23 / 11 / 2024

İMKBnin Ataşehire taşınması isteniyor!

İMKBnin Ataşehire taşınması isteniyor!

Başbakan Erdoğan, İMKB’nin de Ataşehir’e taşınmasını temenni ettiğini açıkladı. İMKB Başkanı Erkan, “Detayları bilmiyoruz” derken, SPK Başkanı Akgiray, akla ve gönüle uygun olduğunu söyledi  




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankaların genel merkezleri ile Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınacağını belirterek, “Finans merkezi olarak belli bir yerde bu çalışmayı yürütürken, temennim o ki, İMKB’yi de aynı merkezin içinde bulundurmak suretiyle bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Artık 2011, daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. İnşallah 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak” dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı’nda konuşan Erdoğan, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan büyük dönüşümün somut olarak izlenebildiği yerlerden birinin de İMKB olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, “8 yılda borsa rekor üstüne rekor elde ederken, birçok ilki de hayata geçirerek uluslararası ölçekte adından söz ettirdi” dedi.

‘İstanbul finans merkezidir’
İstanbul’un bir finans merkezi olması için yoğun bir çaba içinde olduklarını ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:
“İstanbul kim ne derse desin finansın merkezidir. İstanbul, merkezinde bulunduğu bütün bu coğrafyanın imkânlarını kullanarak bir finans merkezine dönüşürken, İstanbul Borsası da daha fazla uluslararası hüviyete kavuşacak ve inanıyorum ki Türkiye ekonomisinin sesini dünyaya daha güçlü şekilde duyuracaktır.”
Erdoğan, 2009 yılında Türkiye’de finans sektörünün yüzde 8.5 büyüdüğünü belirterek, Türkiye’nin küresel kriz sürecinde OECD ülkeleri arasında finans sektörüne müdahale etme gereği duymayan tek ülke olduğunu söyledi.
Erdoğan, “Bize çok geldiler, müdahale etmemizin gereğini söylediler. Fakat biz asla müdahale etmeyeceğimizi edemeyeceğimiz söyledik. ‘Finans sektörü kendi ayakları üzerinde duracak’ dedik. Sıkıntılar olmadı mı Oldu, ama aştık” dedi.
Erdoğan, borsanın da 2009 yılında, yani krizin en ağır seyrettiği dönemde en çok kazandıran borsa sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada 7. inci sırada yer aldığını belirtti. Erdoğan, İMKB’nin gelişmeye devam edeceğini dile getirdi.

Babacan: İstanbul’dan kuvvetli bir aday yok Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İMKB’nin kriz öncesi ve son bir yıllık performansına bakıldığında, Avrupa ve gelişmekte olan ekonomiler arasında, dünyada en hızlı değeri yükselen borsalardan biri olduğunu kaydetti.
İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması konusuna da değinen Babacan, projenin tüm dünyanın ilgisini çektiğini ve bunun tamamlandığında bölgenin önemli finans merkezlerinden biri haline geleceğini ifade ederek, “Aslında Londra’dan, Tokyo’ya uzanan coğrafyaya baktığımızda İstanbul’dan daha kuvvetli bir aday da yok. Bu işi gerçekleştirmek, uluslararası bir finans merkezi olmak için” dedi. Babacan, Hazine’nin gelecek yıl 150 milyar TL’ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi. Babacan, şirketlerin daha kolay tahvil ihracının söz konusu olabileceğini, kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

İMKB Başkanı Erkan: Detayları bilmiyoruz
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Başbakan Erdoğan’ın İMKB’nin de Ataşehir’e taşınacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:
“Henüz detaylarını bilmiyoruz. İstinye’de güzel bir binamız var. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde Ataşehir’de yapılacak olan yeni binalar ve taşınacak kurumlarla birlikte düşündüğümüz yatırımlar vardı. Bir operasyon merkezini taşımak gibi. Başbakan’ın arzusunu dikkate almak lazım. Ama detaylarını bilmiyorum.”

