04 / 05 / 2024

ING Bank,"ING Mortgage Barometre"yi hayata geçirdi

ING Bank,

ING Bank, emlak piyasasının nabzını tutacak olan "ING Mortgage Barometre"yi hayata geçirdi

 



ING Bank, "Dünya Mortgage Uzmanı" kimliği ile yeni bir ilke imza atarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan "ING Mortgage Barometre"yi hayata geçirdi. ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem, Nielsen Özel Araştırmalar Yöneticisi Bahadır Tomaç ve ING Bank Türkiye Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren'in katılımıyla gerçekleşen "ING Mortgage Barometre" tanıtım toplantısı 21 Nisan Çarşamba (bugün) günü Hilton Otel'de yapıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, "Dünya Mortgage Uzmanı kimliğimiz ile sektörün nabzını tutmak ve hep bir adım önde olmak amacı ile Barometre'yi tasarladık. Hey ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmalar ile Türkiye çapında konut satın alma eğilimi, mevcut ve gelecekteki ekonomik koşul değerlendirmesi, gelecekte konut satın alma eğilimi ve konut kredisi kullanım eğilimi gibi verilere ulaşıyoruz. Sahaya inerek tüketicileri dinliyor ve satın alma tercihlerini etkileyen dinamikleri öğrenmiş oluyoruz. Bu sayede tüketicilerin asıl ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetleri sunarak, onların gücüne güç katmayı hedefliyoruz" dedi.

Barometre'nin 4 aylık sonuçlarını değerlendiren Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem ise, faiz oranlarında yaşanan dramatik düşüşler ve küresel finansal krizin de bu düşüşleri hızlandırmasıyla risksiz yatırım araçlarının tüm dünyada cazibesini yitirdiğini söyledi. Erdem, "Dünyada yaşanan bu paradigma değişiminin Türkiye'ye de yansıdığını görüyoruz. Ancak Türk halkı bu yeni durum karşısında tüm dünyada olduğu gibi borsaya veya vadeli işlemlere değil, göreceli olarak Türkiye'de daha cazip hale gelen gayrimenkul sektörüne yöneldi. Son yıllarda konut kredisi gibi kurumsal yollarla ev almak isteyenlerin oranı gittikçe büyüdü. 2008 yılında yaklaşık yüzde 21, 2009 yılında yaklaşık yüzde 13 büyüyen konut kredileri piyasasının hacmi bugün itibariyle 47milyar TL'ye ulaştı. Bu oran GSYH'nın yüzde 4,5'ine denk geliyor" dedi.  

ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren de, "ING Mortgage Barometre" sonuçlarına ilişkin olarak şunları söyledi: "ING Mortgage Barometre ve bunun dayandırıldığı anketin ilk dört aylık sonuçları, temel olarak düşük faiz ortamının konut alma iştahı üzerindeki olumlu etkisinin artarak devam ettiğini gösteriyor. Oldukça yeni bir çalışma olması nedeniyle ancak zaman içinde diğer ekonomik değişkenlerle olan ilişkilerini daha net olarak analiz edebileceğiz. Yine de ilk dört aylık sonuçları dikkate alırsak, ING Mortgage Barometre, öncü bir veri olmaya aday görünüyor." 

Ev almak için zaman uygun...

Aralık 2009 - Mart 2010 dönemlerini kapsayan ilk verilerin paylaşıldığı toplantıda, halkın ev alma isteğinin ve buna bağlı olarak konut piyasasına olan güvenlerinin giderek artan bir trend göstermesi dikkat çekiyor. Anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa koşullarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor. Anket sonuçlarına göre Türk halkının gayrimenkule yatırım yapma eğilimi ise devam ediyor. Ayrıca konut satın alırken banka kredisi kullanmayı düşünenlerin oranında yaşanan ciddi artış önemli bir davranış değişikliği olarak yorumlanıyor. 

