28 / 09 / 2024

İnönü Stadının yenilenmesi konusunda top İBB'de!

İnönü Stadının yenilenmesi konusunda top İBB'de!

Yüksek rakamlara çıkan kısa vadeli borçlar ve yurtdışı ödemeleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Beşiktaş, üç bankadan sağladığı 75 milyon dolarlık krediyle nefes aldı




Yüksek rakamlara çıkan kısa vadeli borçlar ve yurtdışı ödemeleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Beşiktaş, üç bankadan sağladığı 75 milyon dolarlık krediyle nefes aldı. Söz konusu kredi, Başkan Yıldırım Demirören'in alacakları (70 milyon lira) için kullanılmayacak

Beşiktaş, daha önce duyurduğu kredi anlaşması nedeniyle dün medya için bir imza töreni düzenledi. Beşiktaş Nevzat Demir Tesisleri’nde gerçekleştirilen törene başkan Yıldırım Demirören’in yanısıra kulübe krediyi sağlayan konsorsiyumda yer alan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Bank Pozitif CEO’su Hasan Akçakayalıoğlu ile Beşiktaş Genel Sekreteri Fahrettin Curoğlu ve mali işlerden ve sponsorluklardan sorumlu asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu katıldı.

Krediyi sağlayan bankalara teşekkür eden Demirören, amaçlarının yeniden borçlanmak olmadığını aksine mevcut borçları uzun vadeye bölüp maliyeti pahalı kredileri kapatmak olduğunu söyledi. Sağlanan krediyle UEFA’nın Finansal Fair Play kriterleri için de adım attıklarını belirten Demirören, 75 milyon dolarlık kredinin dönüşünün ise Fulya’nın kiralarının temliği olduğunu söyledi. Fulya’daki gayrimenkullerin gelirlerinin daha önce kırdırıldığı dair çıkan tartışmaları hatırlattığımızda ise Demirören, “Beş seneyi verdiğimize göre, geçen dönemde 15 yılı kırdırıldı haberleri demek ki doğru değilmiş” dedi.

Beşiktaş Asbaşkanı Ertunç Soğancıoğlu, sağlanan krediyle hem kulüpte mali disiplini sağlayacaklarını hem de UEFA kriterlerine uyum için adım atmış olacaklarını söyledi. Konuya ilişkin sorumuza verdiği yanıtta Soğancıoğlu, sözkonusu parayla Demirören’in kulübe verdiği borcun ödenmesinin sözkonusu olmadığını belirterek, “Zaten Başkan zaten AŞ’den değil Beşiktaş Futbol Derneği’nden alacaklı” diye konuştu.

Faizi altı yılda ödenecek

Beşiktaş Kulubü’nün halka açık olan Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş’ye sağlanan 75 milyon dolarlık kredinin 30’ar milyon doları Denizbank ve Şekerbank tarafından, 15 milyon doları ise Bank Pozitif tarafından sağlanacak. Yıllık yüzde 8.75 oranında faiz ödenmesini öngören anlaşma ilk yıl anapara ödemesiz olacak. Buna göre Beşiktaş, ilk yıl sadece 6.6 milyon dolar ödeme yapacak. Geri kalan 5 yılda ise her yıl anapara artı yüzde 8.75 faiz ödeyecek. Kulübün toplamda 6 yılda ödeyeceği toplam faiz tutarı yaklaşık 25 milyon dolar olacak.

21 milyon liralık hisse satıldı

Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ, daha önce kamuoyuna duyurduğu yüzde 5’lik hisse satış işlemini tamamladı. Kartal böylece 21 milyon lira gelir elde etti. Beşiktaş’ın böylece halka açıklık oranı da yüzde 35’e çıktı. Beşiktaş, şirketin yüzde 49’a kadar hisselerinin satışına izin veriyor.

Yeni stat için top belediyede

Genel Sekreter Fahrettin Curoğlu, İnönü Stadı’nın yenilenmesi konusunda topun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu söyledi. Curoğlu, izinlerin tamamlanması halinde gelecek yılın sonunda veya belki ortasında kazmayı vurabileceklerini söyledi. Basındaki haberlerin aksine gerekli izinler için henüz resmi bir gelişme olmadığını kaydeden Curoğlu, “Stat arazisinde Hazine, belediyenin ve Beden Terbiyesi olmak üzere üç ayrı arsa sahibi var. Arsaların birleştirilmesi işlemi tamam. Belediyenin onayı bekleniyor. İkinci aşama da Anıtlar Yüksek Kurulu. Ancak burada bir sorun yaşayamayız çünkü biz stadın tarihi kısmına zaten dokunmayacağız. Biz zaten fazla büyük bir stat istemiyoruz” diye konuştu. Curoğlu, diğer yandan Kazlıçeşme’ye gitmeyi asla düşünmediklerini vurgulayarak,“Stadı yapacaksak aynı yerinde yaparız” dedi.

Başkan soruya kızdı bardağı kırdı!

Gazeteci Atıf Keçeci’nin “75 milyon dolar doğrudan borç ödemesinde mi kullanılacak yoksa kulübe aktarılıp başka harcamalar için mi kullanılacak” şeklindeki sorusuna Demirören sinirlenince önündeki su bardağını devirip kırdı. Kredinin kısa vadeli borçların uzun vadeye dönüştürülmesinde kullanılacağının söylendiğini bir kez daha hatırlatan Demirören, Keçeci’ye “Bu soruyu neden sorduğunuzu anlamadım” dedi. Demirören toplantı sonunda ise Keçeci’nin yanına gidip yanaklarını okşayarak, “Herşey çok güzel olacak, merak etme” diyerek, oluşan gerginliği bitirdi.

Quaresma’dan sonra Guti’den de kötü haber

Beşiktaş’ta Portekizli yıldız futbolcu Ricardo Quaresma’nın ardından, İspanyol yıldız Guti Hernandez de sakatlar kervanına katıldı. Trabzonspor maçında sol arka adalesinden sakatlanan Guti’nin dün çekilen MR’ı sonucunda, sakatlığının ciddi olduğu ve iki hafta sahalardan uzak kalacağı belirlendi. Sol ayak arka adalesinde bir ve ikinci derece gerilme olan İspanyol futbolcu, Manisaspor ile Spor Toto Süper Lig’in 8. haftasında oynanacak karşılaşmada forma giyemeyecek. Beşiktaş’ta Guti ve Quaresma’nın yanı sıra Fatih Tekke, Erhan Güven, Tomas Sivok, Ekrem Dağ, Matteo Ferrari ve Zapotocny’nin de sakatlıkları bulunuyor.
Radikal


Geri Dön