Sektörel

İnşaat 2018'de de ekonominin lokomotifi olacak!

2018 yılının inşaat sektörüne iyi geleceğini vurgulayan sektör temsilcileri hedeflerini sıraladı. Temsilciler markalı konutların yükselmesine bağlı olacak, inşaat sektörünün 2018'de de ekonominin lokomotifi olacağını vurguladı.

İnşaat sektörünün temsilcileri Para Dergisi'ne 2018 yılı planlarını anlattı. Sektörün yeni yılda daha iyi bir yere geleceğini vurgulayan temsilciler, İstanbul'un birçok noktasında hayata geçireceği projelerden bahsetti. 

İşte o haberin devamı... 

 

Haberin başı için tıklayınız!

 

 

Eyüp AKBAL / Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 

“Üç yılda 2.5 milyar TL'lik yatırım yağacağız"

 

Türkiye'de ilk 10 ay itibariyle 1 milyon 153 bin adet konut satıldı. Bu geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 8.2 yukarıdayız. Yılsonu itibariyle 1.4 milyon adet konut satışı ile bu sene de yeni bir rekor I kırılacağını düşünüyoruz. Bu tabloda Fuzul Grup olarak bizim de katkımızın olduğunu hissetmek s oldukça gurur verici. Özellikle Başakşehir'de pı geliştirdiğimiz projeler yoğun ilgi gördü. Bu Ti bölgede şimdiye kadar sekiz proje geliştirdik, ol hepsini teslimden önce sattık ve yatırımcısına G ortalama yüzde 80 prim kazandırdık. Şimdi de 3 önümüzdeki üç yıl için 2.5 milyar TL'lik yatırım planladık. Tek tek adımlarımızı atmaya başlıyoruz. Nitekim Başakşehir'de dokuzuncu projemizi Başakcity adıyla devreye aldık, hayata geçiriyoruz. Bildiğiniz üzere 3. İstanbul Başakşehir, Tem Avrasya Konutları projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor.

 

Rakamlarla yıllık değerlendirme yapacak olursak da 2016‘da 810 adet konut satışı ile 556 milyon TL ciro elde etmiştik. 2017’de ilk 11 ay itibariyle ise 747 adet konut sattık, 730 milyon TL ciro elde ettik. Bunun yaklaşık 525 adedini iç pazarda sattık. 2018’de ise 1 milyar TL ciro hedefimiz var. Konut satış hedefimiz ise 1.000'in üzerinde.

 

Bekir KARAHASANOĞLU / BEKAŞ inşaat Yönetim Kurulu Başkanı

 

"Siyasi huzuru ve ekonomik refahı yaşayacağız"

 

2017 yılında Türkiye ekonomisi tüm dünyaya sağlam bir ekonomi olduğunu bir kez daha gösterdi. Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 11.1 büyümeyle tarih yazdı. Güçlü büyümenin dördüncü çeyrekte devam edeceğini, 2018’de de büyüme performansının sürdürülebileceğini düşünüyorum. Türkiye ekonomisi 90’lı ve 2000'li yıllara dönmez. 2018'de ve sonrasında ülkemizde siyasi huzuru, ekonomik refahı yaşayacağız. Ülkemizin ekonomik refahı ve toplumsal huzuru için hükümetimiz üzerine düşeni yapıyor. Ekonomimizde, 2017'de yaklaşık yüzde 7 civarında büyüme bekliyorum. Biz de üzerimize düşen tüm görevleri 2018'de de yapmaya hazırız. 2017, Bekaş kalitesini Ankara’ya taşımak için çok tasarladığımız, çalıştığımız ve ürettiğimiz bir yıl oldu. Ankara'nın yeni sıfır noktası kabul edilen Çiğdem'e inşa edeceğimiz Bekaş Başkent konutlarını, önümüzdeki yılların trendine uygun olarak kurguluyoruz. Bu trend, kalite çıtasını artırırken, konutun her santimetrekaresini değerli hale getiriyor. Bu nedenle Bekaş Başkent projemiz, aidatlar minimum, kalite zirvede olacak şekilde planlandı. 2018’de ise kaliteli ve uygun konut projelerimizle Ankara'da Bekaş farkını ortaya koyacağız.

