17 / 11 / 2024

İnegöl Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer kalmadı!

İnegöl Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer kalmadı!

İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner, "İnegöl'de de bundan sonra sanayinin kurulacağı alanlar olarak İhtisas Sanayi Bölgesi arka tarafları gözüküyor. Şu anda Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer yok, her yer doldu" dedi.




İnegöl Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner, Küçük Sanayi Sitesi içerisinde yer kalmadığını belirterek, "İnegöl'de de bundan sonra sanayinin kurulacağı alanlar olarak İhtisas Sanayi Bölgesi arka tarafları gözüküyor. Şu anda Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer yok, her yer doldu" dedi.


Başkan Tandoğan Taner, Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer kalmadığını ifade etti.  Taner ayroca sanayideki çevre kirliliğinin önüne geçilemediğini belirtti.

 

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ DOLDU

Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer kalmadığını ve önümüzdeki dönemler için de ihtisas  Sanayi Bölgesi mevkiinde  sanayinin kurulabileceğini belirten İKSS Yapı Kooperatifi Başkanı Tandoğan Taner, "Bu sıkıntı sadece bizim bölgemizde değil. Ben dün Bursa'da Beşevler Sanayi Sitesi'nin Genel Kurulu'na katıldım. Beşevler Sanayi Sitesi içerisinde KOTİYAK yani küçük ve orta ölçekli işletmeler kooperatifi, bu kooperatif yaklaşık 10 yılı geçen bir süredir hala bir arsa problemini çözemedi. Yer bulamıyorlar. Tabi bir tarafı çözüyorlar, diğer taraftan mahkemeler başlıyor... Yani hala uğraşıyorlar sonucu alamadılar. Zor bir süreç. Biz artık İnegöl'de de bundan sonra sanayinin kurulacağı alanlar olarak İhtisas Sanayi Bölgesi arka tarafları gözüküyor. Tarıma elverişsiz, daha taşlık olan alanlar gözüküyor. Bana gelen esnafa ben, eğer istiyorsanız bizler de size yardımcı olalım birlikte çözelim ama yer orası diyorum. Sonra diyorlar ki küçük esnaf oraya gidip ne yapacak. Oraların kabul görmesi zaman alır. Ufak esnafın orada yaşaması çok zor. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi dolmuş, 2. etap açılmış orada da yer kalmamış. Belki 3'üncüsünü açacaklar. Onlar dünyanın her tarafına satış yapabiliyorlar. Her tarafa ulaşabiliyorlar. Bunların hepsi mali imkan meselesi. Küçük esnafın bu işleri yapabilmesi çok zor. Küçük esnaf kendisine müşteri ne kadar yakınsa o kadar iş yapar. Bir hafta önce bir küçük esnafımız bana gelip başkanım bana yer bul dedi. Metal sanayide açıkta iş yapıyorum dedi. Yer bulmak da mesele. Bir dönem biz Akçasu'ya kadar buraların sanayi alanı olarak ilan edilmesi için bakanlığa gittik. Sanayi Bakanlığı'nda Teşkilatlandırma Genel Müdürü ile görüştük. Onlar Genel Kurul kararı alıp gelmemizi ve devamında da yardımcı olacağını söylediler. O zamanlar böyle bir olanak vardı. Bu alanların devamı sanayi bölgesi olarak açılabilirdi ama o genel kurulda birileri kalkıp konuşmalar yaptılar ve reddedildi. Reddedilince bizlerde üzüldük. Çünkü onun altyapısını oluşturmak için defalarca Ankara'ya gittik. Burası neredeyse 420 bin dönüm, bunun neredeyse iki katı 800 bine yakın yer var orada. Öyle bir şey olsaydı senelerce İnegöl'e yeterdi. Ufak esnafa da yeterdi. Şu anda Küçük Sanayi Sitesi'nde boş yer yok, her yer doldu" dedi.

 

İKSS KARŞISINDAKİ ALAN İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İKSS karşısında bulunan ve sosyal tesis yapımı için ayrılan bölümün esnaflara kazandırmak için çalışma içerisinde olduklarını belirten Tandoğan Taner, "Küçük Sanayi Sitesi olarak önümüzdeki boş alanı imar değişikliği ile esnafa 25-30 iş yeri kazandıralım diye bir düşüncemiz oldu. Tabi bu konuda Belediye'den ret cevabı geldi. Şimdi yeniden bir değişiklikle bir öneri götüreceğiz. İnşallah bu defa çözeriz. Eğer çözersek neredeyse 20 esnaflık bir yer olmuş olur. Buraları görüyorsunuz çöplük gibi. Buraların kullanılır hale getirmek lazım. Dediğimiz gibi olursa güzel olur. Bu konular kamu kurumlarının işi. Burası idari sosyal tesis alanları diye geçiyor.Bu tür yerler sosyal tesis yapımı için ayrılmış. Ama burada şu anda bir sosyal tesis ihtiyacı gözükmüyor. Biz burayı sosyal tesis olarak yaptık. Bir tarafını lokanta olarak verdik. Altını kendimize ofis yaptık. Aslında biz oraya idari bina da yapabilirdik ama burayı değerlendirdik ve burası da bize yetiyor. Dolayısıyla oraları imar değişikliği ile atölyeler haline getirelim. Bu değişikliği talep ettik ama netice alamadık. Şimdi yeni bir çalışmamız var. Bunu gerçekleştirebilirsek güzel olacak" ifadelerini kullandı.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Sanayi'deki çevre kirliliğinin önüne geçilemediğini ifade eden Taner, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: "Ben şikayetçiyim. Bizim insanım gerçekten çevreye duyarsız. Yıllardır buraya tertemiz görelim, yapalım, dışarıdan gelen imrensin... Ama bunu başaramadık. Bu da ayrı bir kültür meselesi, eğitim meselesi. Ben iş yerlerine bakıyorum, iş yerinde en az 8-10 adam çalışıyor, eğer bir iş yeri sahibi onlardan birine yeri süpürmesini söylese, bunu da diğer iş yerleri de yapsa hepimizin çevresi çok temiz olur. Ama maalesef bu böyle olmuyor. Biz bizim üzerimize vazife olmamasına rağmen, çöp konteynırları yaptık, 800 litrelik. Bir de bunlara özel çalışmalar gerçekleştirdik, tekerleklerini taktırdık. Üzerine kırmızı yazı ile, 'İçerisinde ateş yakmayınız' yazdık. 2 Yıl içerisinde tamamı hurdaya çıktı. Yaptığımız yatırım basit bir yatırım değil, az para değil. Daha sonra tekerleği bozula konteynırların tekerleklerini yapmak istedik. Bir tekerlek işçilikle birlikte 100 TL. Diğer konteynırların da tekerleklerinin bir sefere mahsus değiştirilmesi 12 bin TL'yi buluyor. Bir değiştirdik, iki değiştirdik, üç değiştirdik, baktık ki baş edemiyoruz. Sonra zaten o konteynırların hepsinin şekli şemalı kaydı"


Okur Gazetesi


Geri Dön