23 / 12 / 2024

İnşaat 2018'de de ekonominin lokomotifi olacak!

İnşaat 2018'de de ekonominin lokomotifi olacak!

2018 yılının inşaat sektörüne iyi geleceğini vurgulayan sektör temsilcileri hedeflerini sıraladı. Temsilciler markalı konutların yükselmesine bağlı olacak, inşaat sektörünün 2018'de de ekonominin lokomotifi olacağını vurguladı.



İnşaat sektörünün temsilcileri Para Dergisi'ne 2018 yılı planlarını anlattı. Sektörün yeni yılda daha iyi bir yere geleceğini vurgulayan temsilciler, İstanbul'un birçok noktasında hayata geçireceği projelerden bahsetti. 

 

İşte o haber... 

 

Haberin devamı için tıklayınız!

 

 

Mithat YENİGÜN / Türkiye Müteahhitler Birliği [TMB] Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Yurtdışında 11.6 milyar dolarlık proje üstlenildi"


TÜİK tarafından açıklanan ve geçmiş dönemler için revize edilen verilere göre, 2017 üçüncü çeyrek sonu itibariyle toplam GSYH büyümesi yüzde 7.4, inşaat sektörü büyümesi yüzde 10.2 oldu. Sektörün son dönemde kaydettiği büyümede özel sektör yatırımlarının yanı sıra büyük ölçekli altyapı projelerinin de etkili olduğu izlendi. Önümüzdeki dönemde de kamu yatırımları ile kentsel dönüşüm sürecinin inşaat sektöründe büyüme ivmesini desteklemeye devam edeceği öngörülüyor. Genel konjonktürden ve özellikle ana pazarlardaki gelişmelerden en ağır etkilenen sektörlerden birisi olan yurtdışı müteahhitlik sektörü tarafında ise, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2017 yılının ilk 11 ayında yurtdışında 11.6 milyar ABD Doları değerinde 175 yeni proje üstlenildi. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2017 Kasım sonuna kadar 119 ülkede üstlenilen 9.173 projenin toplam bedeli ise 350.9 milyar ABD Dolarına ulaştı. Önümüzdeki dönemin, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin gelişimi açısından son 10 yıllık dönemde kazanılmış ivmenin maalesef kaybedildiği bir dönem olan 2016-2017 döneminden daha olumlu olacağı umuluyor.

 

Dr. Avni ÇELİK / Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“16 şantiyemize beş tane daha ekleyeceğiz"

 

Sinpaş Holding'in konsolide cirosunun yüzde 35'i sanayi ve hizmet yatırımlarımızdan, yüzde 65'i ise gayrimenkul sektöründen sağlanmakta. Konsolide ciromuz bu yıl 2 milyar TL’nin biraz üzerinde gerçekleşecek. 2018'de ise mevcut 16 şantiyemiz ve yeni beş şantiyemizle gayrimenkul sektöründeki ciromuzu yüzde 21 büyüteceğimizi öngörüyoruz. Sınai tarafında da yüzde 17 büyüme bekliyoruz.

 

Almanya Frankfurt'ta kuracağımız Türk ihraç ürünleri merkezinin cirolarımıza etkisini 2019'da yaşayacağız. Bu sonuçla 2018 yılı konsolide ciromuzu 2.6 milyar TL olarak tahmin ediyoruz. Büyümemiz aynı oranda istihdama da yansıyacaktır. Öte yandan küresel ticaret 2017'yi yüzde 3.6 büyüme ile kapatacak gözüküyor. Aynı dönemde Türkiye muhtemelen yüzde 5.1 büyüyecektir. Döviz kurlarını belirleyen birden çok etken var olsa da 12 aylık dönem sonunda doların 4.18 TL'den, Avrupa Birliği para birimi euro'nun biraz daha değerlenerek 5.1 TL'den işlem göreceğini düşünüyoruz.

 

Nazmi DURBAKAYIM / İNDER Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Vergisel teşvikler devreye girmeli"

 

Yılın son virajlarına bir milyon sınırını aşarak giren sektördeki konut satışlarının 2017'yi 1.4 milyon adetlik satışla kapatacağını öngörüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı kentsel dönüşüm sürecinin 2018'e de damga vurmasını bekliyoruz. Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin atılacağını düşünüyoruz. Yeni imar yasasıyla birlikte apartman ve site bazında yenilme çalışmalarının da hız kazanacağı 2018 yılında konut satışlarının azalacağını düşünmüyoruz. Hatta konut kredi faiz oranlarının istikrar sağlaması ve aylık bazda yüzde l’in altına gerilemesi durumunda satış trendinin artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Konut kredisi faiz oranlarının aylık bazda yüzde l'in altına inmesi için ikincil piyasaların mutlak ve mutlak devreye girmesi elzem hale gelmiştir. Diğer taraftan 'oturma izni' ve 'vatandaşlık hakkı’ gibi teşviklerle desteklenen yurtdışı satışlarda 'müktesep hak' daha çok önem kazanmaya başladı. 2018'deki en önemli beklentilerimizden birisi ise vergisel anlamda yeni teşviklerin devreye girmesidir.

 

Ferdi ERDOĞAN / Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

“Sektör ihracatının 17 milyar dolar olmasını hedefliyoruz”

 

Türkiye İMSAD olarak, ülkemizin ekonomik büyümesinin 2017 yılı sonunda yüzde 6-7 oranında, 2018'de ise yüzde 3-4 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Türkiye inşaat malzemesi sektörü olarak, 2017 yılı ihracatımızın 16 milyar dolar civarında gerçekleşmesini, 2018 yılında ise bu rakamın 17 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Kentsel dönüşüm sürecini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Bugün Türkiye inşaat malzemesi sektörü, kalitesiyle kendini dünyaya ispatlamış durumda. 100'ün üzerinde ülkeye malzeme satıyoruz. Kalite olarak birçok üründe Avrupa ile rekabet edebilir durumdayız. Gelişmiş ülkelerin standart ve teknolojileri ile iş yapmaya alışmış bir ülkeyiz. Ama Batı'nın standartları ile üretip Doğu’nun fiyatları ile rekabet ediyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin tamamında üretilebilen ürünlerle, rekabette fark yaratmak için öncelik teknolojik değişim olmalı. Endüstri 4.0'la birlikte sektörümüzdeki kurumsal firmaların bu dönüşüme şimdiden hazırlandıklarını, çağı takip ederek yatırımlarını ve yatırım planlarını bu doğrultuda yaptıklarını görüyoruz.

