05 / 05 / 2024

İnönü Stadı'nın geleceği ile ilgili hala belirsizlikler var!

İnönü Stadı'nın geleceği ile ilgili hala belirsizlikler var!

Zaman Gazetesi yazarı Okay Karacan, bugün 'Beşiktaş İnönü Stadı' konulu bir yazıyı kaleme aldı...



Beşiktaş İnönü Stadı'nın geleceği ile ilgili hala belirsizlikler var. Gazetelere maketinin resmi yansıdı. Bu şekliyle yapılmasına Kültür Bakanı asla izin vermiyor. Her iki başındaki dev otelleri düşünecek olursak tarihi bölgenin dokusunun bozulması mevzuu bir yana Dolmabahçe Sarayı'nın denize kayma riski kaygı verici boyutlara ulaşabilirmiş. Bu konuyu siyaset ve kulüpçülük tartışması içinde değil, sağlıklı bilimsel ve sosyal değerlerle değerlendirmenin zamanıdır. Bu stat bugün Beşiktaş Kulübü için tahsis edilmiş olsa da artık hayali ile avunacağımız Ali Sami Yen ve Fenerbahçe'nin evi Şükrü Saracoğlu statlarından farklı olarak Türk futbolunun en güçlü belleğidir. Vefa, Beykoz, Sarıyer, Beyoğlu, Taksim'in tarihidir. Metin Oktay, Can Bartu, Yusuf Tunaoğlu'nu anlatır. Her hafta sonu bir başka takımın renklerinin ev sahibidir. Köfte ekmek kokusudur mesela! Kabataş-Kadıköy hattıdır, maç kuyruğu kavramının mekanıdır. Daha neler neler..

Şimdi oraya ultra modern bir büyük tesis yerine tarihi dokuya uygun taş işçiliğiyle deniz tarafındaki tribünün büyüğünü inşa ederek, turistik karakteriyle eşsiz olan bu bölgeye ayrı bir değer katacak yapı inşa etmek doğru olmaz mı

Zihindeki anıları kaybetmeden, şehrin ve stadın özelliğini bozmadan bir büyük tarih restore edilemez mi

Tartışmalar ve yaptırırım yaptırmam rekabetiyle yıllarca askıda kalma ihtimalini göze almaktansa yüzük taşı yeni bir proje ile atılacak altın bir adımın değeri paha biçilmez olacaktır.

Bir kez daha düşünün...

Okay Karacan/Zaman


Geri Dön