"ING Mortgage Barometre", mevcut dönem yaklaşımı, gelecek dönem beklentisi, ev satın alma niyeti ve zamanı sorularının beraber hareket etme etkilerinin hesaplandığı bir analiz tekniğiyle hazırlanıyor. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek olan ING Mortgage Barometre araştırmasının sonuçları konut satın alma trendleri, konut kredisi kullanma eğilimi, tercih edilen yatırım araçları gibi birçok sorunun cevaplarını kapsayacak.  

ING Grubu, Bankacılık, Sigorta ve Varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermekte olan dünya çapında bir finansal hizmetler şirketidir. ING Grubu, Avrupa, Asya, Avustralya ve Amerika'da yer alan 40'tan fazla ülkede 110.000 çalışana ve 85 milyon müşteriye sahiptir. Her zaman değişime öncülük eden ING Grubu, tüm dünyada faaliyet gösterdiği ülkelerde üretime, girişimciliğe, yenilikçiliğe, yaratıcılığa güç katmak hedefini taşımaktadır.

--

ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan "ING Mortgage Barometre"yi hayata geçirdi.

Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek olan ING Mortgage Barometre araştırmasının sonuçları konut satın alma trendleri, konut kredisi kullanma eğilimi, tercih edilen yatırım araçları gibi birçok sorunun cevaplarını kapsayacak.

Aralık 2009-Mart 2010 dönemlerini kapsayan ilk sonuçlara göre, anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa koşullarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor.

Hedef kitlenin yüzde 62'si yatırım yapmadığını belirtirken, Mart 2010'da en çok tercih edilen yatırım aracı gayrimenkul oldu.

Ankete katılanların yarısı konut alırken kredi kullanmayı düşünüyor. Konut kredilerinde yeniden bir canlanma gözlemleniyor. ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, ING Mortgage Barometre tanıtım toplantısında, barometre sonuçlarını değerlendirirken, aralık ayından itibaren kredilerin canlanmaya başladığını, düşük faiz ortamının konut alma iştahını çok olumlu etkilediğini gördüklerini belirtti. Dağdeviren, "Faizlerde ciddi bir şok beklemiyoruz. Düşük faizler konut alım iştahını desteklemeye devam edecek gibi gözüküyor" dedi.

Tasarruf oranlarının düşük olduğunu anlatan Dağdeviren, şunları kaydetti:
"Gayrimenkulün yatırım araçları içinde ilk sırayı almasını makrokekonomik istikrarın henüz temin edilmediğinin bir göstergesi olarak yorumluyorum. Sermaye piyasasının gelişmesine yönelik atılacak her adım, konut sektörünün finansman imkanlarını destekleyerek, konut sektörünü olumlu etkilemesinin yanı sıra verimliliğe ve ekonomik büyümeye çok olumlu katkılar yapacaktır."

-"PİYASA HENÜZ DOYMADI"-
Herkesin daha iyisini hayal ettiğini, ancak aile evi kavramının artık Türkiye'de pek kalmadığını söyleyen Dağdeviren, "İyi haber; düşük faiz ortamı ile birlikte ev sahibi olmak daha ulaşılır oldu. Eğer Türkiye'de düşük faiz ortamı korunabilirse bu iştahın devam etme olasılığı çok güçlü gözüküyor" dedi.

Dağdeviren, katılımcılara uygun ortalama ev fiyatlarının 97 bin 673 lira düzeyinde, ortalama ev taksitlerinin de 990 lira olduğunu söyledi.

Anket sonuçlarına göre iyi zamanda bugünün geleceğe tercih edildiğini, çocukların düşünülmediğini belirten Dağdeviren, bunun da Türkiye'nin istenilen refah düzeyine ulaşmadığını, piyasanın henüz doymadığını gösterdiğini vurguladı.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Dağdeviren, "Makroekonomik istikrar sağlandığında konut yatırım tercihinde kaçıncı sıralarda yer alacak?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bana göre son sıralara düşmesi lazım" diye konuştu.

