27 / 04 / 2024

Van Gölü'nün kıyısı binalar ve yazlık villaların işgali altında! Tuşba'da sadece 552 imara aykırı yapı var!

Van Gölü'nün kıyısı binalar ve yazlık villaların işgali altında! Tuşba'da sadece 552 imara aykırı yapı var!

Van Gölü’nün kıyısı, resmi binalar ve yazlık villaların işgali altında kaldı. Sadece Tuşba ilçesinde imara aykırı toplam 552 yapının inşa edildiği belirtildi. 



Van Gölü’nün kıyısı, resmi binalar ve yazlık villaların işgali altında olduğu ortaya çıkarken, sadece Tuşba ilçesinde imara aykırı 552 yapının inşa edildiği belirtildi.

VİLLALAR GÖLÜ İŞGAL EDİYOR

 Van’a 189 kilometre kıyısı bulunan Wan Gölü’nde özellikle Tuşba ile Erdemit, Gevaş sahillerinin hemen hemen büyük bir bölümü tamamen villa ve resmi kurumlar tarafından adeta işgal edilmiş durumda.

Her geçene sene inşa edilen yüzlerce yazlık villa nedeniyle insanların göle ulaşabilecekleri alanlar daralırken, şu ana kadar Tuşba ilçesindeki göl kıyılarında 552 imara aykırı yapının yapıldığı öğrenildi. Bu yapılarla ilgili alınan yıkım kararları ise uygulamaya alınmıyor.

YAPILARIN TAMAMI RUHSATSIZ!

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Van Gölü kıyısında çekilen duvarların kıyı kanunlarına göre kıyıya en az 100 metre uzakta olması gerektiğini belirten Tan, bu yapıların neredeyse tamamı ruhsatsız ve kaçak bir durumda olduğunu açıkladı.

Bu duvarların yıkılması gerektiğini, halkın denizle buluşması ve halkın denize girmesinin engellediğini, böyle devam etmesi halinde 10 yıla kadar halkın gölden yararlanmasının mümkün olmayacağını belirten Tan,   tüm itirazlara rağmen, bu kaçak yapılara ilişkin herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.

Van Gölü nün kıyısı binalar ve yazlık villaların işgali altında! Tuşba da sadece 552 imara aykırı yapı var!

 KAÇAK YAPILAR HER GEÇEN SENE ARTIYOR!

Yıkım kararını ihaleye çıkartıldığını ancak 552 konutun yıkılması için hiçbir firmanın ihaleye girmediğini dile getiren Tan, “Önemli olan daha inşa halindeyken, daha inşasına başlamadan bu yapılara izin vermemeleri, göz yummaları gerekiyordu. Böyle giderse Van Gölü kıyıları çok kısa zamanda tamamen işgal edilecek.'' dedi.

PARASI OLAN GÖLÜN KIYISINDAN ARSA ALIYOR!

Parası olanların gölün kıyısından ars aldığını belirten Tan '' yapı inşa ediyor ve yapıların duvarlarını sahilin sıfır noktasına kadar getiriyor. Bu yapılar nedeniyle halkın denize girmesini, denizle buluşmasını engelliyor. Bu yapılar tamamen imar ve kıyı kanununa aykırıdır.'' dedi. 

CEZALARA RAĞMEN YIKIM YOK!

2022 yılında bölgenin “turizm alanı” ilan edildiğini hatırlatan Tan, “Turizm alanı ilan edildikten sonra, Van Gölü Koruma Kanunu çıkartıldı. Van Gölü Koruma Kanunu’yla beraber bu alanlarda bir yapılaşma söz konusu olduğunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden izin alınması gerekiyordu. İzin alınmadığı takdirde ise yıkılması gerekiyordu. Bu karar, bu güne kadar herhangi bir kurum tarafından dikkate alınmadı ve herhangi bir işlem de yapılmadı.'' dedi

Tan şimdiye kadar Tuşba Belediyesi’nin kaçak yapılaşma yapanlara yönelik 35 milyon TL para cezası kestiğini ama bir yıkım yapılmadığını belirtti.

İmar ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarından onay! Konak'ın silüeti değişecek!

Elbistan’a yeni imar planı geliyor! Elbistan’ın yeni anayasası olacak!

Geri Dön