İngilizler Karadeniz'de sağlık şehirleri kuracak!
İngiliz mimarlık şirketi RMJM, Karadeniz'de sağlık şehri projeleri yapacak
İngiliz mimarlık şirketi RMJM, Karadeniz'de içinde hastane, rezidans, yaşlı bakım evi ve spa gibi ünitelerin olacağı sağlık şehri projeleri yapmak için yerel ortaklar arıyor.
Uluslararası projelere imza atan İngiliz mimarlık şirketi RMJM, Karadeniz'de sağlık şehirleri kurmak için harekete geçti. Haziran ayında Türkiye'deki ofisini açan ve şu anda aralarında Varyap Meridian Ataşehir, Ankara Söğütözü'nde J.W. Marriott Oteli, Bilkent Üniversitesi kampusu ve adı açıklanmayan iki proje daha olmak üzere toplam beş projeye devam eden RMJM, uzmanlık alanlarından biri olan sağlık alanında kompleksler kurmak için Karadeniz'de yatırım şartlarını araştırıyor. RMJM Türkiye Müdürü Chris Jones, "Sağlık üniteleri bizim uzmanlık alanlarımız arasında geliyor. Özellikle Karadeniz'de bu alanda büyük fırsatlar görüyoruz. Şu anda bir arkadaşımız bu konu ile ilgili olarak Karadeniz'i dolaşıyor" dedi.
HASTANE-REZİDANS-SPA
İçerisinde hastane, uzun dönem kiralamalı rezidans, spa ve wellness üniteleri, yaşlılar için bakımevleri gibi üniteleri bir arada bulunduracak kompleksler oluşturmak istediklerini kaydeden Jones, "Tüm sağlık imkanlarının birbiri ile entegre edileceği projeler olmasına özen gösteriyoruz. Bu tarz projeleri dünyanın çeşitli yerlerinde yapıyoruz" dedi. Sağlık şehirleri kurmak için master planlar hazırladıklarını da dile getiren Jones, yatırım için yerel ortaklar aradıklarını bunun için de inşaat şirketleri, hastane işletmeleri, yatırım şirketleriyle çalışabileceklerini kaydetti. Jones, "Kamu-özel sektör ortaklıklarına da sıcak bakıyoruz. Projelerimiz 3 bin yataklı bir hastaneden bir sağlık kampusuna kadar çok farklı şeyler olabilir" dedi.
ULAŞIM DA İLGİ ALANINDA
Jones, Türkiye'de eğitim kurumları ve havaalanı projeleriyle de ilgilendiklerini açıkladı. Havaalanları, terminal binaları, tren garları gibi ulaşım alanındaki projelere de sıcak baktıklarını ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde de fırsatları kolladıklarını kaydetti. Jones, ayrıca 'Eğitim binaları da ilgimizi çekiyor. Bilkent Üniversitesi kampusu yaptık. Bunun gibi başka eğitim binaları da yapabiliriz" dedi. Ekonomik krizin RMJM ofislerini yeniden şekillendirmesinde önemli rol oynadığını açıklayan Jones, "Dünyada bazı ofislerimizi küçülttük. Diğer taraftan ise bu sene aralarında İstanbul'un da olduğu Bahreyn, Libya ve Katar'da yeni ofisler açtık" diye konuştu. Jones, Türkiye'de en beğendiği projenin ise Bilgi Üniversitesi'nin Santral İstanbul kampusu olduğunu söyleyerek "Tarihi bir yapı en iyi imkanlarla değerlendirilmiş. Biz de İstanbul'da denize kıyısı olan yerlerde benzer projeler yapmak isteriz" dedi.
FARRELL, TREN GARLARIYLA İLGİLENİYOR
İngiliz Farrell şirketi ise Türkiye'deki tren garı projeleriyle ilgileniyor. Farrells Şehir Planlamacısı ve Mimarı Tolga Özbilen, kentsel tasarım projeleri içinde uzmanlık alanımızda olan tren garlarıyla ilgileniyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizi davet etti. Yenikapı projesinin İstanbul'un demiryolu ulaşımında merkez olmasına yönelik projeleri için görüşeceğiz. Bunun dışında diğer tren garı projelerine de ilgimiz var. Şu anda yetkililere ulaşma aşamasındayız" diye konuştu.
Şehir planlamacısı Lord proje peşinde Şehir planlamacısı Lord proje peşinde
İngiltere Başkonsolosluğu'nun düzenlediği 'Design in the City' organizasyonu ile bir araya gelen İngiliz ve Türk gayrimenkul şirketleri işbirliği fırsatlarını görüştü. Ünlü İngilis şehir planlamacı Lord Richars Rogers'ın da katıldığı organizasyonda İngiltere'nin büyük gayrimenkul şirketlerinden Swanke Hayden Connell, RMJM, Farrell, Paul Davis&Partners, Makespace, Musion, Arup, Alastair Binnie ve Avcı ile aralarında Garanti Koza, Enka, Doğuş İnşaat ve Üçgen İnşaat'ın da bulunduğu Türk şirketleri ile bir araya geldi.
Sabah