25 yılda 91.5 milyar dolar kaynak
Erkan, İMKB’nin 25 yıllık geçmişinde ekonomiye toplam 91.5 milyar dolarlık bir kaynak kazandırdığını bildirdi. Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: “1986 yılı başında 40 hisse senediyle işlemlere başlanılmış, yıl sonunda 80 şirkete ulaşılmış. 2010 Aralık ayı itibariyle 337 şirket mevcut. İlk yılda işlem gören 80 şirketin piyasa değeri 1 milyar dolar iken, bugün bu rakam 323 milyar dolarlara kadar yükselmiştir. Neredeyse şirket başına ortalama 1 milyar dolarlık bir piyasa değeri ortaya çıkıyor.”
Erkan, “Hedefimiz 2023’te 1.000 şirketi yakalamak ve toplam şirketlerimizin piyasa değerlerini de asgari GSMH seviyesine getirmek. Şu anda 1 milyon civarında olan yatırımcı sayımızı da 7.5 milyona çıkarmak” ifadelerini kullandı.

 Akgiray: Akla ve gönüle uygun
İMKB’nin Ataşehir’e taşınması konusunda SPK Başkanı Vedat Akgiray, “Başbakan’ın söylediği akla ve gönüle uygun geliyor. Bu kısmen İMKB’nin vereceği bir karar” yorumunda bulundu.
Vedat Akgiray toplantıda yaptığı konuşmada da, Türkiye’nin belki de yüz yıldan fazladır ilk defa ekonomik anlamda böyle güçlü bir fırsat yakaladığını belirterek şöyle dedi:
“Özellikle hisse senedi işi bunun en ortasında yatan ana çekirdek. İMKB, Türkiye’de son 25 yılda siyasi istikrarsızlıkları, ekonomik krizleri ölmeden yaşayabildi. Bu yüzden tebriği hak ediyor fakat İMKB’nin bir dahaki 25 yıl sonra bir tebrik daha hak etmesi için dünyadaki bu büyümeyle, ülkemizin bu gerçeğiyle beraber aynı başarıyı daha büyük oranda göstermesini bekliyoruz ve göstereceğinden de eminiz” diye konuştu.

‘Kurumları Ataşehir’e bekliyoruz’
Bu arada Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İstanbul’un finans merkezi haline getirilmesi çalışmalarına ilişkin, “İMKB ile birlikte bütün bankaları ve ekonomi kurumlarını da Ataşehir’e bekliyoruz” dedi. Battal İlgezdi, İstanbul’un çağdaş ve modern yüzünü temsil eden Ataşehir’in, gerek konum, gerekse altyapısıyla finans merkezi için uygun bölge olduğunu vurguladı.
Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

 

İMKB de Ataşehir finans merkezine taşınıyor

Uluslararası Finans Merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul, 2011'de bu hedefini gerçekleştirmeye başlayacak. Başbakan Erdoğan, SPK, BDDK ve kamu bankalarının yanı sıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da Ataşehir finans merkezinde yer alacağını duyurdu. Mekânların belirlendiğini kaydeden Erdoğan, 2-3 yıl içinde bütün merkezlerin bitmiş olacağını dile getirdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) 25. kuruluş yılında Başbakan'dan sürpriz bir açıklama geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve bankaların yanı sıra halen Sarıyer Emirgan'da bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) da Ataşehir'deki finans merkezinde yer alacağını açıkladı. Erdoğan, 2011'in bu adımların atıldığı yıl olacağını söyledi. İMKB'nin 25. Yıl Konferansı'nın açılışında konuşan Başbakan, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması konusuna değindi. Erdoğan, "Bankalarımızın genel merkezlerini İstanbul'a taşımaya başlıyoruz. SPK, BDDK aynı şekilde buraya gelecekler. Zaten faaliyetlerinin büyük bir kısmını da burada yürütüyorlar. Temennim o ki İMKB'yi de aynı merkezin içinde bulundurmak suretiyle, bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Oturup değerlendireceğiz, bunların da adımını atacağız." dedi. Bankalar noktasındaki adımları süratle attıklarını belirten Erdoğan, "Artık 2011 daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. Zaten projeler bir taraftan yapılıyor. Artık fiziki noktadaki mekânlar, şu anda belirlendi. İnşallah, 2-3 yılda bütün merkezler bitmiş olacak. Oralara artık bu bankalarımız taşınmış olacak." açıklamasında bulundu.

