29 / 04 / 2024

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi!

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi!

İngiltere Merkez Bankası ( BoE ) politika faizinde değişikliğe gitmeyerek tüm zamanların en düşük faiz oranı olan yüzde 0,5'te sabit tuttu.



İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini değiştirmeyerek tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te bıraktı.


BoE'nin resmi sitesinden yapılan duyuruda, politika faizinin yüzde 0,5'te bırakıldığı, banka varlık alım programının da hedefini değiştirmeyerek 375 milyar sterlin seviyesinde tutulduğu bildirildi.


İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ile birlikte yayınladığı Para Politikası Kurulu tutanaklarında faiz ve tahvil alım programında değişikliğe gitmeme kararının 8 üyenin desteği ile alındığını belirtti. PPK üyelerinden sadece Ian McCafferty'nin bankanın politika faizini 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı kaydedildi. 


Açıklamada bankanın yüzde 2 seviyesindeki enflasyon hedefini sabit tutulacağı belirtilirken İngiltere’nin 2015 yılına ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin de yüzde 2,5’ten yüzde 2,8’e yükseltildiği belirtildi.


İngiltere Merkez Bankası’nın 22 Temmuz’da açıkladığı Para Politikası Kurulu (PPK)  tutanaklarında, bankanın politika faiz oranını tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5 oranında tutma ve 375 milyar sterlin olan tahvil alım programına devam etme kararının oy birliği ile alındığını bildirmişti.


Tutanaklarda PPK üyelerinin İngiltere’de enflasyonun bu yılın sonbahar aylarına kadar yüzde 0 seviyesinde devam etmesini beklediklerini belirterek, şubat ayında açıklanan enflasyon raporuna referans vererek bankanın olası faiz artış planının “kademeli” olacağı vurgusu yapılmıştı.


- BOE faiz artışı için 2016’nın ilk aylarına işaret ediyor


İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmasında bankanın faiz artışı için 2016 yılının başlarını işaret ederek, "Normalleşme başladıkça faiz oranlarının yavaşça artmasını ve orta vadede tarihsel seviyesinin yarısına kadar yükselmesini beklemek mantıksız görünmüyor. Benim görüşüme göre, böyle bir ayarlamaya gitmenin zamanı daha keskin bir rahatlamayla yeni yıla girerken olabilir" ifadelerini kullanmıştı.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bugün İngiltere bankacılık sisteminin görünümünü “negatiften” “durağana” yükseltildiğini açıklarken, olası faiz artışının 2016 yılının ilk yarısı içerisinde yapılmasının beklendiğini vurguladı.


BoE mayıs ayında 2015 yılı için büyüme öngörüsünü yüzde 2,9'dan yüzde 2,5'e, gelecek yıl içinse yüzde 2,9'dan yüzde 2,6'ya çekmişti. Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne tarafından geçen ay açıklanan yeni bütçe düzenlemeleri kapsamında, İngiltere’nin bu yıl ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 2,5’ten yüzde 2,4’e çekildiği belirtilmişti. İngiliz hükümeti, ülke ekonomisinin 2016 yılında yüzde 2,3,  2017 yılında ise yüzde 2,4 büyüyeceğini öngörüyor.


AA


Geri Dön