İmzasız kira sözleşmesi geçerli mi? Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Kira sözleşmeleri hem kiracı hem de ev sahibi için önem arz etmektedir. Peki imzasız kira sözleşmesi geçerli mi yoksa geçersiz midir? İşte detaylar!
YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?
Türk Borçlar Kanunu’na göre yeni konut sahibi satın aldığı evi kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmak ile yükümlü olduğu diğer kişiler için tahliye ettirebilir. Böyle bir hakkı bulunmaktadır. Bundan dolayı yeni malik evi aldığı tarihten itibaren kiracıya bir ihtarname göndermek zorundadır.
Bu ihtarnamede evi yeni aldığını, bu eve kendisinin ya da Kanunda belirtilen yakınlarından birinin ihtiyacının olduğunu belirtmesi öncelikle gerekir. Ayrıca ihtarnamenin ekine yeni tapu belgesinin bir örneği de eklenebilir. Eğer kiracı evi tahliye etmez ise yeni malik dava açabilir. Ancak bu davayı evi aldıktan 6 ay sonrasına açılabilir. Bu dava da sulh hukuk mahkemesinde açılmaktadır. Şayet yeni ev sahibi 1 ay içerisinde ihtarname göndermez ise bu hakkını kaybeder ve eski ev sahibinden bir farkı kalmaz. Bu nedenle her ihtimale karşı içinde kiracı olan ev satın alanlar fırsat kaybetmeden bu ihtarnameyi göndermelidir.
İMZASIZ KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ MİDİR?
Kira kontratları hem daire sahibi hem de kiracı tarafından imzalanmaktadır. Ayrıca bu sözleşme yasal bir belge niteliği taşımaktadır. Daire sahiplerinin yerine başka bir kişinin imza atması halinde, kira kontratı tamamen geçersiz olur. Kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için, daire sahibinin imza atması gerekiyor.