İMKB'nin Türkiye ekonomisine kazandırdığı canlılığın, ekonominin dışa açılmasına yaptığı katkının yanı sıra sosyal faaliyetlere özellikle de eğitime yaptığı yatırımlarla çok farklı bir hizmeti de ifa ettiğini vurgulayan Erdoğan, İMKB öncülüğünde açılmış olan Türkiye genelindeki 400 okuldan dolayı da ayrıca tebrik ve teşekkürlerini ilettiğini kaydetti. Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan büyük dönüşümün somut olarak izlenebildiği yerlerden birinin de İstanbul Borsası olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Son 8 yılda Borsa rekor üstüne rekor elde ederken, birçok ilki de hayata geçirerek uluslararası ölçekte adından söz ettirdi.'' diye konuştu. Başbakan, İMKB'nin gösterdiği performansı ise şöyle anlattı: "2002 yılında İMKB 100 ortalama endeksi ile baktığımızda 10 bin 987 idi. Son haftalarda endeks 70 bin seviyesini gördü ve dün (çarşamba) akşam itibarıyla da 67 bin 704'ten kapandı. 11 binden 70 bine... İMKB hisse senetleri piyasası değeri, 2002'de 34 milyar dolar iken, bugün 323 milyar dolara ulaştı. Günlük işlem hacmi ise 281 milyon dolardan 1,7 milyar dolara çıktı.''

BABACAN: 12 AB ÜYESİ, TÜRKİYE'DEN DAHA RİSKLİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine'nin gelecek yıl 150 milyar TL'ye düşecek borçlanma ihtiyacının azalmasıyla şirketlere, bono piyasasında çok önemli alan açılacağını söyledi. Babacan, şirketlerin daha kolay tahvil ihracının söz konusu olabileceğini, kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Hem gelişmiş, hem gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin risk primleri son derece düşük ülke olarak anılmaya başlandığına vurgu yapan Babacan, "Şu anda AB'nin 27 üyesinden 12'si, Türkiye'den daha riskli görülüyor, piyasalar tarafından." dedi. Büyüme rakamlarına da değinen Babacan, "Dün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi, yüzde 9,8 gibi beklentilerin oldukça üzerinde bir oran. Bu, bize Türkiye'nin 4. çeyrekte de büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor. Türkiye hem bu yıl hem de gelecek yıl tüm Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacak." öngörüsünde bulundu.

Ekonomiye 25 yılda 91 milyar dolar kazandırdı

Başkan Hüseyin Erkan, İMKB'nin 25 yıllık geçmişine bakıldığında 91,5 milyar dolarlık bir kaynağın ekonomiye kazandırıldığını, 43,3 milyar dolarlık da temettü (kâr payı) ödendiğini söyledi. Şu anda halka açık 337 şirketin piyasa değerinin 323 milyar dolar olduğunu belirten Erkan, şirket başına ortalama 1 milyar dolarlık bir piyasa değerinin ortaya çıktığını kaydetti. Erkan, 1986 yılının tamamında 13 milyon dolar olan hisse senetleri piyasasının, 385 milyar dolara ulaştığını, günlük ortalamada ise 1,7 milyar dolarlık işlem gerçekleştiğini bildirdi. Erkan, 1991'de kurulan tahvil ve bono piyasasında ise 113 milyon dolarlık işlem olurken, şu anda 2,1 trilyon dolarlık işlem gerçekleştiğini aktardı. 1986-1989'da 779 milyon dolarlık halka arz, 606 milyon dolar da temettü ödendiğini, yıllar itibarıyla asıl gelişmenin 2004-2010'da kaydedildiğini anlatan İMKB Başkanı, "25 milyar doların üzerinde halka arz yapılmış. Halka açılan şirket sayısı az olsa da ekonomiye 25 milyar doların üzerinde fon aktarılmış. Şirketlerimiz, bu dönemde 31 milyar dolara yaklaşan temettü ödemiş. Halka arz edilen şirketlerin elde ettiği fonlardan daha fazlası temettü olarak ödenmiş." dedi.

