29 / 04 / 2024

İncirli Dede Türbesi, Bomonti'deki gökdelenlere yenildi!

İncirli Dede Türbesi, Bomonti'deki gökdelenlere yenildi!

Rivayete göre geçmişi İstanbul'un fethine dayanan İncirli Dede Türbesi'nin milyon dolarlık gökdelenlerle komşuluğu kısa sürdü. Bir tarafta Ant Hill Residence, diğer tarafta Rixos, biraz ötesinde Bomonti Apartman, Elysium Fantastik gibi kentin yeni star bi



Rivayete göre geçmişi İstanbul'un fethine dayanan İncirli Dede Türbesi'nin milyon dolarlık gökdelenlerle komşuluğu kısa sürdü.

Bir tarafta 54 katlı Ant Hill Residence, diğer tarafta yedi yıldızlı odalarıyla Rixos, biraz ötesinde Bomonti Apartman, Elysium Fantastik gibi kentin yeni star binaları...

Bomontide milyon dolarlık fiyatlarıyla birbiri ardına gerçekleşen gökdelenlerin arasında sıkışıp kalan bir İncirli Dede Türbesi vardı...

Anlatılan hikyeye göre İstanbulun fethi sırasında silah arkadaşı Yakup Baba ile birlikte şehit düşmüştü. Zaman içinde efsaneleşen mezarı Türkiyenin dört bir tarafından gelen ziyaretçileriyle kentin kutsal meknlarından, adaklar adanan türbelerinden biri haline gelmişti. Çok katlı modern binalar peş peşe yükselirken, mütevazı İncirli Dede Türbesi bu modernizmle çelişki teşkil etmeye başladı. Mahallede, restore edilecek, mezar çıkarılacak ve yerine daha güzel bir türbe inşa edilecek söylentisi dolaşıyordu. Bir sabah bir kalktık ki İncirli Dedenin yeri boş, geride hafriyatı yapılmış, residence bahçelerine katılmayı bekleyen bir arazi kalmış. Kendi aralarında para toplayıp türbenin bakımını yapan mahalleli şaşkın. Kimi Şişli Belediyesi kazmış, türbenin altında kemik bulamamış kimi ise Başka yere taşımışlar ama nereye taşındığı belirsiz diyor.

İnsanın aklına Türkiyenin iman ve imar ilişkisini çok güzel özetleyen İnşaat ya resulullah kapağıyla Birikim dergisi geliyor. Evet İncirli Dede gitti, eskiden üzerinde bulunduğu cadde ise hl onun adını taşıyor. Yani kendi gitti ismi kaldı yadigr...

Bir konu bir konuk

Dünyada rüşvet sayılmayan tek hediye çiçek

Türkiyede kişi başına çiçek harcaması yıllık 3 dolar, İsviçrede 80 dolar, AB ülkelerinde 100 dolara yakın. Türkiyenin iklimi çok müsait olmasına, binlerce farklı endemik bitki bulunmasına rağmen Türkiyenin çiçek üretim pazarında da önemli bir varlığı yok.
16 milyar dolarlık çiçek pazarına sahip Hollandaya karşı Türkiyenin iç pazarı sadece 100 milyon dolar. Çiçek üretimi ve tüketimini arttırmak için tanıtım grubu bile kuran çiçekçilerin hedefi büyük potansiyel gördükleri bu pazarı büyütmek. Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birliği Başkanvekili Osman Bağdatlıoğlunun sektöre yönelik tespitleri şöyle:

Kişi başı yıllık harcama 1.5 dolardan 3 dolara çıktı. Peyzaj yapan firmalarımız çok gelişti. İtalya, İspanyanın yerini aldılar. Üreticilere arazi tahsis edilirse ihracat artar.
Türkiyenin pazar hedefi 2020de 1 milyar dolar.
Türkler en çok karanfil alıyor.
Dünyada rüşvet sayılmayan tek hediye, çiçek.

GÖZDEN KAÇMASIN
Dünyayı kadınlar kurtaracak

Dünya Bankası, geçen hafta ilginç bir Cinsiyet Eşitliği: Yapılacak Doğru ve Akıllıca Şey başlıklı bir rapor yayımladı.
Raporda cinsiyet eşitliğinin ekonomi bakımından önemi ele alınıyor. Kadınlar ve kız çocukları için daha iyi fırsat ve koşul yaratan ülkelerin üretkenliklerini arttırabilecekleri vurgulanan raporda, kadın kaynaklara eşit erişim sağlandığı takdirde gelişmekte olan ülkelerde tarımsal üretimin yüzde 2,5 ile 4 arasında artacağı belirtiliyor.

Raporda bu konuda olumlu bir gidişten de söz edilirken son 25 yıl içerisinde eğitim, sağlık ve işgücü piyasası alanlarında cinsiyet eşitsizliklerinin azaltılması bakımından önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor ve şu bilgilere yer veriliyor:
Gelişmekte olan ülkeler arasında, 45 ülkede ortaöğretim okullarında kız öğrencilerin sayısı erkek öğrencilerin sayısını geçti.
60 ülkede üniversitelerde genç kızların sayısı erkeklerin sayısından daha fazla.

Düşük gelirli ülkelerdeki kadınlar erkeklerden 1960 yılına göre 20 yıl daha uzun yaşıyor.
Son 30 yıl içerisinde yarım milyardan fazla kadının işgücüne katılmasıyla işgücüne katılım oranındaki fark kapanıyor.

Hayata hoş bakanlar kulübü 300 kişiye ulaştı

Hayata Hoş Bakanlar Platformu kamuoyunda Petek Dinçöz-Can Tanrıyar çiftinin huzur ve mutluluğuna neden olan bir girişim olarak kamuoyunun gündemine geldi.

Kemal Güneş platformun başkanı. Platform olarak nitelediği girişimin kuruluş amacını yeni girişimcilere ulaşamayacakları isimlerden başarı öykülerini dinlemeleri imknını sağlamak olarak açıklıyor. Sunset mayolarının sahibi Güneş, Sıkıntılarla yaşadım büyüme evresindeyken. Yön gösterecek birine ulaşmam zordu diyor. Bu yüzden toplantılara duayen isimleri davet ettiklerini söylüyor.

Üyelik ve toplantılara katılmak için bir kuralları olmadığını da ekliyor ve şunları söylüyor: Tüm sektörlerden reklamcılıktan, bankacılıktan, inşaattan arkadaşlar var. Platformun katılımcıları arasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Spor Bakanı Suat Kılıç bulunuyor. İlk toplantılardan biri besmele ile açıldığı, alkol bulunmadığı için yeni dönem işadamları lobisi yorumlarına yol açan platformu başkanı böyle anlatıyor ve ekliyor: Ne içki yasağımız var, ne kadın üyelere kapalıyız. Bu bir eğlence toplantısı değil. İsteyen içki de içer.
Radikal/Jale Özgentürk


Geri Dön