Ekonomi

80 milyondan fazla vatandaş aç ve yoksul

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptıkları araştırmaların sonucuna dayanarak Türkiye’de 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğunu dile getirdi. Çakar, Türk-İş’in açıkladığı son açlık sınırının 6 bin 17 lira 85 kuruş, yoksulluk sınırını ise 19 bin 602 lira 14 kuruş old80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Vatandaşın yüzde 95 dolayındaki kesiminin aç ve yoksul olduğu anlaşılmıştır. 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir.” diye konuştu.

Tüketicilerin yüzde 50’ye yakınının açlık sınırının altında yaşadığının saptandığını belirten Çakar, “Yani, 42 milyondan fazla tüketici açlık sınırının altında yaşamaktadır. Tüketicilerin yüzde 45’ten fazlasının ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirlenmiştir.” dedi.

 

“Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalar vatandaşı açlığa ve yoksulluğa sürüklemiştir.” yorumunda bulunan Çakar, sözlerine şöyle devam etti:

“Ailelerin çoğunluğu gıdası için gerekli olan harcamalardan kısarak zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışıyor. Tüketicilerin yarıdan çoğu yeterli ve dengeli beslenememektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle çocuklarda gelişim bozukluğu artmaktadır. Bununla birlikte, çeşitli hastalıkların, ruhsal bozuklukların ve obezitenin artmakta olduğu belirtilmektedir. Çaresizlik yaşayan tüketiciler bunalıma sürüklenmektedir.”