 

Z. Altan ELMAS / KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

“Tek tehdit faiz artışları"

 

Sektörün 2018 için önündeki en büyük tehdit faiz artışı. Hem kredi maliyetlerinde hem de paranın maliyetindeki artış konut kredi faizlerine de yansıdı. Yüzde 1.1-1.2 seviyelerine çıktı, özelde daha yukarıda. Bu hemen Ekim ve Kasım ayı satışlarında kendini gösterdi. Önümüzdeki yıl faizlerin seviyesi burada olacak ve kısa vadede geri gelmeyecek gibi duruyor. Konut satışları bundan etkilenebilir. Ama sektörün dinamizmi bunu aşacaktır. Bu yılı yüzde 6-6.5 arası bir büyümeyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Biz koşuyorsak Türkiye koşuyor; biz duruyorsak Türkiye duruyor. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Üçüncü çeyrek 2016 verilerinde küçülmeyen tek sektör gayrimenkul oldu. Normalde Türkiye 4 büyüyorsa gayrimenkul 7-8 büyüyor, 4 küçülüyorsa 7-8 küçülüyor. 2017'nin onuncu ayı itibariyle geçen yılın yüzde 2.8 üstünde 87 bin konut daha fazla satıldı bu yıl. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 150 bin konut satılmıştı. Bu yıl toplam 1 milyon 400 bin rakamını geçeceğimizi düşünüyoruz. Bu da yüzde 6-6.5 büyümeyle kapatırız. Bunda kredi faizlerinin çekilmesinin etkisi büyük. 2018 için de benzer bir perspektifi öngörüyoruz.

 

Tahir TELLİOĞLU / İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“İnşaat 2018'de de ekonominin lokomotifi olacak"

 

Mevcut duruma bakacak olursanız inşaat sektör piyasasında pek çok sorunla karşı karşıyayız. En önemli sorunlarımızdan biri de, demir çelik ürünlerine 2017 yılı içerisinde ilk 7-8 ayda yüzde 90'a varan oranlarda zam gelmesi. Bu sorunun çözülememesi yüzde 15 kar marjıyla iş yapanlara kamuda fiyat farkı verilememesi çok büyük sıkıntı oluşturdu. Temennim bu zamların 2018 yılında kontrol altına alınması adına olacak. Aksi takdirde söz konusu fiyat artışları devam eder de kamu işlerinde fiyat farkı verilmezse ve bu soruna yönelik bir çözüm bulunmazsa özel sektör bundan fazlasıyla olumsuz yönde etkilenecek. Mevcut konjonktürde imar planı uygulamasında da pek çok sıkıntı var. Bu sıkıntıların giderilmesi şart. İmar Kanunu’nda yeni bir düzenlemeyle artık taşlar yerine oturmalı. Biz biliyoruz ki inşaat sektörü 2018 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edecek. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak, 2018 yılında da sektörün önünü açacak yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesini umut ediyoruz.

 

Melih TAVUKÇUOĞLU / Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı 

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Markalı konut büyüyor"

 

inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin yüklenici gücü olmaya devam edecek. 2107 üçüncü çeyreği GSMH rakamlarına göre de büyümenin yüzde 8'lik dilimini inşaat sektörü oluşturdu. Sektörümüz gerek konut gerekse de altyapı alanlarında büyümeye devam edecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmalarıyla birlikte birçok ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanacağını öngörüyoruz. Diğer yandan ise markalı büyük konut projelerinin yapımı da devam edecektir. Özellikle İstanbul dışında, Ankara,  İzmir  gibi Türkiye'nin diğer önemli şehirlerinde de markalı konut projelerinin hızlandığını görebiliyoruz. Bunun dışında inşaat sektöründe 2018 yılında yaklaşık yüzde 10’luk bir büyümenin olacağını tahmin ediyoruz. Döviz kurunun sabitlenmesi, yüzde 100 artan demir fiyatlarının stabil hale gelmesi, arsa maliyetlerinin önüne geçilerek daha ucuz konutun üretilmesine yönelik beklentilerimiz bulunuyor. Şu anda 500 bin TL’ye kadar konutların satışlarında bir problem yaşanmazken, özellikle 750 bin TL’den daha pahalı konutların satışlarında ciddi bir duraksama meydana geldi.

 

Celal KOLOĞLU / Türkiye İnşaat Sanayiciler İşveren Sendikası Bşk.

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

“İnşaat sektörü ülke ekonomisinin taşıyıcı gücü"

 

Jeopolitik tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi, hükümetimizin attığı adımların etkisiyle 2017 yılında büyümesini sürdürdü. İnşaat sektörü de üçüncü çeyrekte yakaladığı yüzde 18.7’lik artışla genel ekonomideki yüzde 11.1'lik büyümede önemli bir rol oynadı. 2018 yılında hükümetin yapısal reformları ve yatırımları teşvik edici politikaları sürdürmesi durumunda, inşaat sektöründeki büyüme eğilimi devam eder. Kamu yatırımlarında bir öncelik sıralaması yapılması, kamu ihale mevzuatında beklenen değişikliğin hayata geçirilmesi son derece önemli. Devam eden işlerin tamamlanarak ekonomiye kazandırılması önem arz ediyor. Ancak 2017'de inşaat sektöründeki temel girdilerde enflasyon rakamlarının üzerinde meydana gelen fiyat artışları yıkıcı bir boyuta ulaştı. 2018'de fiyat farkı konusunun çözüme kavuşmasını beklemekteyiz. Kentsel dönüşüm sektördeki hareketliliği ve büyümeyi artıracak. İnşaat sektöründe hayata geçirilecek kamu ve özel sektör yatırımları ekonominin tüm dengelerini iyileştirici rol üstlenecek, inşaat sektörü, ülke ekonomisinin taşıyıcı gücü. Bu gücü nitelikli, kayıtlı ve sendikalı işçi çalıştırarak daha verimli kullanmak durumundayız.

