Ekonomi

IMF ve BM’de Türkiye’de açlık tablosu 14,8 milyon kişi yetersiz besleniyor

IMF uzmanları savaşın küresel açlık dalgasına neden olabileceği uyarısında bulunurken hazırlanan raporda Türkiye detayı dikkat çekti. IMF ve Birleşmiş Milletler birlikteliğinde hazırlanan raporda Türkiye’de açlığın arttığının altı çizilirken durumun ilerleyen dönemde daha da kötüleşebileceği belirtiBirleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın açlık haritasında Türkiye’de yetersiz beslenen kişi sayısının 14,8 milyon gibi ciddi bir rakama ulaştığı belirtildi

BM verilerinde Türkiye'de yetersiz beslenme geride kalan 3 ayda hızlı bir şekilde arttığı görülürken Uluslararası Para Fonu’nun Finans ve Kalkınma isimli çalışmasında savaşın gıda krizini körüklediği, Türkiye’nin de gıda güvenliği riski olan ülkeler arasında olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın açlık haritasında Türkiye’de yetersiz beslenen kişi sayısının 14,8 milyon gibi ciddi bir rakama ulaştığı belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme girişimiyle birlikte küresel gıda fiyatları endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken yazıda “İşgal, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarını ve Rusya’nın ihracat kabiliyetini engellerken tarlaları bakımsız bıraktı. İki ülke, küresel buğday ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve dünyada ticareti yapılan tüm tahılların yaklaşık sekizde birini sağlıyor.” yorumuna yer verildi.
 

Öte yandan Gıda fiyatları diğer küresel ekonomik zorluklarla birlikte artıyor. 

Enflasyon yükseliyor ve iklim değişikliği daha fazla kuraklık, sel, sıcaklık ve orman yangınlarıyla dünyanın birçok tarım bölgesinde üretimi baltalıyor.

RAPORDA TÜRKİYE DETAYI

BM Dünya Gıda Programı’nın açlık haritasının paylaşıldığı çalışmada HungerMapLive olarak bilinen ve 9 Mayıs tarihinde güncellenen haritaya göre Türkiye açlıkta ‘orta riskli ve istikrarlı’ kategorisinde sınıflandırıldı.

Ayrıca 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’de yetersiz gıda tüketimi olan kişi sayısının 14,8 milyon kişiye ulaştığı belirtildi. 

Mayıs ayında yeterli gıdaya erişemeyen kişi sayısındaki bir aylık artış ise yaklaşık 50 bin kişi olarak hesaplandı.