İnegöl, Ortadoğulu yatırımcıların radarına girdi!
İnegöl, yabancı yatırımcıların radarına girmeye başladı. Özellikle mobilyada Ortadoğulu yatırımcıların ilgisi İnegöl'ün üzerinde..
Türkiye genelinde dış ticaret hacmi ile iller sıralamasında 22’nci, dış ticaret fazlası ile 6’ncı sırada yer alan İnegöl, yabancı yatırımcıların da radarında. İlçenin geleneksel sektörü olan mobilya özellikle Ortadoğulu yatırımcıları ilçeye çekiyor.
Her yıl dış ticaret fazlası vererek Türkiye’nin pek çok ilini geride bırakan İnegöl’de üretimin lokomotifini mobilya ve tekstil sektörleri oluşturuyor. İnegöl’ün ihracatından yüzde 41 pay alan mobilya sektörü 2015 yılında 330 milyon dolarlık ihracat yaptı. 2 bin 500’den fazla üreticinin faaliyet gösterdiği İnegöl’de mobilyacıların neredeyse tamamı ihracatçı konumda. Ağırlıklı pazarları Ortadoğu, Kuzey Afrika olan mobilya sektörü pazarı olan bölgelerden de yatırımcı almaya başladı. Geçen yıl Cezayir’den bir, Irak’tan 3, Libya’dan 3, Suriye’den 6, Türkmenistan’dan bir, Ürdün/Mısır ortaklı bir ve Yunanistan’dan bir olmak üzere toplam 16 yabancı sermayeli firma kuruldu.
Son yıllarda özellikle Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere mobilya sektöründe yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bulunduğunu ifade eden İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, “Mobilya yatırımı yapmak isteyen firmalar odamıza kayıt yaptırıyorlar. 16 firma şu anda İnegöl’de üretim yapıyor ve bu üretimi Ortadoğu pazarlarına ihraç ediyor. Yatırımlar konusunda iyi bir süreç var. Ayrıca Suudi Arabistan, Umman, Dubai, BAE gibi yerlerden gelen yatırımcılar da var. 2016 yılında yaşadığımız olumsuzluklar ortadan kalktığında, güven ortamı oluştuktan, Suriye ve Irak’taki kaos ve kargaşa ortamı kalktıktan sonra ben, ülkemizdeki bu cesur müteşebbis ruhun şahlanış yaşayacağı kanaatindeyim” dedi.
“2017 yılından daha ümitliyiz”
İTSO Başkanı Anıl, Türkiye ve İnegöl ekonomisini de değerlendirdi. 2015 yılında Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan sürecin terörle mücadele, Suriye’de devam eden savaş ve 15 Temmuz’da yaşanan FETÖ darbe girişimi gibi olumsuzluklarla devam ederek 2016 yılına damga vurduğuna işaret eden Anıl, bu sürecin güven ortamını olumsuz etkilediğini söyledi.
Metin Anıl, “Bu ortam yatırım iştahını azalttı. 2017 yılından daha ümitliyiz. Bahsettiğimiz tüm olumsuzlukların çoğu ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. 2017’nin ilk çeyreğinde pek çok sorunun halledilip, ondan sonraki çeyreklerde ülkenin yeniden ekonomik olarak yukarıya doğru ivme kazanacağını, yatırımlarını ve ihracatını artırarak devam edeceği bir dönem olacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Metin Anıl, Türkiye ihracatının yüzde 0,5’ini gerçekleştiren İnegöl’ün iller arası ihracat sıralamasında 20’nci, dış ticaret hacmi ile 22’nci, dış ticaret fazlası ile de 6. sırada yer aldığına dikkat çekti. “Geleneksel üretimi sürdürürken katma değeri yüksek ürünler üretme konusunda da çalışmalarımızı hızlandırmamız ve yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor” diyen Anıl, Ar-Ge, inovasyon, bilgi ve teknoloji gerektiren yatırımların devlet tarafından da desteklenerek artırılması gerektiğini vurguladı.
İnegöl’de otomotiv yan sanayi yatırımları da başlatılmalı
Sanayi şehri Bursa’nın sadece 40 kilometre uzağında olan İnegöl’de otomotiv yan sanayi yatırımlarının da başlatılmasından yana olduklarını belirten Anıl, “Ayrıca BTSO’nun uzay, havacılık ve savunma sanayi çalışmaları, Gökmen Projesi gibi hayata geçirilmesi planlanan projelerde koordineli çalışıp birlikte bir sinerji yakalamalıyız. İleri teknoloji üreten sanayi tesislerini İnegöl’de oluşturmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı. İnegöl’ün 2023 hedefleri doğrultusunda elini taşın altına koyan, Türkiye’nin kalkınması, ihracatının artması, yatırımın ve istihdamın fazlalaşması, işsizliğin düşürülmesi konusunda istikrarlı şekilde çalışan bir ilçe olduğuna işaret eden Metin Anıl, ilçede biri Islah OSB sürecinde olan 4 OSB’de üretim yapıldığını kaydetti.
Kalifiye personel açığı için üniversite istiyoruz
İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, İnegöl’de mobilya ve tekstil sektörlerinin ağırlığı nedeniyle istihdam konusunda sorun yaşanmadığını ancak kalifiye personel konusunda eksiklikler olduğunu belirterek, İnegöl’de bir üniversite kurulmasının bu konudaki açığı kapatacağını, kentin sosyo ekonomik yapısına da katkı sağlayacağını söyledi. Anıl, ticaret ve sanayi erbabının daha rahat hizmet alabilmesi adına İTSO olarak ilçe merkezinde bir ek hizmet binası inşa ettiklerini ifade ederek, hizmet binasının resmi açılışını ise önümüzdeki aylarda yapacaklarını söyledi.
Dünya