 

Gonca ÖZGÜL / Çalık Gayrimenkul icra Kurulu Üyesi

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

"Sektördeki istikrar büyümeyi getirecek"

 

Gayrimenkul sektörü, büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam ediyor. Kentsel dönüşüm, nüfus artışı, göçler ve yenilemelerden dolayı doğan konut ihtiyaçları gibi gelişmelerin yanı sıra, yatırım amacıyla hareket eden yerli ve yabancı yatırımcıların markalı ve belli standartların üstündeki lüks konut talebi de bu segmenti canlı tutuyor. 2017 üçüncü çeyreğinde yaşanan yüzde 11.1'lik büyüme dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğumuzu ortaya koydu. Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında inşaat sektöründeki ivmenin de katkısı yüksek oldu. Sektör büyümeye katkısını sürdürerek aynı dönemde yüzde 18.7 oranında büyüme performansı sergiledi. Keza konut satışı da geçen yıla kıyasla yüzde 8.2 artışla ilk 10 ayda 1 milyon 153 bini aştı. Rakamlara baktığımızda, Türkiye ekonomisi azim ve kararlılıkla yolunda yürümeye devam ettiğini ve dirliğini kaybetmediğini görüyoruz. Ülkemizdeki istikrar ve dinamik yapı devam ettikçe, sektördeki eğilimin büyüme yolunda olacağına inancımız tam. Çalışmalarımızı sektör ihtiyaçlarına duyarlı ve çözüm odaklı sürdürmeye devam ediyoruz.

 

Süleyman ÇETİNSAYA / Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"İstanbul'da bulunduğumuz her bölgeye kazanç sağlıyoruz"

 

Türkiye, inşaat sektöründe son yıllarda güçlü bir çizgi yakaladı ve bu çizgi doğrultusunda yükselişine devam ediyor. TÜİK rakamları, ekonomik veriler de sektörün büyüdüğünü gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu 10cak-30 Ekim tarihleri arasında ülke genelinde satılan konut sayısını 1 milyon 153 bin 583 olarak açıkladı. Bu yükselişin dördüncü çeyrekte de devam edeceğini düşünüyorum. Şu an sektörün sorunları arasında; yüksek faiz oranları, yüksek kur, yüksek arsa maliyetleri ve en önemlisi de niteliksiz ve sağlıksız yapıların dönüşümü geliyor.

Ülkemizdeki nitelikli konut açığı nedeniyle yatırımlarımızı yurtiçinde gerçekleştiriyoruz. Yurtdışına yönelik şimdilik bir yatırım planımız bulunmuyor. Bunun yanı sıra Artaş inşaat olarak İstanbul’da bulunduğumuz her bölgeye kazanç sağlıyoruz. Tüketici nezdinde de Avrupa Konutları’nın; kaliteli yaşam alanları sunan, erken teslim edilen ve daima kazanç sağlayan bir marka algısı var. İstisnasız olarak teslim ettiğimiz tüm projelerimiz bu yaklaşımımızın referansı niteliğinde. Özellikle İstanbul genelinde yeni projelerimize başlamayı düşünüyoruz.

 

Erhan BOYSANOĞLU / MESA Yönetim Kurulu Başkanı
İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"2018, "50'ye 1 kala" olarak adlandırdığımız özel bir yıl"

 

2017 için büyüme hedefimiz yüzde 15 idi. Ancak yüzde 8 olarak gerçekleşti. 2018 için hedefimiz ise mevcudu korumak olacaktır. 2018, bizim ’’50'ye 1 kala" olarak adlandığımız özel bir yıl olacak.Bu nedenle önümüzdeki yıl, bizim olduğu kadar sektörün de gündemini oluşturacak çok özel projelere imza atacağız. Son hazırlıklarını yapmakta olduğumuz ve Bodrum'da hayata geçireceğimiz proje, gerçekten de çok özel ve seçkin bir proje olacak. Döneminin en iyi projesi olma iddiası taşıyor. Ayrıca Eczacıbaşı-Kartal projesinde karşılıklı sözleşmenin son aşamasındayız. O da çok önemli projelerimizden biri olacak. Öte yandan hem kurumsal hafızamıza, hem de kişisel tecrübeme dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki değil 2018 yılı, önümüzdeki ay için bile sağlıklı bir döviz kuru tahmini yapmak mümkün değil.Ancak sadece bizim için değil tüm Türkiye'nin yararı için temennimiz; makul ve sağlıklı bir noktada döviz stabil kalsın, o noktada düz çizgi çizsin.

 

Özen KUZU / Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Kurlardaki yükseliş, sektörü olumsuz etkiliyor"

 

2018 yılında sektör olarak beklentimiz inşaatın, ihracat kalemi olarak sayılması. Bu konunun netlik kazanması sektöre büyük kolaylık sağlayacaktır. 2018 yılında ülkemiz özellikle yabancı yatırımcıları, sağlanan kolaylıklarla kendine çekmeye devam edecek. Kuzu Grup olarak önümüzdeki yıl yüzde 7 ila 8'lik bir büyüme hedeflediğimizi de belirtmek isterim. Grup olarak yoğunlaştığımız alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesi ancak küresel rekabet ortamında potansiyel pazar arayışımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl tıpkı bu yıl olduğu gibi dolar ve euro’da ufak dalgalanmalar yaşanacaktır diye düşünüyorum. Döviz kurları ve faiz oranları sektörün temel belirleyici unsurları arasında yer alıyor. Kurlarda yaşanan yükseliş, sektörü olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Bina inşaatı maliyet endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22.1 artış kaydetti. Buna rağmen ülkemizde konut talebinde sürekli artış yaşanması sebebiyle fiyatlarda artış yaşanmadı. Konut fiyatlarına yansıtmadık.