SPK: Türkiye artık iktisadî oyunun çok önemli parçası

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin, başı çeken 7 ülkeden biri olduğunu belirtti. Bu ülkeleri Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Kore, Türkiye ve Malezya olarak sıralayan SPK Başkanı Akgiray, "Bu ülkeler, hızlı gelişen ülkeler arasında hem lider hem de gelişmesinin ötesinde gelişme kaydediyorlar. Biz artık, iktisadi olarak oyunun çok önemli bir parçası olmaya başladık." dedi ve şunu ekledi: "Türkiye, ekonomik anlamda güçlü fırsatı yakaladı. Global gelişmeyi göz ardı ederek detaylarla uğraşırsak, fırsatı da kaçırırız."
Zaman

27 bin kişi Ataşehir'e taşınıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Ataşehir'de finans merkezi yapma hedefini açıklaması, bölgedeki hareketliliği artırdı. Ataşehir Finans Merkezi Projesi, 9 bin finans çalışanını bölgeye taşıyacak olması nedeniyle gayrimenkul sektöründe önem taşıyor. Çalışanların aileleriyle de birlikte toplam 27 bin kişilik bir nüfusun Ataşehir'e yerleşeceği tahmin ediliyor. Başbakan'ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, "İMKB ile birlikte bütün bankaların ve ekonomi kurumlarının Ataşehir'e gelmesi hem bölge, hem de ilçe için önemli prestijdir. Son 3 ylda bölgede emlak fiyatları neredeyse 2 katına çıktı. Biz bu proje için her türlü desteğe hazırız" dedi. 

1+1 daire 500 bin liraya çıktı

Büyük bankaların ve finans kuruluşlarının taşınacağı Ataşehir'de emlak fiyatları sürekli artıyor. Bölgede 15 binin üzerinde konut stoğu bulunuyor. Buradaki emlakçılar, 2-3 yıl içinde bölgede 500 bin liranın altında 1+1 daire kalmayacağını, büyük dairelerin ise 1.5 milyon liradan satılacağını söyledi.

Emlakçılar, şu anda 3-5 bin lira arasında değişen metrekare fiyatlarının da 7 bin 500 TL'yi bulacağını ifade etti. 
Zaman

İstanbul için kritik tarih
İstanbul'a sınıf atalatacak projenin tarihi için belirlenen tarih ne zaman Başbakan Erdoğan, "İstanbul Finans Merkezi için fiziki adımların atılması aşamasına geldik. 2011, adım attığımız yıl olacak daha fazla ertelenemez" dedi. Erdoğan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı da bu merkeze taşımayı planladıklarını açıkladı Başbakan Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarafından düzenlenen "25. Yıl Konferansı"nda ekonomiyle ilgili güncel açıklamalar yaptı. Bu kapsamda, İstanbul Finans Merkezi projesinin geldiği aşama hakkında bilgi veren Erdoğan, şu anda bankaların genel merkezlerini, genel müdürlüklerini İstanbul'a taşımaya başladıklarını belirterek şunları söyledi: 2-3 yıl içinde bitecek "SPK, BDDK aynı şekilde buraya gelecek. Temennim o ki, İMKB'yi de aynı merkezin içerisinde bulundurmak suretiyle bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek istiyoruz. Bu çok önemli. Oturacağız, değerlendireceğiz, onun da adımlarını atacağız. Ama bankalar noktasında adımlarımızı süratle atıyoruz. Artık 2011, daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. Zaten projeler bir taraftan yapılıyor. Artık fiziki noktadaki mekanlar şu anda belirlenmiş durumda. İnşallah 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak ve oralara bu bankalarımız taşınmış olacak. 'Teğet geçti' yorumu
Ekonomik krizde Türkiye'nin durumuyla ilgili açıklamalar da yapan Erdoğan, "8 yıl boyunca, ekonomideki iyileşmeye her türlü kulp takıldı. Her zaman söylüyoruz. Mali disiplin, istikrar ve güven bizim önemsediğimiz ve hiçbir zaman taviz vermeyeceğimiz başlıklardır. Kalktım kriz 'teğet geçecek' dedim. Kalktılar bizimle dalga geçmeye başladılar. Netice ortada... Bu sefer, 'Başbakan'ın dediği doğru çıkacak' demeye başladılar" dedi.
Özele tahvil kolaylığı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Türkiye'de Hazinenin borçlanma ihtiyacının azalmasıyla beraber şirketler için bono piyasasında çok önemli bir alanın açılacağını bildirdi. Babacan, "Özel şirketlere kendi tahvillerini satmak için geniş alan açılacak, bunu kolaylaştırıcı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Merkez'in İstanbul macerası bitti
İstanbul Finans Merkezi kapsamında İstanbul'a taşınması öngörülen Merkez Bankası'nın Ankara'da kalması yönünde karar değişikliğine gidildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay,  Ankara  İş Dünyası Platformu'nda kararı açıklarken, "Merkez Bankası'nın İstanbul'a gitmesi gibi bir sorun bugün itibariyle söz konusu değildir. Merkez Bankası Ankara'dadır" dedi. Atalay'ın açıklamasının, geçtiğimiz günlerde bu amaçla yapılan toplantıda alınan karara dayandığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Başbakan Yardımcısı Babacan başkanlığında yapılan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da katıldığı toplantıda Merkez'in Hazine ile birlikte Ankara'da kalmasına karar verildi. Bugün/Erdoğan SÜZER  
Borsa göçüyor

