03 / 05 / 2024

İMSAD, stok gayrimenkullerin satılacağını açıkladı

İMSAD, stok gayrimenkullerin satılacağını açıkladı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) yayınladığı raporda kriz sonrasında, inşaat sektörüne ilginin arttığını belirtti



Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda kriz sonrasında, düşen faizlerle birlikte inşaat sektörüne ilginin arttığı vurgulandı.
Finansal piyasalarda özellikle faizin getirisinin azalması, yatırım araçları arasında gayrimenkulü ön plana çıkardı. Faizlerin tarihin en düşük düzeylerine gerilemesinin bir başka etkisi de bankaların vadeyi uzatarak kredi verme eğilimine girmeleri sonrasında gayrimenkule yatırım yapma isteğinin artmasıdır. Bu noktada en yakın ve kritik rakam konut sektöründe yatırım yapma ve satın alma isteğinin 2008'in Ağustos ayından beri ilk kez %20'lere yakın bir düzeyde artış kaydetmesidir. Bu durum bir süredir faizlerin dip seviyesini görmesini bekleyen yatırımcıların Merkez Bankası'nın açıklamaları doğrultusunda mevcut faizleri dip seviyeler olarak yorumladığına işaret etmektedir. Ancak mevcut stokların bu talebin üretime yansımasını geciktireceğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Tüketicilerin bu düşüncesi konut kredisi kullanımında da görülmektedir. Nitekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında konut kredisi kullanımı sırasıyla %2,45, %1,61 ve %2,21 oranında artış kaydetmiştir. Yani konut kredisi kullanma eğiliminde artış trendi yakalanmıştır.

Detaylı bilgi için tıklayın


Geri Dön