ING Barometre: Konut kredisi maliyeti arttı, iştah kesildi!
Konut alım iştahı, ağustos ayında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. ING Bank'ın Türkiye genelinde aylık yaptığı araştırmaya göre, talebin düşmesinde ekonomik şartların kötüleştiği düşüncesi etkili oldu...
Artan konut kredisi maliyetleri ve altın ile dövizdeki dalgalanma sebebiyle ev almayı planlayanlar beklemeye geçti.
Türkiye'de ev almak isteyenler bekleme dönemine girdi. Dünya piyasaları, döviz ve altın fiyatlarındaki aşırı oynaklık ve yurtiçinde konut kredisi maliyetlerindeki artış, konut alım iştahını düşürdü. ING Bank'ın Barometre ismiyle Türkiye'de her ay ölçümlediği konut alım iştahı ağustos ayında 74 endeks değeriyle, son bir yılın en alt seviyesine indi. Konut alım iştahı temmuz ayında 78, haziran ayında ise 86 olarak ölçülmüştü.
Piyasa şartlarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin sayısı, ağustos ayında son iki aya göre hızlı düşüş gösterdi. Barometre araştırması, ev alacakların bekleme eğiliminde olduğunu gösterdi. Ev almak için şartların kötüleştiğini düşünenlerin oranı temmuz ayında yüzde 25 iken, ağustos ayında bu oran yüzde 37'ye yükseldi. Önümüzdeki 3 ayda şartların daha da kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ise temmuz ayında yüzde 21 iken, ağustos ayında yüzde 33'e çıktı. Gelecek 3 ayda ekonomik şartların bugünkünden daha iyiye gideceğini düşünenler temmuz ayında yüzde 39 iken, ağustos ayında yüzde 30'a indi.
Barometre'ye göre ev alma şartlarının kötüleştiği yönündeki mevcut tüketici eğilimine paralel olarak, gelecekte konut satın alma eğiliminde de ağustos ayında, temmuza göre düşüş görüldü. Gelecekte ev almayı düşünenlerin oranı yüzde 53 iken ağustos ayında bu oran yüzde 47'ye geriledi. Konut almayı düşünmeyenlerin oranı temmuzda yüzde 38 iken ağustos ayında ev almayı düşünmeyenlerin oranı yüzde 47'ye çıktı.
Ev satın alma iştahı araştırmasının sonuçlarını Reuters'e değerlendiren ING Bank Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Muhammet Mercan, tüketicilerin konut alma tercihlerini daha uzun vadeye kaydırmalarında finansal piyasalardaki gelişmelerin etkili olduğunu ifade etti. Mercan, 'Temmuzda TL'nin yüzde 50 dolar ve yüzde 50 Euro'dan oluşan sepete karşı yüzde 2,1'lik değer kaybının ağustosta hızlanarak yüzde 4,9'a çıkması ve TL'nin dolar ve Euro'ya göre tarihi düşük düzeylere gerilemesi, tüketicilerin kısa vadeli konut alımı için şartların uygunluğu konusunda tereddütlerinin artmasına neden oldu. BDDK ve Merkez Bankası'nın önlemleriyle bankaların kredi verme iştahı, haziran sonundan bu yana geriledi. Konut kredi maliyetlerinde yılbaşından bu yana 320 baz puana ulaşan hızlı artış da tüketicilerin ev alma planlarını ötelemesinde rol oynamakta.'
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Erdem ise, 'Son bir yıldır her ay ortalama yüzde 2,4 büyüyerek temmuz ayında 71,6 milyar liraya ulaşan konut kredileri ağustos ayında yüzde 0,66 gibi çok düşük bir oranda büyüdü. Konut kredilerindeki artış neredeyse durma noktasına geldi.' dedi. Konut kredileri ağustos ayında 72,1 milyar liraya ulaştı. Orhan Erdem, krediyle ev almayı düşünenlerin şimdilik bu taleplerini ertelemiş göründüğünü söyledi.
ZAMAN