 

Ziya YILMAZ / DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Maslak'ta ses getirecek bir projeye başlayacağız"

 

DAP Yapı olarak 2018 yılı yeni yatırımların hayata geçireceğimiz, yeni istihdamlar sağlayacağımız, yeni arsalar geliştireceğimiz ve projelerimizi teslim edeceğimiz bir yıl olacak. Kartal, Maslak, Beykoz, Validebağ gibi ilçe ve semtlerde geliştireceğimiz projelere ek olarak bir de İzmir'de yeni bir projeye başladık. Beykoz'da, Beykoz Konakları'na yakın büyük bir projemiz olacak. Maslak’ta ses getirecek bir projeye başlayacağız. Pendik'i ise 2018’e yetiştirmeye çalışıyoruz. O da içinde okulu, hastanesi olan 3500 konutluk devasa bir proje olacak. Özellikle dövizin seyrini öngörmek oldukça güç. Gerek ülkemizde yaşanan gelişmeler gerekse yurtdışında hem siyasi hem de ekonomik anlamda gerçekleşen politikalar dolar ve euro’da belirleyici oluyor. Benim kişisel beklentim dolarda 3.70-3.80, euro'da ise ortalama 4.50-4.60 seviyeleri.

 

Özcan TAHİNCİOĞLU / Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Yeni projeler gerçekleştireceğiz"

 

2018 yılının hem sektörümüz, hem de bizim için verimli bir yıl olacağını düşünüyorum. Tahincioğlu olarak 2017 yılında Nidapark Küçükyalı, Nidapark Bomonti ve Nidapark İstinye projelerimizin lansmanını gerçekleştirdik. Kağıthane'de gerçekleştirdiğimiz Nidapark Ayyıldız projemizi de önümüzdeki yılın başında satışa çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2018 yılı içerisinde Beykoz, Beylerbeyi, Zeytinburnu ve Çengelköy'de de projeler yapmayı planlamaktayız. 2017 yılında gayrimenkul satışlarımızdan yaklaşık 2.6 milyar TL ciro yapmış olacağız. Bu sene üst üste gelen proje lansmanlarımız ile iyi bir yıl geçirdik. Önümüzdeki sene de mevcut projelerimiz ve yeni lansmanlarımızla ciromuzu 3 milyar TL'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 5'in üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Döviz kurunun da enflasyona paralel bir şekilde yüzde 9-10 civarında artabileceğini düşünüyoruz.

 

Hilmi UYTUN / Hâfele Türkiye ve Bölge Ülkeler icra Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Konut alımında karar verici kadın"

 

Konut sektörü talebin çok canlı olduğu, aynı zamanda değişim ve dönüşümlerin çok hızlı yaşandığı bir sektör. Mobilya sektörünün ise özellikle KDV indirimlerinden sonra oldukça ivmelendiğini görüyoruz. Bu ivmeyi fark yaratarak sürdürmenin gerekliliğine inanan Hâfele Türkiye olarak, geliştirdiğimiz Hâfele Concept Project ile konut sektörünü tüm dünyada değiştirme iddiasıyla yola çıktık. Bu iddia ile sektörde öngörülmemiş, denenmemiş bir değişim ve dönüşüm içindeyiz. Bildiğiniz gibi konutlar yatırım amaçlı ya da içinde yaşama amaçlı satın alınıyor. Hâfele Concept Project konuta kattığı değer ile yatırım amaçlı satın alınan konutların hızlı kiralanması ve satış zamanı geldiğinde hızlı satılmasına faydalı oluyor. Yatırım amaçlı satın almada karar verici erkek tüketiciler daha yoğun olsa da; konutun satış veya kiralama zamanı geldiğinde karar verici bu defa kadın tüketiciler ağırlıklı oluyor. Biz de Hâfele Concept Project ile konut satın alma kararında alfa müşteri olan kadın tüketicinin tüm beğeni ve beklentilerini karşılayabildiğimiz için konut sektörünün yeni standardı olacağımızı söyleyebiliriz. 2018'de bu projeyle yüzde 400 büyüme öngörüyoruz.

 

Kazım TÜRKER / Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı
İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Son derece başarılı bir yılı geride bıraktık"

 

Aktif ve başarılı olduğumuz bir yılı geride bırakıyoruz. Gayrimenkul geliştirme, yenilebilir enerji, doğalgaz dağıtım ve ticareti, kamu özel ortaklığı projeleri ve tekstilde Türkiye’nin en iddialı imza attık. Son 20 yılda ulaştığımız inşaat hacmi 5 milyon metrekareyi aştı. Halen devam eden projelerimizin toplam yatırım bedeli 6 milyar doları buldu. 2018'de büyüme ivmesini hiç kaybetmeden kararlı adımlarla çalışmaya devam edeceğiz. Enerji iddialı olduğumuz bir sektör. Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı olmak istiyoruz. JES'te 300 MW'la Türkiye’nin en büyük yatırımlarına sahibiz. Halen 40 megavatlık rüzgar santralimiz işletmede, 2018'de 250 megavata çıkaracağız. Türkiye'nin köklü spor kulüplerinden Göztepe'nin sponsorluğunu üstlendik. Son dönemde Devlet Opera ve Balesi'yle işbirliği anlaşmaları imzaladık. Bu anlaşmalar gelişerek devam edecek. Dünyada ve bölgemizde son 15 yıldaki zor sürece rağmen, Türkiye ekonomisi büyük oranda bir istikrar yakalamıştır. Türkiye 2017 ikinci çeyrekte AB üyeleri arasında en hızla büyüyen beşinci ülke oldu. 2018'de bu rakamın da üstüne çıkacağımıza ve bu istikrarın devam edeceğine inanıyorum.

