20 / 05 / 2024

İngiltere'de 748 bin hektar orman arazisinin yarısı satılacak

İngiltere'de 748 bin hektar orman arazisinin yarısı satılacak

İngiltere, içinde Robin Hood’un yaşadığı Sherwood ormanlarını da kapsayan hükümete ait 748 bin hektarlık orman arazisinin yarısını satacağını açıkladı



İngiltere’de son zamanlarda üst üste açıklanan kesinti paketlerinin ardından Başbakan David Cameron, artık büyüme planlarına odaklandıklarını söyledi. Cameron ayrıca, hükümet korumasındaki ormanlık arazileri de satacaklarını açıkladı.

İngiltere Endüstri Konfederasyonu’nda konuşan Cameron, geleceğin büyük işlerine destek vermek istediğini belirterek, gelecek dört yılda ulaşım projelerine 30 milyar sterlinlik yatırım yapacaklarını söyledi. Ülkede “yeni bir ekonomik dinamizm” oluşturma sözü veren Cameron, bunun da üç aşamadan oluştuğunu kaydetti. Cameron bu aşamaları, iş yatırımları için tüm araçları kullanmak, rekabet için tüm kaynakları kullanmak ve yeni şirketlerin pazara girmelerini kolaylaştırmak olarak sıraladı. Toplantıda konuşan İşçi Partisi Genel Başkanı Ed Miliband ise, Cameron’ın ortaya koyduğu büyüme planını eleştirdi. Miliband hükümetin büyüme ile kumar oynadığını savundu. Öte yandan, İngiltere’de hükümetin bakım ve koruması altındaki 748 bin hektarlık orman arazisinin yarısının satılması gündeme geldi. Cameron’ın önceki gün The Sunday Telegraph’a yaptığı açıklamaya göre hükümet, Orman Bakanlığı’nın denetiminde olan bu ormanları satarak sarsılan bütçeyi toparlamayı planlıyor. Öngörülen satışların arasında Robin Hood’un maceralarının geçtiği Sherwood ormanlarını da bulunuyor. “Araziler satılırken elbette kısıtlamalar da beraberinde gelecek” açıklaması yapan Orman Bakanlığı İşçi Sözcüsü Allan MacKenzie, “Toplumun ormanlardan aldığı mutluluğa kimse engel olamaz” dedi. İngiliz Hükümeti de çalışmalarını bu yönde şekillendirerek satılacak arazilerin yalnızca “yeşil alan, park ve doğa sporları” amacıyla kullanılabilmesi için çalışıyor. Birleşik Krallık’taki ormanların korunmasıyla ilgili yasaların 1215 yılındaki Magna Carta’ya kadar uzanan bir geçmişi bulunuyor.

İngiltere’de hükümet geçen hafta, 156 milyar sterlinlik dev bütçe açığını gidermek ve ekonomiyi iyileştirmek için hazırladığı dört yıllık harcama kesinti programını açıklamıştı. Bu sendikaların tepkisini çekmişti.
Taraf


Geri Dön