İstanbul'u finans merkezi yapma projesi çerçevesinde Merkez Bankası'nı Başkent'ten İstanbul'a taşıyamayan hükümet, ani bir kararla bu kez İMKB'yi Anadolu yakasına taşıma kararı aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ataşehir’de hayata geçirilecek İstanbul Finans Merkezi projesi için fiziki adımların atılma sürecine gelindiğini ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı da İstinye’den bu bölgeye taşımak istediklerini açıkladı. Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nun (BDDK) da aynı şekilde

İstanbul’a geleceğini açıkladı.
Başbakan’ın bu açıklamasının ardından gözler hem Ataşehir bölgesine hem de İMKB’nin mevcut bölgesi olan İstinye’ye çevrildi. İstinye’deki arazi Başbakanlık’a ait ve sektör temsilcilerine göre 3 milyar dolar değerinde. Erdoğan, İMKB’nin, 25. kuruluş yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansın açılışında yaptığı konuşmada “Bankalarımızın genel merkezlerini, genel müdürlüklerini İstanbul’a taşımaya başlıyoruz. SPK, BDDK aynı şekilde buraya gelecekler. Zaten faaliyetlerinin büyük bir kısmını da burada yürütüyorlar. İMKB’yi de aynı merkezin içine alacağız” dedi. Erdoğan, iki-üç yıl içinde bütün merkezlerin bitmiş olacağına da sözlerine ekledi.
İstikamet çevre bölgeler
Bu adım ile birlikte Finans Merkezi adıyla yıllardır kendinden bahsettiren proje de somutlaşmış olurken gözler yeniden bölgeye çevrildi.
Ataşehir’in çevresine bakıldığında e-5 kenarında gelişen Şerifali, Çekmeköy’ün üst tarafından Alemdağ’a hatta Ümraniye’ye kadar uzanan bölgeler dikkat çekiyor. İki yıl önce Merkez Bankası’nın taşınacağı haberleriyle fiyatlarda ve talepte ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirten Turyap Ataşehir temsilcisi Mustafa Sağdıç, İMKB’nin böylesi bir etki yaratmayacağını belirterek, “Çünkü geçen sürede bölge çok gelişti. Şimdi proje hızlandıkça talep tabii ki artacak ama artık burada yer doldu fiyatlar da doydu” diyor.
İstinye arazisi Başbakanlık’ın
Finans Merkezi projesinin daha çok Ataşehir’e komşu yeni yeni gelişen bölgeleri parlatacağını savunan Sağdıç’a göre, İMKB’nin taşınma ihtimali bölgede Merkez Bankası kadar sükse yapmasa da aracı kurumları bu tarafta iş yeri arayışına itecek, bu da bölgede yeni ofis binaları ihtiyacı yaratacak.
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan’ın iddialarına göre İMKB’nin taşınma planlarının altındaki asıl amaç İstinye’deki arazinin satılmak istenmesi. Zaten birkaç yıldır bu planların yapıldığını belirten Bahçuvan, “Başbakan da sonunda bunu açıkladı. Çünkü İstinye’deki o arazi çok değerli. 3 milyar doların üstünde değer biçiliyor” diyor. Arazinin Başbakanlık tarafından 1995’te İMKB’ye tahsis edildiğini söyleyen Bahçuvan, taşınmanın ardından arazinin büyük ihtimalle kamuda değerlendirileceğini ya da ihale yoluyla özel sektöre açılacağını belirtiyor. Bahçuvan’a göre, arazi özel sektöre açılırsa taliplisi çok olacak. Galata’da kuruldu, 15 yıldır İstinye’de Osmanlı’da ilk borsa, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında, bir ticaret ve finans merkezi olan Galata’da,  Havyar Hanı içi sokakta ortaya çıktı. Gayri resmi olarak başlayan Galata Borsası, 19 Kasım 1871 tarihinde de Dersaadet Tahvilat Borsası Nizamnamesi ile yarı resmi bir kuruluş haline getirildi.
1. Dünya Savaşı sırasında kapatılan ve cumhuriyetle birlikte yeniden açılan borsa, 1926 yılından itibaren Bahçekapı’ya yerleşti.
1938 yılında, döviz fiyatlarındaki dalgalanma ve yükselmenin yarattığı endişeler, İstanbul Borsası’nın üç yıl süreyle kapatılmasına yol açtı. Borsa, Kambiyo Esham ve Tahvilat Borsası adıyla Ankara’ya taşındı. Borsa 1941 yılında İstanbul’a geri döndü. İstanbul Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsası’ndan, yeni borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) geçiş Cağaloğlu’nda Ziraat Bankası’na ait tarihi bir binada gerçekleşti. 26 Aralık 1985 tarihinde açılışı yapılan
İMKB’nin başkanlığına Muharrem Karslı getirildi. 1987 yılında İMKB bir çok ilke imza attı. İlk önemli spekülatif hareketler, yatırım fonlarının kurulması, borsada ilk büyük yükseliş ve kriz bu yılın ilklerindendi. 1987 yılı aynı zamanda borsanın Tophane’ye taşındığı yıl oldu.
İMKB son olarak 1995’in mayıs ayında İstinye’deki modern binasına taşındı ve borsa faaliyeti en modern koşullarda sürdürülmeye başlandı. Borsanın son durağı olan İstinye’deki bina, yüzme havuzları, tenis kortları ve konser salonu ile çeşitli aktivitelere de olanak sağlıyor.
Ataşehir’in yeni komşuları
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Merkez Bankası Ankara’da kalıyor” açıklaması sonrası bölgede hangi kuruluşların yer alacağı netlik kazanıyor. İMKB, SPK ve BDDK’nın dün netleşen durumlarının ardından Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası genel merkezleri de bölgede yer alacak.
İMKB Başkanı: İlk kez duydum
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB’nin de taşınacağını bugün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla ilk kez duyduğunu belirterek, “Durumu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile değerlendireceğiz. Bence de İMKB’nin taşınması mantıklı. Finans kurumlarının birlikte olması sinerji yaratır” dedi.
Radikal/Nuriye DOĞU

