03 / 05 / 2024

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabiliyor?

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabiliyor?

Emlak vergisi, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında, gayrimenkullerin kayıtlı olduğu belediyelere ödeniyor. Peki indirimli emlak vergisinden kimler yararlanabiliyor? İşte emlak vergisinde muafiyer şartları...



Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü olan mükelleflerin, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit şeklinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergiler belediyeler tarafından alınabiliyor. Bu kapsamda 2020 yılı ikinci taksitin Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki emlak vergisinden kimle muaf? Kimler emlak vergisi ödemek zorunda değil? 

İndirimli emlak vergisinden kimler yararlanabiliyor?

1- Emekliler,
2- Hiçbir geliri olmayanlar,
3- Engelliler,
4- Gaziler,
5- Şehitlerin dul ve yetimleri

Muafiyet şartları neler?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerden, gazilerden, engellilerden, şehitlerin dul ve yetimlerinden emlak vergisi alınmıyor. 

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekare büyüklüğü aşmayan tek evlerinden vergi alınmıyor. 

Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da faydalanamıyor. 

Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.

Engelli emekli çalışması durumunda da vergi ödemiyor.

Hak sahibi olmasına rağmen emlak vergisi ödeyen vatandaşlar, belediyelere başvuru yaparak 5 yıl geriye dönük emlak vergisi ödemelerini iade alabiliyor. 

Ödenen paralar iade edilecek mi?

Bu şartları taşıyan ancak bu muafiyetten haberdar olmayan kişilere belediyeler tarafından geriye dönük 5 senelik ödedikleri paraları geri iade ediliyor. Emlak vergisi iadesi için kişinin ödeme yapmış olduğu makbuzlar ile ödeme yapmış olduğu emlak vergisi servisine başvurması gerekiyor.

15 soruda emlak vergisi muafiyeti!

Eski köylere emlak vergisi indirimi!


Geri Dön