28 / 04 / 2024

İngiltere resmen Eyüp'ten daha ucuz: Eyüp'te yeni evler 9-15 milyona satılırken, İngiltere'de 4.5 milyon TL'ye satılıyor

İngiltere resmen Eyüp'ten daha ucuz: Eyüp'te yeni evler 9-15 milyona satılırken, İngiltere'de 4.5 milyon TL'ye satılıyor

Konut almak isteyenlerin yurt dışına yöneldiği son günlerde sık sık gündem oluyor. İstanbul'un Eyüp ilçesi ile İngiltere'de konut fiyatları karşılaştırıldı. Aradaki uçurum dikkatleri çekti. İşte o rakamlar...



Son yıllarda Türkiye genelinde konut fiyatları artarken, bir süredir konut satışları geriliyor. TÜİK tarafından açıklanan son rakamlara göre,  Türkiye genelinde konut satışları yüzde 17.8 azaldı ve 80 bin 308 ile son 11 ayın en düşük seviyesine indi. 

Konuta erişimi zorlaştıran en önemli sebeplerin başında da kredi faiz oranlarının yükseliği ve cep yakan fiyatlar geliyor. Bu durum, pek çk vatandaş için konut sahibi olabilmeyi zorlaştırırken, konut yatırımcılarını da tereddütte bırakıyor. 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; konut alıcıları Türkiye fiyatlarıyla yatırım yapabilecekleri ülkelere yönelirken, Merkez Bankası verilerinde de bunu doğrulayan rakamlar görüldü. Merkez Bankasının verilerine göre yurt dışındaki gayrimenkul talebi bir önceki seneye göre yüzde 163.7’lik yükselişle 2 milyar 86 milyon dolara ulaştı ve rekora imza attı. 

İngiltere resmen Eyüp ten daha ucuz: Eyüp te yeni evler 9-15 milyona satılırken, İngiltere de 4.5 milyon TL ye satılıyor

Megakent İstanbul özelinde bakıldığında, lginç kıyaslamalar gündeme geliyor. Son olarak, dünyaca ünlü yıldız Charlize Theron'un lüks malikanesini 3,8 milyon dolar bedelle (yaklaşık 118 milyon TL) satışa sundu. 

Şişli'de ise 400 metrekare büyüklükte 4 oda 1 salon evin fiyatı 125 milyon lira ve Theron bu lüks malikanesini satsa bile Şişli'deki daireyi o paraya alamıyor.

Türk yatırımcılar için öne çıkan destinasyonların ilk sırasında ise İngiltere yer alıyor. Örneğin 4.5 milyon Türk Lirası'na Türkiye’de alınabilen bir evin ortalama kira getirisi 15, 16 bin TL seviyelerindeyken, İngiltere'de aynı fiyata alınan konutun kira getirisi daha yüksek oluyor.  

Açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de bir konutun pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da ise 61 günden 91 güne çıktı. Konut kredisindeki yüzde 4’e çıkan artış oranları da ev almanın zorlaşmasına neden oluyor. 

İngiltere resmen Eyüp ten daha ucuz: Eyüp te yeni evler 9-15 milyona satılırken, İngiltere de 4.5 milyon TL ye satılıyor

BRADFORD EYÜP'TEN DAHA UCUZ 

Konuyla ilgili çarpıcı örneklerden biri de İstanbul Eyüp ile İngiltere Bradford arasında yaşanan uçurum oldu. Eyüp ilçe sınırlarında ortalama bir konutun fiyatı 9 milyon ile 15 milyon Türk Lirası arasında değişiklik gösteriyor. Benzer büyüklüğe sahip olan bir konut Bradford'da 4.5 milyon TL bedelle satılıyor. 

Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery ise Türk yatırımcıların İngiltere'yi sıklıkla tercih ettiğine dikkat çekti. 

İngiltere'de bir konut satın almanın finansal maliyeti ile ilgili açıklamalarda bulunan Buse Tanıl Jeffery, "İngiltere'deki gayrimenkul yatırımı fırsat sunuyor. İngiltere gayrimenkul piyasası, yükselen nüfus ve sınırlı yeni konut arzı sebebiyle sabit gelir sağlar. Kiralama geliri, sterlin cinsinden olduğundan, Türk Lirası'nın değer kaybı yaşaması halinde bile Türk yatırımcılar için potansiyel bir döviz kazancı ortaya çıkıyor. İngiltere'nin kuzey bölgeleri, daha düşük başlangıçta gayrimenkul fiyatları ve potansiyel olarak daha yüksek yatırım getirileri sağlarken, Londra'daki Chelsea gibi zengin bölgeler de prestij arayan ve potansiyel sermaye artışı arayan yatırımcıların ilgisini çekiyor" ifadelerini kullandı. 

İngiltere resmen Eyüp ten daha ucuz: Eyüp te yeni evler 9-15 milyona satılırken, İngiltere de 4.5 milyon TL ye satılıyor

Jeffery ayrıca İngiltere'nin kuzey bölgelerinde yer alan konutların fiyatlarının güney bölgelerine göre daha düşük olduğuna dikkat çekti ve  Manchester, Leeds ve Sheffield gibi şehirlerde genellikle daha uygun ev seçeneklerinin yer aldığının, son senelerde güçlü sermaye artışı yaşandığının altını çizdi. 

Londra'da ortalama ev fiyatları 525 bin Euro'nun (20 milyon 300 bin Türk Lirası) üzerindeyken, Kuzey Batı İngiltere’de ortalama 161 bin Euro'nun (6 milyon 200 bin Türk Lirası) üzerinde seyrekiyor. 

Ünlü ekonomistten çarpıcı uyarı geldi: İşiniz-fiziki altın-imarsız tarla dışında hiçbir şeye para yatırmayın!

Borsada 2024 halka arzlar ne kadar kazandırdı? Yeni  halka arzlar ne zaman?

Asgari ücrete bu sene ara zam olacak mı? Son dakika açıklaması geldi: Bütçeler buna göre hazırlandı!


Geri Dön