 

Bahattin UÇAR / Invest inşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

"İki yeni projenin lansmanını yapacağız”

 

Halen Sarıyer-Ayazağa, Küçükçekmece, Güneşli, Zeytinburnu ve Başakşehir'de proje çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayazağa bölgesinde Invest-Artaş Ortak Girişimi ile hayata geçirdiğimiz Vadistanbul projemizde ikinci etabı da faaliyete geçirdik. İkinci etap kapsamında Vadistanbul AVM ve Türkiye'nin ilk özel Havaray’ı şu an faaliyette.2018'de de inşaatta büyümemize devam edeceğiz. Ayazağa’da Vadistanbul’un üçüncü etabının teslimlerini yapacağız. 2018 yılında ayrıca Başakşehir'de Başakport ve Veliefendi'de Panorama İstanbul , projelerimizin lansmanım yapacak olmak bizleri heyecanlandırıyor. Bunların yanı sıra Ayazağa bölgesinin dönüşümünde öncü isimlerden olmayı sürdüreceğimiz bir yıl hedefliyoruz. Ayazağa'da yapımına ve satışına devam ettiğimiz Vadikoru projemize ek olarak yine aynı bölgede iki farklı arazide yatırım yapma planımız bulunuyor. 2017 yılını yüksek büyüme rakamlarıyla kapatacağımızı düşünüyorum. 2018 yılında da büyümenin yukarı yönlü seyrini izleyebiliriz ama burada önemli olanın büyümenin kalitesi ve sürdürülebilir olmasına odaklanmak.

 

Yaşar AŞÇIOĞLU / Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

Beykoz'a konut, Merter'e ofis

 

Sektörde çözüme kavuşması gereken konular var. Örneğin, oyuncuların nefes alabilmeleri için KDV ödemelerinin yapılması önemli. Ayrıcaarsa maliyetleri de yeni proje üretimi için engel teşkil edebiliyor. Arsa fiyatlarındaki vergiler, muaf tutulabilirse ilk yatırım maliyeti yüzde 25 iner, bu da satış fiyatlarına olumlu yansır. Aşçıoğlu olarak Selenium markasını taşıyabileceğimiz projeler inşa etmeye özen gösteriyoruz. Orta vadede Merter, Sarıyer ve Beykoz'da yeni projelere başlayacağız. 2018 yılı için ilk olarak Beykoz ve Merter’de birer proje hedefliyoruz. Beykoz’da konut, Merter'de ofis ve ticari alanlardan oluşacak projeler üzerinde çalışıyoruz. 2017 üç çeyreğinde büyüyen bir ekonomiye sahip Türkiye var. Son çeyrekte de büyüme ile yılı bitirip gelecek yıla umutlu bir şekilde gireceğiz. Bu konunda 2018 için ülke büyüme oranımız, yabancı kuruluşlar nezdine de yüzde .,5 seviyesine çıkarıldı. Politik ve ekonomik istikrar ile Türkiye'nin bu rakamların çok üzerine çıkabildiğini yakın geçmişte gördük. Eminim ki bizi olumsuz etkileyen olağandışı faktörlerin azalması veya en azından bir kısmının ortadan kalkması ile hedeflenen büyümenin üzerine çıkılacaktır.

 

Erden TİMUR / Nef İcra Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"2018'den çok daha umutluyuz"

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı kentsel dönüşüm sürecinin, geliştirilecek yasa ve teşviklerle hız kesmeden devam etmesini bekliyoruz. Başta İstanbul olmak üzere, ülkenin her kentinde büyük çaplı kentsel dönüşüm hamlelerinin başlayacağını düşünüyoruz. Her yıl kendi rekorunu kıran sektörümüzden 2018'de çok daha umutluyuz. Önümüzdeki yıl, İstanbul'un sayfiyesi olarak bilinen Bayramoğlu’nda büyük bir projeye imza atacağız. Bunun dışında, 'Luxury Living' konseptinde geliştirdiğimiz projelerimize, İstanbul'da Kandilli'de ve Bodrum'da Gölköy'de devam edeceğiz. Ünlü mimar Emre Arolat'ın üstlendiği her iki proje de, "ulaşılabilir lüks"ün farklı bir yorumu olacak. Beykoz, Beylerbeyi ve Nakkaştepe'de inşaatına başlayacağımız projelerimizi de 2018’in ikinci yarısında odak noktamıza alacağız. Önümüzdeki sene hayata geçireceğimiz projelerle 3.9 milyar TL'lik yeni yatırım yapacağız. 600 yatak kapasiteli ikinci Novu projemize önümüzdeki yıl Sütlüce'de başlayacağız ve Eylül 2019'da yatırımımızı hayata geçireceğiz.

 

Mehmet OKAY / Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Rusya'daki işlerimiz eski performansına ulaştı"

 

Geçtiğimiz yıl başlayan ve bu sene de farklı dönemlerde devam eden ekonomik tedbirlerin etkisiyle sektörün 2017'yi yüzde 5’i aşan bir büyüme ile kapatacağını tahmin ediyoruz. Ant Yapı olarak Rusya krizinin de etkilerinin iyice azalmasıyla beraber bu pazardaki işlerimiz yeniden eski performansına ulaştı. Bir süredir planladığımız yatırım projelerine de başladık. Rusya ve Londra'daki hem taahhüt hem de geliştirme işlerimizin yanı sıra yeni giriş yaptığımız Amerika pazarı ve yurtiçindeki projelerimizin etkisiyle 2018'de yüzde 10'u aşan bir büyüme hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde TL’nin baskı altında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yılsonu dolar beklentimiz 4.30 TL, euro beklentimiz ise 5.10 TL seviyelerinde. 2017 büyümesinin yüzde 5 olmasını BIST-100'ün ise yılı 115.000 seviyelerinde kapatmasını bekliyoruz.

