27 / 04 / 2024

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Avcıl: İnşaat maliyetlerinin 4 kat artacağını biz de ön göremedik!

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Avcıl: İnşaat maliyetlerinin 4 kat artacağını biz de ön göremedik!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi, Osman Avcıl yaptığı açıklamada "İnşaat maliyetlerin en fazla iki kat artacağını düşünüyorduk fakat 4 kat artışı öngöremedik" diye konuştu.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Osman Avcıl yaptığı açıklamada inşaat sektörünün son üç senenin en zorlu dönemini yaşadığını dile getirerek, "Son 3 yılın en zorlu sürecini yaşıyoruz" diye konuştu.

Gazeteduvar'de yer alan habere göre  İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Osman Avcıl, konut fiyatlarının daha da artacağını kaydederek, "Şu anda inşaat sektöründeki maliyetler ülkemizde en yüksek seviyelere geldi diğer bir taraftan da alım gücü de bir o kadar düştü. Halkımız dolar, euro, altın hareketlenmesine bakarak maliyetlerin düşeceği algısına girdi fakat bu çok yanlış bir algı çünkü doların altının çıkmasını beklemeden bir an önce yastık altı birikimlerini konut ihtiyacı varsa, almalılar. En fazla 6 ay içinde iki katına çıkma ihtimallerini ön görüyoruz. Şimdi müteahhitler ticari hayatını sürdürebilmek için maliyetleri olması gereken seviyeye çıkartamıyor, yansıtamıyor. Hal böyle olunca şu anda fiyatlar düşük durumda" diye konuştu.

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Avcıl: İnşaat maliyetlerinin 4 kat artacağını biz de ön göremedik!

Avcıl konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Şimdi 4 oda 1 salon konutun maliyeti 2,5-3 milyon bandında. Geçen bunun maliyet analizini yaptırdığımızda 4,5 milyon Türk Lirası çıkıyor. Bunu halkımız kendileri de yapabilir. Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın maliyet endekslerine bakıldığında bir konutun metrekare birim fiyatının 15 bin TL ile 27 bin TL arasında olduğunu görecekler. Onu konutun metrekaresi ile çarptığımızda arsa payı da eklendiğinde 4,5 milyon Türk Lirası bandına geldiğini göreceklerdir ki güçlüğüne, bölgesine, konutun durumuna konumuna göre bunlar da artış gösterebilir. O nedenle kesinlikle ‘konut almak da konut yapmak da hayal olacak’ demiştik bu kriz başladığında.

BOŞ ARSALAR VAR

Dikkat ederseniz Elazığ'da da kentsel dönüşüm ve depremlerden sonra, orta ve ağır hasarlı yapılar yıkıldıktan sonra arsalar yapılamaz oldu. Her tarafta boş arsalar görür olduk. Müteahhitler önünü göremedikleri için yüzde 20 daire karşılığı, hatta arsalar bedava verilse dahi müteahhidin yapmaktan imtina edeceği yerler var ve müteahhit bulmak da zor hale gelecek. Köklü, piyasada yer edinmiş, bu işi babadan yapabilen firmalar ve asıl işi müteahhitlik olan firmalar ayakta kalabilecekler. 2. iş olarak bu sektörü gören müteahhitlerin durumunu gören iş adamları da bu sektörden çekilecek."

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Avcıl: İnşaat maliyetlerinin 4 kat artacağını biz de ön göremedik!

MÜTEAHHİTLER YURT DIŞINA GİDEBİLİR

Bundan sonra müteahhit bulmak da zor olacak, müteahhitlerin iş yapması da zorlaşacak. çünkü Elazığ gibi yerler doğu bölgesi. Doğuya doğru gidildikçe vatandaşların alım gücü de düşüyor. Yurt dışı yatırımları ve ülkemizin diğer yerlerindeki vatandaşların yatırımları için cazibesi bizim gibi şehirlerde olmadığı için iş adamları, müteahhitler yaptıkları yatırımların hakkı olan maliyetler ve karlarla da satamadıkları için, bu bölgedeki müteahhitler de yatırımlarını batıya hatta yurt dışına götürmek zorunda kalacak. Konut almak da bir o kadar hayal olacaktır. Bu artık son eşik. Eğer dikkat ederseniz geçmiş analizlere, fiyatlara bakabilirsiniz. Lüks sayılabilecek konutlar geçen senelerde 450-500 TL bin bandında idi. Şu anda o daireler 2,5 milyon TL bandında. Bu hayal gibi. İnsanlar bunu rüyasında görse inanamazdı. 450-500 bin TL bandından 2-2,5 milyon TL bandına daireler nasıl çıkabilir? Biz bunu öngörebildik fakat biz de sonuçta bu civarlara daire sattık. Fakat maliyetlerin 4 kat artacağını biz de ön göremedik. Maliyetlerin en fazla iki kat artacağını düşünüyorduk fakat 4 kat artışı öngöremedik. Yerinde dönüşüm ve ilk evim destekleri ile 1.20 vade oranından bahsediliyor. Kentsel dönüşüm ile ilgili desteklerden bahsediliyor. Doğrusu şu an için konuyla ilgili net bir bilgiye sahip değiliz. Bankalar ile de görüşüyoruz. Bankalara da soruyoruz. Bu konuyla ilgili olarak size gelen eğitim destek, kredilendirme bilgisi var mı diye. Hiç bir banka da bilmiyor. Senelerdir özellikle son 1-1,5 senedir İlk Evim Projesi’nden bahsettiler, kentsel dönüşüme olan desteklerden de bahsettiler. Fakat ben alanı görmedim, duymadım. Bankaların da bu konu ile ilgili olarak çalışmasını duymadım.
 

2023'te ev sahibi hakları neler?

İlk evim konut kredisi için başvurular başladı mı? Düşük faizli konut kredisinde son durum!

YAPI Dergisi 50. yılını kutluyor!


Geri Dön