Innovia 2'de aidat krizi: Site sakinlerinden 'kayyum atansın' talebi!
Binlerce vatandaşın yaşadığı devasa konut sitelerinde, yüksek aidatlar ve mevcut kanuni düzenlemelerin günümüz ihtiyaçlarını karşılamaması konut sahiplerini zor duruma düşürüyor. Innovia 2'de de aidat krizi kendini gösterdi. İşte ayrıntılar...
Konut sitelerinin aidatları yeniden gündeme geldi. Bir ilçe büyüklüğündeki konut sitelerinin AVM, market, yüzme havuzu, spor salonu, SPA merkezi ilk başta maliklere cazip görünse de buraların bakım masrafları aidatların artmasına neden oluyor.
Bunun yanında gelir giderlerinin şeffaflıkla açıklanmaması, masrafların yüksek gösterilmesi gibi yönetimsel problemler de site sakinlerinin kira kadar aidat ödemesine neden oluyor.
Ödenen yüksek aidatlarla maliklerini kendi evlerinde kiracı durumuna düşüren konut sitelerinde, her ay toplanan paranın orta ölçekli bir işletmenin bütçesine denk gelmesi, illegal grupların da dikkatlerini çekiyor.
GEÇEN SENE SİTENİN 60 MİLYON TL BORCU OLDUĞU BELİRLENDİ
Esenyurt'ta 19 blok ve 3 bin 692 konuttan meydana gelen İnnovia 2 Sitesi'nde yaşananlar da tüm bu sorunlara örnek teşkil ediyor.
Adının asayiş olaylarıyla ve fahiş aidatlarla anılmasından rahatsız olan site sakinleri, yaşadıkları sorunları paylaştı.
Sibel Karagözoğlu, site yönetiminde bir takım illegal örgüt mensuplarının olduğunun ileri sürüldüğüne dikkat çekti ve "Yönetime operasyon yapıldı, kimi tutuklandı kimi adli kontrol şartıyla serbest kaldı" açıklamasında bulundu.
Buna karşın aynı yönetimin yine iş başında olduğunun altını çizen Karagözoğlu, illegal örgütlerle ismi anılan kişilerin aklanana kadar site yönetiminde bulunmasını istemediklerini dile getirdi ve "Çok yüksek aidat ödemesi yapıyoruz. Sürekli ek bütçeler getiriliyor karşımıza. Geçtiğimiz sene sitenin 60 milyon TL borcu olduğu belirtildi. Bizler site olarak kayyum atanmasını ya da sicili temiz profesyonel bir yönetim şirketi istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Karagözoğlu, kayyum gelene kadar maliklerin bir araya gelerek, "Değişim Grubu"nu kurduklarına ve Ocak'ta gerçekleştirilecek seçime hazırlandıklarına dikkat çekerek, herkesin mutlu olduğu bir sitede yaşamak istediğinin altını çizdi.
KİRA KADAR AİDAT ÖDENİYOR
Bülent Toprak da sitede yaklaşık 11 senedir yaşadığını dile getirdi ve 10 sene kredi ödeyerek, alınlarının teriyle evlerini aldıklarını belirtti.
"Bir gün bile aksatmadan düzenli şekilde aidatımızı ödüyoruz. Buna karşın 60 milyonluk borç ile karşılaştık. Sitenin İSKİ, İGDAŞ gibi kurumlara olan borcu sebebiyle zaman zaman suyumuz ve doğal gazımız kesiliyor. Kış günü soğukta kaldık, sıcak yemek yapamadık" diye konuşan Bülent Toprak, kira kadar aidat ödeyen biri olarak, bunu hak etmediğine, ödedikleri paraların nereye gittiğine dikkat çekti.
Toprak, söz konusu açıklamasında "Yönetimin önümüzdeki sene de yatırım bütçesi adı altında bir ödeme daha alacağını duyuyoruz. Biz artık kendi konutumuzda kiracı olmaktan bıktık" şeklinde konuştu.
SİTE SAKİNLERİ KAYYUM İSTİYOR
Ahmet Hamo, evlendikten sonra oturmak için söz konusu siteden konut aldığının altını çizdi ve "Fakat daireyi alır almaz yönetim bana sitenin 60 milyon liraya yakın bir borcu olduğunu, bunun için ek bütçe çıkardığını aktardı. 'Bu borç kimin borcu? Ben daha yeni taşındım bunu kabul etmiyorum' dedim. Bunun üzerine yönetim su saatimi söktü" diye konuştu.
"Devletten ricamız bir an önce buraya kayyum atansın" ifadelerini kullanan Hamo, 2 sene önce aldığı evde bir gün bile oturamadığına, şu an kirada olduğuna, adına sahte imza atanlara da gerekli cezanın verilmesini istediklerine vurgu yaptı.
Asude Gürsoy, 10 sene önce keyifle oturmak amacıyla aldığı evde cehennem azabı yaşadığının altını çizdi ve "Avuç dolusu aidat ödüyoruz o yetmiyor, ek bütçe o yetmiyor ortak alan gideri ödemesi yapıyoruz. Bu kadar para ödenmesine karşın hala İSKİ'ye borcumuz var. Kışın ortasında doğal gazımız, suyumuz kesildi. Ödenen aidatların nereye gittiğini bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Ocak'ta seçim olduğunu aktaran Gürsoy, "Bu seçimden önce kayyum atanmasını istiyoruz. Şeffaf şekilde aidatların, gelir giderlerin ayrıntılarının gösterilmesini talep ediyoruz" dedi.
Avukat Şeref Kısacok, 1965'li yıllarda apartman hayatı için yapılan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun, sitelerin ihtiyaçlarını karşılamadığına dikkat çekti. Öncelikli olarak yasal düzenleme eksikliği olduğunun altını çizen Kısacık, sitelerdeki sorunları çözme konusunda uzman avukat, hakim hatta kanun da olmadığını, sitede bir usulsüzlük olduğunda tek başınıza dava açılacağını, senelerce de uğraşılacağını söyledi.
"Sitede yolsuzlukla ilgili bir şikayet olduğunda genel kurula bir bakanlık temsilcisinin gelmesi, sahte vekalet toplayanlara çok ağır cezaların uygulanması gerekiyor" diyen Avukat Kısacık, suistimalin önüne geçecek mekanizmaların kurulmasını gerektiğini vurguladı.
Kamu denetiminin yeterli olmadığını da belirten Şeref Kısacık, "7 kişiyle kurulan Kanarya Seveneler Derneğinin genel kuruluna bile bakanlık temsilcisi gelirken, malik sayısının 10 binlere ulaşan sitelerin genel kuruluna gelmiyor. Genel kurula katılanlar malik mi, vekaletnameler doğru mu bunlarda denetleme yapan hiçbir resmi makam bulunmuyor" dedi.
Avukat Yunus Emre Çakıroğlu ise büyük konut sitelerinde dönen sıcak paranın illegal grupların dikkatini çektiğine ve ve bu grupların baskı ile yönetimi ele geçirdiğini belirterek, ilgili bakanlıkların yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığına vurgu yaptı.
AKOM'dan İstanbul'a uyarı! İstanbul'da sağanak yağış ve fırtına etkili olacak
BİM'de pirinç, bulgur, mercimek ve makarna fiyatları dibi gördü! 9 liradan satılıyor!