 

 

Ali DUMANKAYA / DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“2018'de beş projeye birden başlayacağız"

 

2018’in yaşanan olumsuzlukların toparlanma süracine girdiği, büyüme ve gelişme odaklı bir yıl olmasını bekliyoruz. Konut satışlarında yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Hükümetimizin geliştirdiği yasa ve teşviklerle kentsel dönüşüm süreçleri hızlanarak devam edecektir. Her yıl kendi rekorunu kıran sektörümüzden 2018'de çok daha umutluyuz. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü gayrimenkul aynı zamanda uluslararası arenada da ülkemizi bir adım öne çıkaracaktır. Bu sene beşincisi düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’nda açıklanan kentsel dönüşüm yasasının yeni düzenlemeleri kapsamında sektör hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımızı öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde İstanbul’un Anadolu Yakası'nda, Dragos sahilde çok özel butik bir projeye başlayacağız; DKY Sahil Dragos projemizin geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yine Anadolu Yakası’nda Yenisahra bölgesinde büyük bir kentsel dönüşüm projemiz için çalışmalarımız devam ediyor. Göztepe E-5 üzerinde ise oldukça prestjjli karma bir projeye de imza atacağız. Avrupa Yakası'nda ise Sultangazi ve Çeliktepe bölgelerinde projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz.

 

İbrahim BABACAN / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Faizler talebin önündeki en büyük engel"

 

2018 yılında hayata geçirilecek olan, kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere konuta olan talep artarak devam edecek. Ancak kredi faizlerinin yüksekliği hala tüketici talebinin önündeki en büyük engel. Tüketici artık faiz ödemek istemiyor. Bankalar da elini taşın altına koymalı. 2017 yılının ilk 11 ayında 1 milyon 276 bin konut satıldı. Büyüme ivmesinin devam edebilmesi ve sürdürülebilir bir boyuta taşınması için faiz oranlarının da aşağı çekilmesi gerekiyor. Büyümenin ivmelenerek devam edebilmesi de sektör dışı bir takım düzenlemelerin devlet eliyle yapılmasına bağlı. Özellikle, kentsel dönüşüm süreçlerindeki bürokrasinin azaltılması, KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi ve sektörün ihtiyacına yönelik Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete başlaması önemle üzerinde durduğumuz konular. Sektör uzun yıllardır özellikle Arap ve Körfez yatırımcılarının yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Fakat Arap pazarı da artık doygunluğa ulaşmaya başlamış durumda. Bu nedenle hem sektörümüz hem ekonomimiz için Japonya, Filipinler, Singapur, Uzakdoğu gibi yeni pazarlara yönelmemiz gerekiyor.

 

Murat KADER / İki Design Group, Kurucu Ortağı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“22 yılda 460 projeye imza attık"

 

1995 yılından bu yana hem mimarisinin artan değeri hem de fark yaratan çizgimizle öncü olmayı sürdürüyoruz. 22 yılda 460 projeye imza attık. 2017 yılı içerisinde devam eden projelerimize ek olarak toplam 19 yeni projeye imza attık. 2016 yılı özelinde 1 milyon 696 bin 607 metrekare tasarım yapmıştık, 2017 yılında bu alan 1 milyon 831 bin metrekarelik yeni tasarım alanına ulaştı. Bu alanların 1 milyon 334 bin metrekaresi karma kullanım, 324 bin metrekaresi konut, 110 bin metrekaresi ticaret, 60 bin metrekaresi ofis, 3 bin metrekaresi kamu projelerinden oluştu. Uluslararası alanda almış olduğumuz şimdiye kadar ki ödüllerimize 2017 yılında; iki Avrupa bir de dünya birinciliği de dahil olmak üzere 14 ödül ekleyerek, toplam ödül sayımızı 60’a çıkardık. 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen 2017 yılı özellikle inşaat sektöründe öncü rol üstlenen şirketler ve konut piyasalarındaki faiz düzenlemeleri sayesinde en az hasarla geride bırakıldı. 2018 yılında kentsel dönüşüm sürecinin hız alacağını ve inşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki rolünün güçleneceğini ön görüyoruz.

 

Haldun ULUSOY / KONE Türkiye Genel Müdürü

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Türkiye'nin potansiyeline güvenimiz tam”

 

2017 bizler açısından oldukça heyecan verici, birçok yeniliğin yaşandığı bir yıl oldu. Sene başında "müşterilerimiz ile birlikte kazanmak" stratejimizi hayata geçirdik. İşimiz ile ilgili her konuda lokal ve global çözümler üzerinde çalışmaktayız. Bu bağlamda birçok yeni teknoloji ve çözümün Türkiye piyasasına girmesinde sektöre liderlik etmeye devam ettik. "Mutlu Müşteri, Mutlu KONE" adlı bir programa başladık. Bu yeni yolculuk sırasında müşterilerimiz ile daha fazla iletişim kurup onları almış oldukları hizmetlerle ilgili olarak sürekli bilgilendirecek, kişiye uygun teklifler ve sürekli çözüm önerileri ile taleplerinin karşılanmasını sağlayacağız. Finansal açıdan baktığımızda, birçok zorluğa rağmen KONE Türkiye açısından 2017 büyüm3emizin devam ettiği bir yıl oldu. Kurlarda dalgalanmaların işimize olumsuz etkileri olmasına rağmen 2017, birçok operasyonel ve finansal hedefimizi tutturduğumuz, kalite ve kapasite anlamında ciddi ilerlemeler sağladığımız bir yıl oldu. 2018’de stratejimiz üzerinde çalışmaya devam ederek birçok yeni teknolojiyi Türkiye'ye getirmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin büyüme potansiyeline ve Türkiye'ye inanıyor, güveniyoruz.