Taşınmasını istiyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temennisi İMKB’nin de İstanbul Ataşehir'e taşınması BAŞBAKAN Erdoğan, İstinye’de Boğaz’ı gören konumda parmakla gösterilen bir binaya sahip İMKB’nin de Ataşehir’de kurulacak Finans Merkezi’ne taşınmasını temenni ettiğini söyledi. İMKB’nin 25’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına taşınma gölgesi düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankaların genel merkezleri ile Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınacağını belirterek, “Finans merkezi olarak belli bir yerde bu çalışmayı yürütürken, temennim o ki, İMKB’yi de aynı merkezin içerisinde bulundurmak suretiyle bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Artık 2011; daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. İnşallah 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak” dedi. Türkiye parmakla gösteriliyor İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı’nda konuşan Erdoğan, Türkiye’nin, krizin en ağır seyrettiği bir dönemde, 2009 yılının Mart ayında bir yerel seçim yaşadığını, yine bu yılın Eylül ayında, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulduğunu anımsatarak, yaklaşık 7 ay sonra ise bir genel seçim yapacaklarını söyledi. Türkiye’nin, seçim kelimesinin telaffuz edildiği anda tüm göstergelerin altüst olduğu, borsanın düştüğü, faizlerin yükseldiği, bütçe açığının büyüdüğü dönemleri sıkça yaşadığına dikkati çeken Erdoğan, özellikle popülist politikalar neticesinde seçim dönemlerinde muslukların ardına kadar açıldığını, Merkez Bankası’na para bastırıldığını, vaatlerin havalarda uçuştuğunu ve oluşan zararın bedelinin seçim sonrasında tamamen halka yüklendiğini anlattı. Erdoğan böyle bir Türkiye’den, tarihin en ağır küresel krizi döneminde, 2 seçim yaşayan, 1 seçime hazırlanan ve borsası yükselen, faizleri düşen, bütçe açığı hedefini yakalayan, kriz karşısındaki duruşuyla dünyada parmakla gösterilen bir Türkiye’ye gelindiğini vurguladı. Bakan Babacan: Son çeyrekte de büyüme yüksek Konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önceki gün açıklanan sanayi üretim endeksine dikkat çekti ve “Beklentilerin çok üzerinde bir rakam. Bu bize son çeyrekte de Türkiye’nin büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor” dedi. Babacan, Hazine’nin borçlanma ihtiyacının azalması ile birlikte şirketler için bono piyasasında çok önemli bir alan açılacağına da dikkat çekti. Otopark krizi ve programın geç başlaması isyan ettirdi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği 25. Yıl Konferansı’na katılmak için gelenler dün otopark şoku yaşadı. Türkiye’nin en büyük ve modern kongre merkezi olma özelliği taşıyan Haliç, 700 araçlık otopark kapasitesine sahip olmasına rağmen dünkü toplantıya araçlarıyla gelen katılımcılar güvenlik gerekçesiyle otoparka alınmadılar. Görevliler konuklara Kongre Merkezi’nin yaklaşık 200 metre ilerisinde bir yer gösterdiler ve konuklar aradaki mesafeyi yürümek zorunda kaldı. Bu arada sabah 9’da başlayacağı belirtilen konferans, Başbakan Erdoğan’ın gecikmesi nedeniyle saat 10.30’a doğru başlayabildi. İMKB Başkanı: İlk kez duydum İMKB Başkanı Hüsyin Erkan, İMKB’nin de taşınacağını ilk kez Başbakan’dan duyduğunu, böyle bir planı kendi aralarında hiç konuşmadıklarını söyledi. Erkan “Durumu değerlendireceğiz. Bence de İMKB’Nin taşınması mantıklı. Finans kurumlarının birlikte olması sinerji yaratır” dedi. 24 bin metrekarelik binada yüzme havuzu ve tenis kortu da var 1985 yılında kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 1995 yılının Mayıs ayında Karaköy’deki merkezinden İstinye’deki yeni binasına taşındı. 24 bin metrekare kapalı alana sahip bulunan İMKB’nin İstinye’deki binası, brokerların da modern bir hayata “merhaba” demesini sağladı. Çünkü İstinye’deki bina, yüzme havuzları, teniz kortları, sanat galerisi ve konser salonu ile çeşitli aktivitelere de olanak sağlıyor. İMKB, yeni binasında kendisini dünyanın önemli borsaları arasına sokacak bir gelişme gösterdi. İMKB’nin 1989 yılında 3 milyon dolar olan günlük ortalama işlem hacmi 2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 1986 yılında 80 olan şirket sayısı ise 350’ye yaklaştı.
Vatan 
Ataşehir 'kıymet'lendi İstinye el ovuşturuyor
Erdoğan'ın, "İMKB Ataşehir'e taşınacak" açıklamasıyla gözler, borsanın bulunduğu Başbakanlık'a ait İstinye arazisine çevrildi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ataşehir'de hayata geçirilecek İstanbul Finans Merkezi projesi için fiziki adımların atılma sürecine gelindiğini ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı da İstinye'den bu bölgeye taşımak istediklerini açıkladı. Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu'nun (BDDK) da aynı şekilde İstanbul'a geleceğini açıkladı. Başbakan'ın bu açıklamasının ardından gözler hem Ataşehir bölgesine hem de İMKB'nin mevcut bölgesi olan İstinye'ye çevrildi. İstinye'deki arazi Başbakanlık'a ait ve sektör temsilcilerine göre 3 milyar dolar değerinde.

