini incelendiği bölümünde ise bir takım revizeler vardı. IMF, Türkiye’nin 2023 büyümesini daha önce yüzde 3 olarak tahmin etmişti. Ancak bu rakam 2.7 olarak revize edildi. 2024 yılı büyüme rakamı ise yüzde 3’ten 3.6’7’a yükseltildi.

Türkiye için enflasyon tahminlerine de yer verilen raporda, hükümetin açıkladığı tek haneli enflasyon rakamları biraz uzak gibi görünüyor. Raporda, 2022'de yüzde 72,3 olan yıl sonu enflasyon tahmini 2023 yıl sonu için yüzde 50,6 olarak revize edildi. 2024 yılı için de enflasyonun yüzde 35,2'ye düşmesinin beklendiği vurgulandı.

Türkiye’deki işsizlik tahminlerine de raporunda yer veren IMF, Türkiye için işsizlik tahminini 2023 yılı için yüzde 11 ve 2024 yılı için de yüzde 10,5 olarak belirlerledi.

IMF, Türkiye’nin 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 35,2 olarak açıkladı!

Dunya.com’un haberine göre Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi ile birlikte gıda ve enerji fiyatlarındaki düşüş enflasyonun gerilemesine yol açtı. Raporda, bazı ekonomilerde temel fiyat baskılarının iş gücü piyasalarındaki sıkılıkla "yapışkan" şekilde görüldüğü vurgulandı.

Bankacılık sektörünün incelendiği bölümde ise sektördeki kırılganlıkların odak noktası haline gelmesi ve istikrarsızlığın finans sektöründe daha da yayılması ile ilgili korkuların artmasıyla politika faizlerindeki hızlı artışın yan etkilerinin görülmeye başlandığı vurgulandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön