10 / 05 / 2024

İngiltere ekonomisi şaşırttı! Ülke, dünya piyasalarına sürpriz yaptı. Düşüş bekleniyordu, beklentilerin aksine büyüdü

İngiltere ekonomisi şaşırttı! Ülke, dünya piyasalarına sürpriz yaptı. Düşüş bekleniyordu, beklentilerin aksine büyüdü

Dünya ekonomisinin içinde olduğu küçülme trendine karşın İngiltere ekonomisi beklenenin aksine büyüme gösterdi. “Dünya Kupası etkisi” olduğu düşünülen İngiliz ekonomisindeki bu durum kalıcı olur mu, dünyadaki dengeleri nasıl etkiler? İşte yanıtı…



YAKIN TARİHİN EN ZORLU KOŞULLARI

İngiliz Ticaret Odaları Birliği (BCC) “Eşi benzeri görülmemiş enerji fiyatları, Avrupa Birliği’yle yeni ticaret engelleri ve Covid kapanmalarının kalıcı etkileri, küçük işletmeler için yakın tarihin en zorlu koşullarını yarattı” açıklaması yaptı.

Ülkede en çok gerileyen sektör ise imalat sektörü oldu.

BCC, İngiltere ekonomisinin 2023 yılı sonuna kadar İngiltere’de küçülme eğilimi bekliyor. Ülke, uzun vadeli büyüme için özellikle Avrupa Birliği ile ticaret engellerinin kaldırılması ve kamusal altyapıya yatırım yapılması gerektiğini açıkladı.

Maliye Bakanı Jeremy Hunt da yaptığı açıklamada bu yıl enflasyonu yarıya indirmeyi hedeflediklerini, enflasyonun yüksek faizler nedeniyle “gizli bir vergi” etkisi oluşturduğunu ifade etti.

Bakan Hunt, her haneye bu yıl ve önümüzdeki yıl boyunca 3 bin 500 sterlin destek sağlanacağını da açıkladı.

Ülke ekonomisi genel olarak düşüş eğilimi gösterse de henüz resesyona girip girmediği söylenemiyor. Bunun netleşebilmesi için iki çeyrek üst üste küçülme yaşanması gerekiyor.

İngiliz ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,3 küçülmüştü. İkinci çeyrekteki durum için de Şubat ayı bekleniyor. Şubat ayında açıklanacak Aralık verileri de yüzde 0,6’lık bir küçülme gösterirse ülke resesyonda sayılacak.


Geri Dön