09 / 01 / 2025

ING Mortgage Barometre Haziran'da 74.5'i gösterdi!

ING Mortgage Barometre Haziran'da 74.5'i gösterdi!

ING Mortgage Barometre, konut sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor



Her ay düzenli olarak açıklanan ING Mortgage Barometre, Haziran ayında 74.5'i gösterdi

ING Bank, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile her ay gerçekleştirilen ING Mortgage Barometre'nin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Her ay 14 ilde toplam bin 36 kişiyle gerçekleştirilen görüşmelerde tüketicilerin konut satın alma eğilim ve tercihleri, konut tercihlerini etkileyen dinamikler ve tüketicinin ekonomi ile ilgili sorularına cevap arandı.

EV ALMA TRENDİ DEVAM EDİYOR MU?
Her ay düzenli olarak piyasanın "ev alma iştahını" ölçen "ING Mortgage Barometre"nin Haziran ayı sonuçları da tüketicilerin konut satın alma eğilimi, mevcut ve gelecekteki ekonomik koşul değerlendirmesi, gelecekte konut satın alma eğilimi ve konut kredisi kullanım eğilimi ile ilgili önemli sonuçlar ortaya koydu. "ING Mortgage Barometre" Haziran ayı sonuçlarına göre, ekonomideki gidişatın iyiye gideceğini düşünenlerin oranındaki yükseliş devam ediyor. Konut satın alma eğilimi, konut piyasasının yaz aylarında gerileme göstermesi ve talep tarafında ev satın almayı düşünme oranının kış dönemine göre daha az olması nedeniyle, bütün dönemlere göre istatiksel olarak anlamlı bir düşüş yaşandı. Konut satın almayı düşünenler, bu planlarını önümüzdeki 19 aylık dönemde gerçekleştirmeyi öngörüyorlar.

KREDİYE AYLIK BİN 11 TL ÖDENEBİLİYOR
Haziran 2010 döneminde de, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar arasında kişinin kendi birikimleri ve kredi ilk sırada yer alıyor. Alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 96 bin 951 TL olarak belirlenirken, krediye ortalama aylık bin 11 TL ödenebiliniyor. Haziran 2010 döneminde gayrimenkule yatırım yapanların oranı yüzde 16'dan yüzde 17'ye çıkarken, hiç yatırım yapmayanların oranı da artış göstererek 67'den yüzde 78'e yükseldi.

Önce konut sektörü etkileniyor

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem ise, konut endeksinde yaşanan düşüşün sebebi olarak siyasi belirsizlikleri göstererek, "Ekonomideki her türlü olumlu haber ilk önce konut/inşaat sektörünü etkilerken her türlü olumsuz haber de en önce konut/inşaat sektöründe kendini hissettiriyor. En son ekonomik krizde de gördüğümüz gibi, ekonomide görülen daralma inşaat sektöründe diğer sektörlere göre daha fazla hissedildi ve inşaat sektörü yüzde 18 küçüldü. O sebeple siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmaması durumunda, ING Mortgage Barometre'de bir düzelme siyaset arenasında yaşanacak olası rahatlamanın da konut sektörüne çok olumlu katkısının olacağı söylemek kehanet sayılmamalı" dedi.
Sabah Emlak


Geri Dön