 

Cemal KURU / İCK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

 

"İnşaat sektörü öncü olmaya devam edecek"

 

Türk ekonomisi 2017 yılında tüm zorluklara rağmen, beklentileri aşarak rekor üzerine rekor kırdı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, ekonomimizi yine inşaat sürükledi. Üçüncü çeyrekte inşaat sektörü, büyüme payına yüzde 18.7 ile rekor bir katkı sağladı. Bu yıl İCK Yapı açısından da verimli, gelecek için heyecan veren projelere başladığımız bir yıl oldu. Geleceğin Ankara’sı olacak Beytepe, Beysukent ve Çayyolu'nun kesişiminde bulunan projemize ilgi şimdiden çok yoğun. Ametist konutlarının devamı olarak kurguladığımız yeni projemizle ferah yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz. İCK Yapı olarak projelerimizi her zaman dönemin popüler mimarisini göz önünde bulundurarak kurguladık ve kurgulamaya devam edeceğiz. 2017 yılında, 2016’nın kasveti ve olumsuzluklarını üzerimizden attık. 2018 de huzurlu ve Türkiye için önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olacak. Yeni yılda yurt genelinde ofis ve konut üretimi son sürat devam edecek. Ekonominin öncüsü yine inşaat olacak.

 

Osman NEMLİ / Bursa Çimento Genel Müdürü

 

“Kârlardaki erozyonu onarmak istiyoruz”

 

Yapacağımız yatırımla fabrikamızı yenileyeceğiz. 120 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip olan projemizi, 2017'de başlattık. Hali hazırda bin 760 kişiye istihdam sağlayan grubumuz, yeni proje sayesinde, iki yıl boyunca yaklaşık 2 bin kişilik ilave bir istihdam yaratacak. Bursa bölgesindeki tek seferde yapılan en büyük yatırımlardan birisi olan bu proje, hem ile hem de sektöre hizmet sunan firmaların pazarına ciddi bir hareketlilik getirecek. Türkiye'nin büyümesine paralel bir biçimde inşaat ve çimento sektöründe de büyümenin yeni yılda devam edeceğini düşünüyoruz. Hükümetin uygulamaya koyduğu mega projeler sadece bizim sektörümüzü değil, çok sayıda ana ve yardımcı sektörün büyümesine yardımcı olacak. 2017'de sektör karlılıklarında ciddi erozyonlar meydan geldi. 2018'den en önemli beklentimiz, bu erozyonun bir miktar onarılabilmesi. Global piyasalardaki belirsizlikler, döviz kuru konusunda bir tahminde bulunmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Ancak çevremizdeki ve dünyadaki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinde en az yüzde 4'lük bir büyüme olacağını düşünüyoruz. Global olumsuzluklar bir parça iyileşirse, bu rakam daha da yukarı çıkabilir.

 

Erdem ÇENESİZ / Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı

 

“Teşvikler ihracat taahhüdüne göre verilmeli"

 

