14 / 05 / 2024

İNDER Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıyor!

İNDER Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle Garanti Mortgage ve sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları biraraya gelerek,kentsel dönüşümde yepyeni ve dinamik bir projeye imza attılar.



Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi' adıyla lanse edilen program sayesinde, vatandaşlar tek bir telefonla dönüşüm sürecini başlatabilecek Riskli yapıların kentsel dönüşümü için yeni bir model kurgulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle, Garanti Mortgage'ın Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi' İstanbul İnşaatçılar Demeği'nin (INDER) öncülüğünde başlıyor. Projeyle birlikte inşaat şirketleri veya müteahhitlerin imar artışı ya da kendilerine düşecek ilave kat olmadığı için yapımını üstlenmeyi tercih etmedikleri binalar dönüştürülecek. Bunun için maliklerin kendi binalannı yapmaları ya da yaptırmaları için gereken finansman, koordinasyon ve garantörlük banka öncülüğündeki proje ortaklanyla yönetilecek. Riskli alan olarak belirlenen 19.5 milyon yapıdan 2.5 milyonunun bu kapsama girdiği tahmin edilirken, maliklerin istekleri göz önüne alındığında, ortalama bir dairenin bu sistemle dönüşmesi metrekare fiyatı olarak 1.500 lira ile 2 bin 500 lira arasına yansıyacak. 

Değer artışrvatandaşa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm" ve4 Alt Yapı Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, genelde kentsel dönüşümün 'emsal artışına bağlı bir kurgu olarak sürdüğünü' vurgulayarak, dönüşümün kurgusunu değiştirmek için çalıştıklarını söyledi. Haspolatlı, "Hem emsal artışı olmayan bölgeler var hem de emsal artışı beklentisi kentlerde baskı ve yoğunluk yaratıyor. Bu projeyle bu baskının da önüne geçmek istiyoruz. Projenin değer artışı da vatandaşa kalacak" dedi. Vatandaşa hem devlet, hem inşaatçı hem de banka desteğiyle riskleri olmayan bir sistem sunulduğunu belirten Haspolatlı, riskli binalarda tüm maliklerin anlaşarak projeyi uygulamasını arzu ettiklerini aksi durumda kentsel dönüşüm yasasında olduğu gibi 3'te 2 çoğunluk kuralının uygulanabileceğini dile getirdi. Projeyle kentsel dönüşümde uygulandığı gibi Bakanlık, isteyene ya 4 puanlık faiz desteği ya da kira yardımı verecek. 

Finansman bankadan Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay ise, sistemin vatandaşın müteahhitle anlaşarak ya da kendisi gelerek başvurduğunda başlatılacağını anlatacak, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi ile binayı yeniden yapacak inşaat şirketi, inşaat yapım bedeline karşılık gelen hak edişleri bankadan alacak. 

Kentsel dönüşüm süreci içindeki aşamalar proje ortaklan aracılığıyla çözümlenebilecek. Evlerini yenilemek isteyen hak sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. 

Proje sayesinde, inşaat firmalan ve hak sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem oluşturulacak." 


Posta


Geri Dön