10 / 01 / 2025

İnegöl'de 1999'dan sonraki binalarda sorun yok!

İnegöl'de 1999'dan sonraki binalarda sorun yok!

Kaymakam Ali Akça ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl'ün depreme hazır olup olmadığı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Aktaş: "Büyük depremden sonra yapılan yapıların büyük çoğunluğu sağlam yapılar."dedi.



Kaymakam Ali Akça ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl'ün depreme hazır olup olmadığı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. 


İNEGÖL'DE İHTİYARLAMIŞ YAPILAR VAR 


Konu ile ilgili ilk olarak açıklamalarda bulunan Kaymakam Ali Akça, "İnegöl'ün yapı stoğuna baktığımızda büyük depremden önce ve sonra yapılan yapılarla alakalı olarak değerlendirdiğimizde büyük depremden sonra yapılan yapıların büyük çoğunluğu sağlam yapılardır. Çünkü depremden sonra yapıların teknik, statik zorunlulukları değişti ve kullanılan malzemesinden tutun kalite konusuna varana kadar teknik şartnamelerde ciddi değişiklikler oldu. Depremden önce yapılan yapılar sağlam ama ondan önce yapılan yapılara kendi dönemlerine göre baktığımızda yıpranma oluyor, zamanın getirdiği bir takım sıkıntılar meydana geliyor. İnegöl'de ihtiyarlamış yapılar var. O yapılarla alakalı deprem olgusu olduğunda ne kadar dayanır dediğimizde kafamda kocaman som işaretleri var" dedi. 


ZAYIF OLAN KAMU BİNALARI SAĞLAMLAŞTIRILIYOR 


Depremlerde en çok zarar görenlerin kamu binaları olduğunun ifade edilmesi üzerine konuşan Akça "Bu çok enteresandır. Normal şartlarda en az zarar görenlerin kamu binaları olması lazım. İnegöl'deki kamu binalarını da az önce söylediğimiz çerçevede değerlendirebiliriz. Kamu binalarında çoğunluk okullardır. Okullarımıza yapı anlamında baktığımızda özellikle İstanbul bölgesinde önemli sağlamlaştırmalar yapıldı. İnegöl'deki okulların bu anlamda sıkıntılı olduğunu düşünmüyorum. Zaten yeni yaptığımız okullar olabildiğince sağlamlar. Sıkıntılı binaları da tespit ederek yıkıyor, yeni binalar yapıyoruz" şeklinde konuştu. 


HÜKÜMET KONAĞINA ÇÜRÜK DİYEMEYİZ 


Hükümet Konağı ile performans analizine yönelik olarak yapılması gerekenler konusunda bir takım yazışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Kaymakam Akça, "Şuana kadar bir sonuç alamadık ama bu bina çürük mü, değil. Yeni yönetmeliğe göre değerlendirirsek şartları taşıyor mu, taşımıyor. 

Çünkü bu bina büyük depremden önce yapılmış bir bina. Aslında Türkiye'deki bütün yapılann 99 depreminden sonra komple yenilenmesi lazım. Çok katlı olmayanlar vardır, köylerdeki yapılar vardır, ahşap ağırlıklı yapılar vardır, onlar daha sağlamlar. Çok katlı değiller, esnemeye dayanıklılar. Onlar açısından söylemiyorum ama beton ve demirin imarı ile yapılmış yapıların komple yenilenmesi lazım diye düşünüyorum. Tabi bu da ekonomik güçle alakalıdır. Hükümet Konağı ile ilgili performans analizi yapıldıktan sonra bir karara varılması lazım. Deprem güçlendirmesi maliyeti ile yeniden yapım maliyetleri karşılaştırılır. Karşılaştırıldıktan sonra da hangisi daha avantajlıysa ona göre hareket edilir. Bu yapı için kesinlikle çürük diyemeyiz, böyle bir tespit yapamayız" ifadelerini kullandı. 


99'DAN SONRA YAPILAN BİNALARDA SIKINTI YOK


"İnegöl depreme hazır mı?" sorusunu yanıtlayan Başkan Alinur Aktaş; "Ben Türkiye'de depreme dört dörtlük hazır bir şehir olduğunu sanmıyorum. Şehirlerimizde nasıl 1 yaşında, 10 yaşında, 40 yaşında, 90 yaşında olanlar varsa; bina olarak da farklı farklı yaşlarda olanlar var. Bizim şehrimiz deprem kuşağı içinde. Geçmişte yaşanmış depremler var. Yıkıcı, şehrin büyük bölümünde yıkımı olan deprem olmamış. En son 99 depremini hissettik, yaşadık. İnegöl'de çok şükür ölüme ve yıkıma sebep olmadı. Adapazarı ve Gölcük'ü yerle bir etmişti, 99 depremi sonrası Hikmet Şahin başkanlığındaki meclisimiz yükseklik 6,5 yani 2 kat olarak şehri sınırlamış. Bununla alakalı biraz hissi ve ani bir karar olarak düşünülmüş olabilir ama bence olumlu bir karar. 2004'de göreve geldik kiralar çok yüksek. Arsa maliyetleri çok yüksekti. Biz yaptığımız inceleme sonucunda yüksekliği 6,5'i, 9,5'e çıkarttı. 3 kata çıkardık, 99'dan sonra yapılan bütün binalarla ilgili sıkıntı olmayacağını söyleyebilirim. Zemin etütleri, güçlendirmeleri yapılmış binalar" dedi. 


ŞEHRİN ZEMİN ETÜDÜ YAPILDI 


"İnegöl Belediyesi ne yaptı derseniz; Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış hocamızın öncülüğünde şehrin zemin etüdü yapıldı" ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Akaşta, "2004 senesinde İnegöl, çevre yolu ile sınırlarken; Yeni İnegöl'de sağlam zeminlerde binaların yükselmesi için çalışma yaptık İnegöl Belediyesi ile ilgili çalışmaların sonunda haritası çıkartıldı. Sağlam zemin, çürük zeminlere göre ruhsat başvuruları karar bağlanıyor. Fakat bu çürük zeminlerde de binalar var. 99'dan önce yapılmış 4, 5, 6 hatta 7 katlı binalar var. Bunlarla alakalı vatandaşlarımızdan gelecek bir başvuruda biz elimizden geleni yaparız. Kişi öncelikle ailesini, kendisini düşünmek zorunda... Vatandaş müracaat ederse zeminle ilgili tüm doneleri kendisine sunabiliriz. Bir de hayata geçirmek istediğimiz kentsel dönüşüm düşündüğümüz bölgeler var" dedi. 


DEPREM KONUSU GÜNDEMDE TUTULMALI 


Aktaş, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: "Deprem hayatın bir parçası. Çevre gibi, trafik gibi bir kültür. Depremle alakalı toplantılar Vali Yardımcımız Başkanlığı'nda başladı, Vali Beyin başkanlığında kaymakam bey ve benim de katıldığım bir toplantı yapıldı. Deprem her an olabilir. Bizim buna hazırlıklı olmamız lazım. Deprem olursa nerede konaklanacak; nerede toplanma merkezleri olabilir; nerede hastaneler yapılabilir.  Benzeri konularla ilgili İnegöl'deki bütün her yer tarandı. Bu alanlarla ilgili bilgiler var. Bu bizde de, 17 ilçede de var.  Bununla alakalı müdahale edecek ekipler için Kent Konseyi için yer tahsis yaptık; kıyafetlerini gideriyoruz. Bir taraftan onu da karşılamaya çalışıyoruz, Deprem konusunun da gündemde ve diri tutulması gerektiğini düşünüyorum"


Geri Dön