Erdoğan, İMKB'nin, 25. kuruluş yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansın açılışında yaptığı konuşmada "Bankalarımızın genel merkezlerini, genel müdürlüklerini İstanbul'a taşımaya başlıyoruz. SPK, BDDK aynı şekilde buraya gelecekler. Zaten faaliyetlerinin büyük bir kısmını da burada yürütüyorlar. İMKB'yi de aynı merkezin içine alacağız" dedi. Erdoğan, iki-üç yıl içinde bütün merkezlerin bitmiş olacağına da sözlerine ekledi.
İstikamet çevre bölgeler
Bu adım ile birlikte Finans Merkezi adıyla yıllardır kendinden bahsettiren proje de somutlaşmış olurken gözler yeniden bölgeye çevrildi.
Ataşehir'in çevresine bakıldığında e-5 kenarında gelişen Serifali, Çekmeköy'ün üst tarafından Alemdağ'a hatta Ümraniye'ye kadar uzanan bölgeler dikkat çekiyor. İki yıl önce Merkez Bankası'nın taşınacağı haberleriyle fiyatlarda ve talepte ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirten Turyap Ataşehir temsilcisi Mustafa Sağdıç, İMKB'nir böylesi bir etki yaratmayacağını belirterek, "Çünkü geçen sürede bölge çok gelişti.
Simdi proje hızlandıkça talep tabii ki artacak ama artık burada yer doldu fiyatlar da doydu" diyor.

