29 / 04 / 2024

Eski köylere emlak vergisi indirimi!

Eski köylere emlak vergisi indirimi!

Kamu mali yönetimi ve kontrolü kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifi kapsamında kırsal yerleşim bölgelerine yönelik su ücretleriyle emlak vergilerinde indirim ve çeşitli kolaylıklar getirilecek.



Olay Gazetesi köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü yazısında kırsalda yaşayanları mutlu edecek emlak vergisi konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

Gerçi… 
Söylerken ve yazarken köy demeye devam ediyoruz, fakat şu bir gerçek ki, 2014 yerel seçimlerinden bu yana köy diye bir yerleşim yok.

O seçimle…

Büyükşehir olan illerde, Büyükşehir Belediyesi sınırları il sınırlarına genişledi ve Bütünşehir oldu. Köy statüsünde olan yerleşimler de mahalleye dönüştü.

İlk anda…

Statüleri köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerde yaşayanlar Büyükşehir ile tanışınca daha hızlı ve daha fazla hizmet alacaklarını düşünüp sevindiler.

Aslında…

Eskinin kırsaldaki köyü olan yeni mahallelerin pek çoğu beklediği hizmeti Büyükşehir’den gördü. Yolları asfaltlandı, camileri elden geçirildi, sosyal yaşamı geliştirecek adımlar atıldı.

Buna karşın…

Geçmişte bilmedikleri su faturası ile tanıştılar. Ayrıca atık su bedeli gibi, katı atık bedeli gibi ücretler gördüler. Oturdukları evler kent merkezlerindeki evlerle aynı standartta değildi, ama aynı standartta emlak vergisi tahakkuk ettirildi.

Sorun da tam bu noktada çıktı.

İşte…

Kırsal bölgelerdeki eski köyler ve yeni mahalleler için TBMM’de atılan önemli adımı, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç’tan öğrendik.

Söze…

“Kamu mali yönetimi ve kontrolü kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüp kabul ettik” diye başladı.

Sonra da…

Yeni düzenlemeyle ilgili kırsalda yaşayanlara güzel haberi verdi:

“Kabul ettiğimiz kanun teklifi; Büyükşehir Belediyeleri sınırları içinde yer alan kırsal yerleşim bölgelerine yönelik su ücretleriyle emlak vergilerinde indirim ve çeşitli kolaylıklar getiriyor.”

Sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Eskiden, köy oldukları dönemde bazı özellikleri vardı, ama mahalle olunca bunları kaybettiler. Şimdi bu durum telafi ediliyor.”

Yani…

Kent merkezleriyle aynı yaşam standardına sahip olmamalarına karşın, aynı altyapı ücreti ve vergiyi ödemekte olan mahalleye dönüşen köylere yasa değişikliğiyle bazı hakları iade ediliyor.

Emlak vergisini kimler ödemiyor?

Kırsal mahallelerdeki iş yerlerine emlak vergisi düzenlemesi!


    Geri Dön