23 / 05 / 2024

İnanç Kabadayı: Kentsel dönüşümde çözüm vatandaşta!

İnanç Kabadayı: Kentsel dönüşümde çözüm vatandaşta!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı'nın inşaat sektörüne ilişkin açıklamalarını kaleme aldı. İşte Sadi Özdemir'in o yazısı...



İnanç Kabadayı, Ege Yapı ile ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

“2006’dan bugüne Ege Yapı olarak 2,5 milyon metrekare inşaat tamamlayıp teslim ettik. Halen de 1 milyon metrekarelik başlamış ve projelendirilmiş işimiz var. 2019 başında ‘3 yılda 6 proje teslim edeceğiz’ demiştik, pandemiye rağmen 2021 Aralık’ta bu 6 projeyi teslim etmiştik. Şimdi de ‘3 yılda 7 proje teslim edeceğiz’ dedik. Bunlardan 7 milyar lira hasılat (ciro) tahmin ediliyor. Ispartakule’deki Modern Yaka projemiz 550 bağımsız bölüme sahip bir proje olarak devam ediyor. Çekmeköy’de Casper ortaklığı ile bir projemiz, Hasköy’de bir başka projemiz olacak. İzmir, Urla Kekliktepe projemiz var. İzmir’de ayrıca, Alsancak ve Dikili’de projelerimiz olacak. Kasımpaşa’da da bir otel projemiz var. Yenisahra’da ise 80 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm için çalışmalarımız sürüyor. Orası da büyük ve çok özel bir proje olacak. İnşaat, proje, gayrimenkul, taahhüt, yurt dışı proje, tesis, varlık, mülk yönetimi v.s. sunan bir yapıya dönüşüyoruz. Bence bundan sonra bir şirket için hangi sektörde olursa olsun rekabeti belirleyecek asıl etken teknolojiye ne kadar yatırım yaptığı olacak. Biz bu konuda yatırımlarımızı yapıyoruz. Ayrıca, paylaşım ekonomisine de çok inanıyoruz ve mobilyalı rezidans markası kuruyoruz. Böyle bir proje yapıp satacağız, biz yönetimini sürdüreceğiz. Hukuk ve sigorta altyapısıyla bu markayı büyütüp dünyaya yayacağız.”

İnanç Kabadayı: Kentsel dönüşümde çözüm vatandaşta!

Kovid-19 salgının ve savaşın da yansımalarıyla inşaat maliyetlerinde aşırı yükselişlerin kaydedildiğini ve bu durumun da ev fiyatlarını etkilediğini dile getiren İnanç Kabadayı, " konuyla ilgili olarak “Biz binalarda enerji verimliliğine ülkemiz adına da çok inanıyoruz. Bu yüzden enerji verimliliği yüksek yapılara özel kredi verilmesini öneriyoruz. Batışehir projesinde çok büyük güneş paneli tarlası kurduk. Şu anda yılda 1,6 milyon liralık elektrik üretimi bu panellerle yapılıyor ve maliklerin yıllık toplam elektrik faturasına bu kadarlık bir katkı sağlanıyor.” açıklamasında bulundu. 

Deprem riskine rağmen hız kazanmayan kentsel dönüşüm projelerine de değinen Kabadayı, çözümün vatandaşta olduğunun altını çizerek, “İmar artışının çözüm olmayacağı anlaşıldı. Vatandaş nasıl ikna olacak onu bulmalıyız. Kamu da üzerine düşenden fazlasını yaptı ve yapıyor ama vatandaş ikna olmuyor. Yeni bir otomobil alan vatandaş aradan yıllar geçtikten sonra otomobilini getirip ‘bana bunun yenisini, bir tane de yanında ver’ diyebiliyor mu? Diyemiyor ama ev için aynen böyle diyor. Kentsel dönüşümün bir rant işi değil ihtiyaç olduğu anlatılmalı ve toplumsal bilinç artırılmalı.” diye konuştu.

İstanbul'da yıllık artış yüzde 112,3 oldu! Konutta fahiş kira krizi...

Konut fiyatları rekora koşuyor: Rakamlar dolar ve altınla yarışıyor!

Konut fiyatları düşecek mi? KDV indirimi yolda…


Geri Dön