Faiz oranlarıyla ilgili olarak da Dağdeviren, yakın dönemde faizde çok belirgin sürprizler yaşamayı öngörmediklerini kaydetti.

-"ÜLKE OLARAK KRİZİMİZ HİÇ BİTMİYOR"-
ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk de barometre yoluyla halkın nabzını doğru tutmayı amaçladıklarını belirtti.

14 ilde, bini aşkın tüketici ile ING Mortgage Barometre'yi gerçekleştirdiklerini ifade eden Öztürk, aylık yapılan bu araştırma ile sektörün tüm oyuncularına katkı sağlayacak bir endeks sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

Nielsen Özel Araştırmalar Direktörü Bahadır Tomaç ise ankete katılanların yarısını erkek yarısını da bayanların oluşturduğunu ve ortalama yaşın 44, ortalama hane gelirinin ise 1.652 lira olduğunu söyledi.

Soruları da yanıtlayan Tomaç, Nielsen'in bir araştırmasında "Krizden sonra ne yapacaksınız?" yönündeki soruya bütün Avrupa ülkelerinden yanıt "yatırım" olurken Türkiye'de "borç ödeyeceğiz" şeklinde olduğuna dikkati çekerek, "Biz krizden çıksak da ülke olarak krizimiz hiç bitmiyor. Gerçek halk kitlelerine baktığımızda zaten krizden hiç çıkmadı ki. Dolayısıyla da yatırım yapmamanın temel sebebi iki yakanın bir araya henüz gelmemesinden kaynaklı. Borcumuzu kapatmak bizim için yatırım aslında, düze çıkmak olduğu için..." dedi.

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem de anketin ilk sonuçlarına ilişkin olarak konut sektöründe iyimserliğin arttığını ifade etti.

Anket çalışmasına katılanların yüzde 62'sinin yatırım yapmadığını belirttiğini, yatırım yapanların da en çok tercih edilen yatırım aracı olarak gayrimenkulü seçtiğini söyleyen Erdem, gayrimenkule yatırımı yapanların oranının, diğer bütün finansal enstrümanlara yatırım yapanların toplamından daha fazla olduğunu vurguladı.

Erdem, "İnsanların yarıdan fazlası şu anda konut alımı için uygun bir zaman olduğunu düşünüyor. İnsanların yarısı konut alırken kredi kullanmayı düşünüyor. Konut kredileri hacmi GSYİH'nin yüzde 5'ine ulaştı" diye konuştu.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ev almak için uygun zaman
ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile hayata geçirdiği `ING Mortgage Barometre' ile artık her ay düzenli olarak piyasadaki ev alma iştahını ölçecek.
İşbirliğinin tanıtımı için dün İstanbul Hilton Otel'de gerçekleştirilen toplantıda bu yöndeki ilk veriler de paylaşıldı. Aralık 2009 - Mart 2010 dönemini kapsayan bu ilk verilere göre, halkın ev alma isteği ve buna bağlı olarak konut piyasasına olan güveni giderek artıyor. Anket yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, büyük çoğunluk mevcut piyasa koşullarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor.
Türk halkının gayrimenkule yatırım yapma eğilimi ise devam ediyor. Ayrıca konut satın alırken banka kredisi kullanmayı düşünenlerin oranında yaşanan ciddi artış önemli bir davranış değişikliği de dikkat çekici.

`Sahaya inerek çalışıyoruz'
Toplantının açılış konuşmasını yapan ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, "Dünya mortgage uzmanı kimliğimizle sektörün nabzını tutmak ve hep bir adım önde olmak amacıyla Barometre'yi tasarladık. Hey ay düzenli olarak araştırmalar gerçekleştiriyoruz.
Sahaya inerek tüketicileri dinliyor ve satın alma tercihlerini etkileyen dinamikleri öğrenmiş oluyoruz. Bu sayede tüketicilerin asıl ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetleri sunarak, onların gücüne güç katmayı hedefliyoruz" dedi.

