Dış Piyasalar

İngiltere’de konut sahibi Türklerin sayısı 200 bini buldu!

İngiltere’de konut alan Türklerin sayısı 200 bine ulaştı. Yatırım amaçlı yeni model ise 25 sene kira getirisi teminatı verilen ve kiralama işlemlerinin İngiliz devletinin bütçesinin desteklediği bir vakıfça gerçekleşen “kullanım hakkı olmayan sahiplik” sistemi oldu.

Oturma izni veya vatandaşlık verilmemesine karşın İngiltere’de konut sahibi Türklerin sayısı günden güne artıyor. Birleşik Krallık’ta yatırım amaçlı konut sahibi Türklerin sayısının 200 bine dayandığı öngörülüyor. Yatırımcılar, taşınmaz yatırımlarını şu ana kadar satış danışmanları ve avukatlar vasıtasıyla, maliyet ile evlerin kira getirisine göre gerçekleştirirken; yeni bir sistem masaya geldi: “Kullanım hakkı olmayan sahiplik” modeli… Öte yandan, modeli tanıtan kişi ise Yeni Bir Hayat şirketinin CEO’su Şevki Akaydın oldu.

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, 2011’den bu yana yatırım aracılığıyla vatandaşlık programları hizmeti veren firmanın kurucusu Akaydın, “Destekli konaklama” dediği sistemi paylaşmadan önce İngiltere’deki durumu anlattı: “İngiltere’de şu an ciddi bir konut açığı bulunuyor. Yaklaşık 4.5 milyon ev kadar... Buna rağmen, yılda ise 200 bin konut inşa ediliyor. Bu açığa karşı İngiliz hükümeti ‘destekli konaklama’ diye tabir edilen bir sistemi canlandırdı. Söz konusu sisteme belli bir gelir altındaki, ihtiyaç sahibi bireylere düşük kiralı ev sağlamak denilebilir.”

150-200 BİN STERLİN ARASI

 “Şimdi 670 bin kişi yararlanıyor. Fakat 8.5 milyon birey bekleme listesinde. İngiltere’de bakıma ihtiyacı olan yetişkin bireylere güvenli, destekleyici ve sürdürülebilir ev sunmak hedefiyle kâr amacı gütmeden faaliyet gösteren vakıflarca kiralaması gerçekleştirilen daireler yatırımcıya da yüksek getiri teminatı veriyor. Bahsi geçen vakıfların bütçesi hükümet ya da yerel belediyelerce karşılanıyor.”

Akaydın, sistemi şu şekilde özetledi: “Bu vakıflar projeyi 150 bin ile 200 bin sterlin arasında satışa sunuyor. Tapu işleminin ardından yatırımcı, bir nevi ‘pasif yatırımcı’ oluyor. Vakıf, konutu ihtiyaç sahibine kiraya veriyor. Siz ne kiracıyı bilirsiniz ne de konutun giderlerine karışırsınız. Vakıf kira giderini size yatırıyor. Karşılığında yatırımcı konutu kullanamaz. Bu nedenle ‘pasif yatırımcı’ diyorum.”

8 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

Akaydın, dairelerin tapu işleminin sona ermesinden sonra 25 yıl kira garantisi verildiğini ve kiralama işleminin devletçe bütçesi karşılanan bir vakıf tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek, ilk sene için verilen yüzde 10 kira teminatının sonraki seneler için yüzde 10’nun üzerine tüketici fiyat endeksi +1 puan olarak hesaplandığına da vurgu yaptı. Sistemi “Sekiz senede kendini amorti eden yatırım fırsatı” olarak yorumlayan Akaydın, yatırımcının konutu dilediğinde satabileceğini de söyledi.

Kırsal mahallelerde emlak vergisi sorunu! Vatandaşlar emlak vergisinden muaf mı?

Bakan Ersoy’dan konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin şoke eden açıklama!

Emlak Katılım, yurt içi kira sertifikasındaki liderliğine devam ediyor!