 

Cenk HAYIRLIOĞLU / Vialand ve Venezia Mega Outlet Gn. Müdürü

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Türkiye'de ilk olacak bir proje"

 

2018 yılında Vialand’de iki büyük projeye imza atacağız. Vialand Tema Park’a 10 bin kişilik yeni bir açık hava konser alanı, temalı dört yeni restoran ve bir Panayır Alanı eklemek için çalışmalarımız sürüyor. 2018 ilkbaharında yenilenen konseptimizi ziyaretçilerimiz ile buluşturmayı hedefliyoruz. Vialand'deki bir diğer önemli projemiz, Türkiye'de bir ilk olacak Designer Outlet projemiz. Avrupa’nın designer outlet alanında önde gelen markası McArthurGlen Group ile birlikte imza attığımız "McArthurGlen Designer Outlet İstanbul” projesinin Vialand kompleksi içerisinde inşasına başlandı. 50 milyon euro yatırım ile gerçekleşecek proje kapsamında, dünyaca ünlü designer markaların outlet mağazalarının yanı sıra restoranlar, kafeler ve rekreasyon alanları yer alacak. Designer Outlet, 2019 ilkbaharında açılacak. Gerek Vialand'de hayata geçireceğimiz Tema Park yeni konsept çalışmaları ve Designer Outlet yatırımı, gerek ise Venezia Mega Outlet'te imza atacağımız yeni projelerle 2018’de 2 bin kişiye daha iş imkanı sağlayacağız. Döviz kurlarını tahmin etmek zor, ancak Türkiye ekonomisine güveniyoruz.

 

Akın KARALİ / Metal Yapı Konut Genel Müdürü

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz"

 

2018 yılından umutluyuz, 2017 yılında üretimine devam ettiğimiz birçok projemizin sonlarına doğru geliyoruz. 2018 yılı biraz daha sektörün oturma yılı olacak. Eğer kur dalgalanmasını iyi yönetebilirsek, 2018 yılı bizim sektörümüz için ihtiyaçların bir miktar ertelendiği ama alıma yöneleceği bir yıl olacak. Biz 2018 yılında yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Levent’teki İstanbul Tower 205, Küçükçekmece'deki Blue Lake İstanbul ile birlikte Göktürk ve Kemerburgaz bölgesinde yer alan Kemerlife23 ve Real Life projelerimizin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. 2018’de başlayacak olan dört büyük projemiz var; Ulus Belvedere Residence projemiz yaklaşık 350 milyon dolar yatırım değerinde. Zekeriyaköy projemiz ise yaklaşık 300 milyon dolar yatırım değerinde. Göktürk 2B alanlarının ise yaklaşık 150 milyon dolar yatırım değeri bulunuyor. 2B arazilerin dışında Göktürk-Kemerburgaz bölgelerinde mülkiyeti kendimize ait olan Belgrad Life projemizi hayata geçireceğiz. 2018'deki büyüme beklentimiz yüzde 4.5-5 civarında.

 

Ömer FARUK ÇELİK / EYG Grup İcra Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

"Yabancı fonları ülkeye çekmemiz şart"

 

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün 2001’de milli gelirdeki payı yüzde 9.9, bu 2017’de yüzde 16’ya çıktı. Üçüncü önemli sektör haline gelmiş. 2001’de beşinci sıradaydı. 17 yıllık süreçte sektörlerin performansına bakınca birinci sıraya yüzde 273 artışla diğer hizmet ve faaliyetler gelmiş. Ama payları yüzde 0.5’ten 1.9’a çıkmış. En önemli ivmeyi vergi ve sübvansiyon yaşamış, yüzde 208 artmış sonra üçüncülük yüzde 68 artışla inşaat olmuş. Tarım ormancılık yüzde 64 düşmüş, imalat yüzde 42 düşmüş. İnşaat sektörü pazardan payını yüzde 100’e yakın artırırken diğerleri azaltmış. İnşaat son beş yılda 4 milyon 700 bin ruhsat 3.5 milyon iskanla hep büyüyor. Konut satışları artıyor. 2.8 milyon adet olmuş birinci elde. Buradan bakınca aslında'sektörün 600-700 bin bitmiş satışa hazır konut stoku var. Bir problem yok gibi görünüyor. Bunu çözmek için kısa vadede bir çözüm aklıma geldi. Uzun dönemli yatırım yapan fonları konut stoğumuza yatırıma çağırabiliriz. Ama bunun için iki sorun var biri kiracıyı çıkarmak, diğeri de kur dalgalanması. Bizim artık sürdürülebilir altyapıyı yeni normalini oluşturmalıyız. Yeni ruhsatlara set çekelim şehirleri yaşanabilir hale getirmeye çalışalım.

 

Osman Cem ÇANKAYA/ YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi 

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Türkiye ekonomisinin kazandıranı inşaat sektörü"

 

İnşaat sektörü, yılın bitimine kısa süre kala yeni projeler, yatırımlarla bu yıl en fazla konuşulan sektör olmayı başardı. Hemen her ekonomik çalkantıda olduğu gibi bu dönemde de gayrimenkule, özellikle de nitelikli inşaat projelerine yatırım yapanlar kazanacak. Türk ekonomisinin kazandıranı geçmişte olduğu gibi bugün de, gelecekte de inşaat sektörü olacak. Türkiye büyüyen, gelişen bir ülke. 2017 verileri ele alındığında tüm sıkıntılara karşın ekonomik veriler beklentilerin üzerinde çıktı. Bu doğrultuda, 2018'de yaklaşık yüzde 4civarında büyüme bekliyorum. YP İnşaat olarak 20 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe, 'fark ve farkındalık yaratma’ yolunda ilerliyoruz. Yıllardır titizlikle tasarlayıp hayata geçirdiğimiz projelerde, kalitemizden ödün vermedik, önümüzdeki süreçte kalite çıtamızı daha da artıracağız. Konut inşasını beton yığını olarak değil, mimari değeri olan, fonksiyonel eserler olarak gördük. Her zaman tekdüze olmaktan uzak duran YP İnşaat, 2018’de de sıradanın dışında kalan eserleriyle yoluna devam edecek.

 

Ali Hakan KARAHALİL / AHK Gayrimenkul ve inşaat Yatırım Danışmanlığı Genel Müdürü

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!
 