Seramik sektörü, milli katma değer yaratmakta yani yerel kaynaklarla üretim yapmakta ve bunu ihraç etmekte. Çok az ithal girdi ile çok yüklü ihracat yapabilme kabiliyetine sahibiz. Yani taşı toprağı altına çeviriyoruz. İlkini geçtiğimiz ay açıkladığımız İhracat Katkı Endeksi bize gösterdi ki, 18.27'lik puanla sektörümüz 17 sektör arasında lider konumda. Beklentimiz; sektörümüz adına yatırım ortamının iyileştirilmesi ve üretimin önündeki engellerin kaldırılması. Teşvikler verilirken de ihracat taahhüdüne göre verilmesi. Beklentilerimiz gerçeğe dönüşürse sektörümüz, 10 yıl sonra şu anki durumundan çok daha iyi bir konuma yükselecektir. Türkiye seramik sanayisi dünyada kaplama malzemelerinde sekizinci, sağlık gereçlerinde dördüncü en büyük üretici ülke konumunda. Sağlık gereçlerinde ise Avrupa’nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olarak liderliğimiz sağlamlaşarak devam ediyor. Seramik sektöründe ihracatın desteğiyle 2017 yılında yüzde 8-9 arasında bir büyüme olması bekleniyor. 2018 yılı ortalamasında dolar 4.25, euro 5.00 TL seviyelerinde olabilir. 2018 yılında ekonomide yüzde 4-5 büyüme gerçekleşmesi muhtemeldir.

 

Tufan Ünal / Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası Krl. Bşk. 

 

“Hem iç piyasa hem de dış piyasada büyüyeceğiz"

 

Ertelenmiş konut talebi, kentsel dönüşüm ve büyük proje yatırımlarının etkisiyle inşaat sektöründe bir süredir önemli bir canlanma yaşanıyor. Çimento sektörü ve inşaat sektörünün entegre işleyişi sebebiyle bu canlanma çimento talebine de önemli katkı sağlıyor. Sektörümüz ihracatta da dünya pazarının ilk sıralarında yer alıyor. Gürcistan'daki inşaat yatırımları, İsrail’e olan ihracatın devam etmesi ve ABD ile Afrika'ya satılan ürünlerin hacimce artma ihtimali de sektörümüz için önemli potansiyel oluşturuyor. İnşaat sektöründeki büyüme ve ihracat kapasitemizle 2018'de de büyümemizi sürdürmeye devam edeceğimize inanıyorum. 2018’de sektörümüzün aktörleri yeni fabrika alımı, fabrika modernizasyonu ve verimliliği yatırımlarını gerçekleştirmeye devam edecek. Bu yatırımlar da sektörümüzdeki istihdamın artacağı anlamına geliyor. 2018 büyüme hedefimiz, bu yılki hedefimizin altına düşmeden, yine yüzde 4-5 civarında olacaktır. Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri, gerçekleştirdi. Dünya Bankası 2018 yılı için büyüme oranını 3.9 olarak açıkladı ama piyasalardaki beklenti daha yüksek. Ben de 2018’te yüzde 4-5 bandında büyüme gerçekleşeceğine inanıyorum.

 

Yavuz IŞIK / Avrupa Hazır Beton Birliği [ERMCO] ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı

 

“Hazır beton 2018'de önemli performans sergileyecek"

 

Hazır beton sektörünün 2017 yılında reel olarak yüzde 6’lık bir büyüme gösterdiği tahmin edilmekte. İnşaat ve hazır beton sektörlerindeki 2017 yılındaki bu büyüme performansı oldukça sağlıklı görünüyor. Zira 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yeni konut satışlarında 180 bin konut ile rekor kırıldı. Bu rekor, hem hazır beton sektörünün hem de inşaat sektörlerinin olması gereken rotasında yol aldığının en net göstergesi. 2018 yılı için beklentimiz ise, Türkiye ekonomisinin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan herhangi bir ekonomik riskin olmayacağı yönünde. Mevcut durumda 2018'de Türkiye ekonomisi, 2017'deki başarısını sergileyebilecek konumdadır. Benzer şekilde Türk hazır beton sektörü de 2018'de önemli bir performans sergileyecektir. Bu performansın boyutunu, kamunun inşaat yatırımları ve kentsel dönüşüme yönelik yeni düzenlemeler belirleyecektir. 2017'de hükümetimizin inşaat sektörünün önünü açan düzenlemeleri sonrasında sektör çok önemli bir ivme ortaya koymuştur. 2018 yılında da yeni ve sektöre soluk katacak düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.

 

Haberin başı için tıklayınız!