İstinye arazisi Başbakanlık'ın
Finans Merkezi projesinin daha çok Ataşehir'e komşu yeni yeni gelişen bölgeleri parlatacağını savunan Sâğdıç'a göre, İMKB'nin taşınma ihtimali bölgede Merkez Bankası kadar sükse yapmasa da aracı kurumları bu tarafta iş yeri arayışına itecek, bu da bölgede yeni ofis binaları ihtiyacı yaratacak.
 
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan'ın iddialarına göre İMKB'nin taşınma planlarının altındaki asıl amaç İstinye'deki arazinin satılmak istenmesi. Zaten birkaç yıldır bu planların yapıldığını belirten Bahçuvan, "Başbakan da sonunda bunu açıkladı. Çünkü İstinye'deki o arazi çok değerli. 3 milyar doların üstünde değer biçiliyor" diyor. Arazinin Başbakanlık tarafından 1995'te İMKB'ye tahsis edildiğini söyleyen Bahçuvan, taşınmanın ardından arazinin büyük ihtimalle kamuda değerlendirileceğini ya da ihale yoluyla özel sektöre açılacağını belirtiyor. Bahçuvan'a göre, arazi özel sektöre açılırsa taliplisi, çok olacak.
Galata'da kuruldu, 15 yıldır İstinye'de
- Osmanlı'da ilk borsa, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında, bir ticaret ve finans merkezi olan Galata'da, Havyar Hanı içi sokakta ortaya çıktı. Gayri resmi olarak başlayan Galata Borsası, 19 Kasım 1871 tarihinde de Dersaadet Tahvilat Borsası Nizamnamesi ile yarı resmi bir kuruluş haline getirildi.- 1. Dünya Savaşı sırasında kapatılan ve cumhuriyetle birlikte yeniden açılan borsa, 1926 yılından itibaren Bahçekapı'ya yerleşti.- 1938 yılında, döviz fiyatlarındaki dalgalanma ve yükselmenin yarattığı endişeler, İstanbul Borsası'nın üç yıl süreyle kapatılmasına yol açtı. Borsa, Kambiyo Esham ve Tahvilat Borsası adıyla Ankara'ya taşındı. Borsa 1941 yılında İstanbul'a geri döndü.
- İstanbul Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsası'ndan, yeni borsa İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) geçiş Cagaloğlu'nda Ziraat Bankası'na ait tarihi bir binada gerçekleşti. 26 Aralık 1985 tarihinde açılışı yapılan İMKB'nin başkanlığına Muharrem Karslı getirildi.- 4987 yılında İMKB bir çok ilke imza attı. İlk önemli spekülatif hareketler, yatırım fonlarının kurulması, borsada ilk büyük yükseliş ve kriz bu yılın ilklerindendi, 1987 yılı aynı zamanda borsanın Tophane'ye taşındığı yıl oldu.

İMKB son olarak 1995'in mayıs ayında İstinye'deki modern binasına taşındı ve borsa faaliyeti en modern koşullarda sürdürülmeye başlandı. Borsanın son durağı olan İstinye'deki bina, yüzme havuzları, tenis kortları ve konser salonu ile çeşitli aktivitelere de olanak sağlıyor.
Radikal/Nuriye DOĞU

Geri Dön