`Düşük faiz olumlu etkiledi'
ING Bank Baş Ekonomisti Şengül Dağdeviren de, `ING Mortgage Barometre' sonuçlarına ilişkin olarak şunları söyledi: "ING Mortgage Barometre ve bunun dayandırıldığı anketin ilk dört aylık sonuçları, temel olarak düşük faiz ortamının konut alma iştahı üzerindeki olumlu etkisinin artarak devam ettiğini gösteriyor. Oldukça yeni bir çalışma olması nedeniyle ancak zaman içinde diğer ekonomik değişkenlerle olan ilişkilerini daha net olarak analiz edebileceğiz. Yine de ilk dört aylık sonuçları dikkate alırsak, ING Mortgage Barometre, öncü bir veri olmaya aday görünüyor."

TÜRK HALKI YİNE GAYRİMENKULE YÖNELDİ
Dün ilkini yayınladıkları ve Aralık 2009 ile Mart 2010 dönemindeki ev alma trendlerini kapsayan araştırma hakkında konuşan Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem ise, faiz oranlarında yaşanan dramatik düşüşler ve küresel finansal krizin de bu düşüşleri hızlandırmasıyla risksiz yatırım araçlarının tüm dünyada cazibesini yitirdiğini söyledi. Erdem, "Ancak Türk halkı,  borsaya veya vadeli işlemlere değil, gayrimenkul sektörüne yöneldi. Son yıllarda konut kredisi gibi kurumsal yollarla ev almak isteyenlerin oranı gittikçe büyüdü. 2008'de yüzde 21, 2009'da yaklaşık yüzde 13 büyüyen konut kredileri piyasasının hacmi bugün itibariyle 47 milyar TL'ye ulaştı" dedi. 
Tebernüş Kireçci

Düşük faiz yatırımcıyı gayrimenkule yöneltti
ING Bank, Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan "ING Mortgage Barometre" yi hayata geçirdi. Hey ay düzenli olarak gerçekleştirilecek araştırmalar sonucu kamuoyuna açıklanacak olan ING Mortgage Barometre ile Türkiye çapında konut satın alma eğilimi, mevcut ve gelecekteki ekonomik koşul değerlendirmesi, gelecekte konut satın alma eğilimi ve konut kredisi kullanım eğilimi gibi veriler yer alıyor. ING Mortge Barometre verileri Nielsen tarafından her ay 14 ilde bin tüketiciye yöneltilen 19 soruya verilen yanıtlar üzerinden hazırlanacak. Aralık ayından bu yana yapılan araştırma sonuçlarının yer aldığı ilk ING Mortgage Barometre verileri, aralık ayından bu yana konutta iyimserliğin arttığını gösterirken, düşük faiz ortamında Türk halkının dünya da olduğu gibi yatırımcıların borsaya ya da vadeli işlemlere değil gayrimenkul yatırımlarına yöneldiğini ortaya koyuyor. ING Mortgage Barometre mart ayı verilerine göre, hedef kitlenin yüzde 62'si yatırım yapmıyorum derken yüzde 17'si gayrimenkule, yüzde 6'sı vadeli mevduata, yüzde 4'ü dövize, yüzde 3'ü faizsiz banka hesabına, yüzde 3'ü altına, yüzde 3'ü repo, borsa gibi finansal araçlara ve yüzde 1'i de vadesiz mevduata yatırım yapıyor.
Sabah

Yatırımcı, martta en çok gayrimenkulü tercih etti 

ING Bank, Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan 'ING Mortgage Barometre'yi hayata geçirdi. 
 
 Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek araştırmanın sonuçları konut satın alma trendleri, konut kredisi kullanma eğilimi, tercih edilen yatırım araçları gibi soruların cevaplarını kapsayacak. Aralık 2009-Mart 2010 dönemlerini kapsayan ilk sonuçlara göre, anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa şartlarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor. Mart 2010'da en çok tercih edilen yatırım aracı gayrimenkul olurken ankete katılanların yarısı, konut alırken kredi kullanmayı düşünüyor.

ING Mortgage Barometre tanıtım toplantısında konuşan ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren aralık ayından itibaren kredilerin canlanmaya başladığını, düşük faiz ortamının konut alma iştahını çok olumlu etkilediğini gördüklerini söyledi. Dağdeviren, "Faizlerde ciddi bir şok beklemiyoruz. Düşük faizler konut alım iştahını desteklemeye devam edecek gibi gözüküyor." dedi. Tasarruf oranlarının düşük olduğunu anlatan Dağdeviren, şunları kaydetti: "Gayrimenkulün yatırım araçları içinde ilk sırayı almasını makroekonomik istikrarın henüz temin edilmediğinin bir göstergesi olarak yorumluyorum. Sermaye piyasasının gelişmesine yönelik atılacak her adım, konut sektörünün finansman imkânlarını destekleyerek, konut sektörünü olumlu etkilemesinin yanı sıra verimliliğe ve ekonomik büyümeye çok olumlu katkılar yapacaktır." Herkesin daha iyisini hayal ettiğini, ancak aile evi kavramının artık Türkiye'de pek kalmadığını söyleyen Dağdeviren, "İyi haber; düşük faiz ortamı ile birlikte ev sahibi olmak daha ulaşılır oldu. Eğer Türkiye'de düşük faiz ortamı korunabilirse bu iştahın devam etme ihtimali çok güçlü gözüküyor." diye konuştu. İyi zamanda bugünün geleceğe tercih edildiğini, çocukların düşünülmediğini belirten Dağdeviren, bunun da Türkiye'nin istenilen refah düzeyine ulaşmadığını, piyasanın henüz doymadığını gösterdiğini vurguladı. Dağdeviren, "Makroekonomik istikrar sağlandığında konut yatırım tercihinde kaçıncı sıralarda yer alacak?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bana göre son sıralara düşmesi lazım." diye konuştu.

ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk de halkın nabzını doğru tutmayı amaçladıklarını belirtti. Öztürk, aylık yapılan araştırma ile sektörün tüm oyuncularına katkı sağlayacak bir endeks sunmayı hedeflediklerini vurguladı. Nielsen Özel Araştırmalar Direktörü Bahadır Tomaç ise bir araştırmalarında "Krizden sonra ne yapacaksınız?" yönündeki soruya tüm Avrupa ülkelerinden cevap 'yatırım' olurken Türkiye'de 'borç ödeyeceğiz' şeklinde olduğuna dikkati çekerek şunları aktardı: "Krizden çıksak da ülke olarak krizimiz hiç bitmiyor. Dolayısıyla da yatırım yapmamanın temel sebebi, iki yakanın bir araya henüz gelmemesinden kaynaklı."

Araştırmadan satırbaşları

ING Mortgage Barometre araştırmasında 14 ilde bini aşkın tüketici ile anket yapıldı.

Ankete katılanların yarısı erkek, yarısı bayan. Ortalama yaş 44, ortalama hane geliri ise 1.652 lira.

Anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa şartlarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor.

Mart 2010'da en çok tercih edilen yatırım aracı gayrimenkul oldu. Gayrimenkule yatırım yapanların oranı, diğer bütün finansal enstrümanlara yatırım yapanların toplamından daha fazla.

Ankete katılanların yarısı, konut alırken kredi kullanmayı düşünüyor. Kredilerde yeniden bir canlanma gözlemleniyor.

Katılımcılara uygun ortalama ev fiyatları 97.673 lira düzeyinde, ortalama ev taksitleri de 990 lira.
Zaman


Geri Dön