"2018 yılında da kazandırmaya devam edeceğiz"

 

2017, AHK Gayrimenkul için olumlu, geçtiğimiz yılların da desteği ile son derece verimli bir yıl olarak geçti. Satışlarına devam ettiğimiz İzmir Torbalı Arsa Yatırım projemize 2017 yılı içerisinde yeni müşteriler ve yatırımcılar kattık. Ailemize katılan yeni müşterilerimiz ve yıllardır bizimle çalışan dostlarımız ile beraber büyümeye devam ettik. Bunun yanı sıra önümüzdeki yıllar içinde firmamızı ve sistemimizi geliştirecek bazı arge çalışmalarında bulunduk. Kısaca her ne kadar 2017 yılı piyasalar açısından biraz sıkıntılı geçse de biz koşmaya devam ettik. Yeni yılda öncelikli hedefimiz aynen 2017 yılında olduğu gibi hiç durmadan bu doğru yolda ilerlemeye devam etmek olacaktır. Bize 2018 yılı için çok sıkça sorulan bir soru, "Yeni yılda yeni projeniz olacak mıdır?" oluyor. Artık mevcut yatırımcılarımız ve özellikle sistemimize yeni girmek isteyen gayrimenkul yatırımcıları yeni yılda bizden yeni bir proje alanı bekliyor. Bunun için o kadar yoğun soru ve talep alıyoruz ki kesin olarak aynen İzmir projemizde yaptığımız gibi 2018’de de yeni proje bölgemizde ön talep toplama sureti ile satış yapmaya başlayacağız.

 

Mert KUTLU / Lens Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"1 milyar TL'lik yeni projemiz yolda"

 

2017yılında inşaatına başlamış olduğumuz, 1162 konut ve 85 adet ticari alandan oluşan Kurtköy Yenişehir'de bulunan Lens İstanbul’un teslimatını 2018 Eylül ayında gerçekleştireceğiz. Bu projemiz için tam 800 milyon TL’lik bir yatırım yaptık. Aynı zamanda 400 kişiye de istihdam sağlıyoruz. Kurtköy'ün en büyük markalı konut projesi olan Lens İstanbul, aynı zamanda Türkiye’nin havalimanına en yakın konut projesi olma özelliğini de taşıyor. Projemiz, Sabiha Gökçen'e sadece 600 metre uzaklıkta bulunuyor. 30 bin metrekare semt çarşısı bulunan Lens İstanbul'da Türkiye’nin seçkin mağazalarına yer veriyoruz. Bu nedenle hemen yatırımcılardan hem de oturacak kişilerden büyük talep alıyoruz. Yine 2018 yılında Lens İstanbul’un ikinci etabına başlayacağız. Lens İstanbul'un hemen karşı arsasında başlayacağımız yeni projemizin yatırım maliyeti 1 milyar TL olacak ve 500’den fazla kişiye istihdam sağlayacağız. 1100 konuttan oluşan projemizin içerisinde otel ve hastane olarak ayırabileceğimiz bloklarımız da olacak. Bölgenin otopark talebine projemizde cevap vereceğiz ve yaklaşık 2 bin araç kapasiteli kapalı otopark inşa edeceğiz.

 

Serdar URFALILAR / URTİM Kalıp ve İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"İkinci fabrikamızı kuruyoruz"

 

2017 yılını başarılı bir performansla tamamladık. 2018hedeflerimiz arasında inşaatların yanı sıra, dünyanın birçok ülkesinde yoğun olarak endüstriyel tesisler, rafineriler ve santraller ile de çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'de İzmit Tüpraş Rafinerisi, Çanakkale Çan ve Cenal Projeleri ve İzmir Star Rafinerisi'nin onaylı tedarikçisi olmanın yanı sıra, yurtdışında da pek çok endüstriyel tesis projesinde kalıp ve iskele sistemleri konusunda ana tedarikçi olarak yer aldık. Bunlardan birkaçı arasında Azerbaycan Socar Polymer HDPE Projesi, Rusya'daki Sibur Zapsib Projesi ve yine Rusya’da Yamal LNG Projeleri, İsrail’deki Ashalim Projesi, Irak Besmaya Enerji Santrali, Türkmenistan Aşgabat Gas to Gasoline projelerini sayabiliriz. 2018'de bu sayıyı daha da arttırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.2018 ikinci çeyreğinde açılışını yapmayı hedeflediğimiz yeni fabrika binamız ile hem istihdam hem de üretim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Ciro hedefimiz de son beş senelik büyüme ortalamamızı yakalamak olacaktır. Sektörümüz hem Türkiye’de hem dünyada hızlı bir büyüme trendi içinde.

 

İlyas AYVACI / Doğa Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Yenilenecek yedi milyon konut bulunuyor

 

Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme potansiyeli ile ekonomiye katkı sağlayan gayrimenkul sektörü gelecekte de ekonominin kalbi olmaya devam edecek. Sektörümüz ülke ekonomisinin en önemli çarklarından birisi. Kendine bağlı birçok alt sektörü beslemesi ve yaratılan istihdamdaki payı göz ardı edilemez. Türkiye’de yenilenmesi gereken 7 milyon civarında konut olduğunu ve kentsel dönüşüm uygulamasının uzun yıllar süreceğini düşünürsek gayrimenkul sektörünün uzunca bir süre gündemde olacağını tahmin etmek zor değil, inşaat sektöründeki büyümenin aynı hızla devam etmesi de sektörümüzün gelecek potansiyelinin en önemli göstergesi. Tabii riskleri de unutmamak lazım. Yükselen enflasyon ve döviz kurları nedeniyle inşaat maliyetlerinin artması, faiz oranlarının yüksekliği, stoktaki artış gelecek dönem sektörümüzü zorlayacak en önemli konular olacak. Bu bağlamda sektörümüzün gelişiminin desteklenmesi her zamankinden büyük önem taşıyor. Yurtiçi veya dışı faktörler nedeniyle ekonomide ve siyasette belirsizlikler yaşansa da, ekonomimizin geleceğine ve sektörümüze güveniyoruz. Sektörün 2018 yılında 10 oranında büyümesini bekliyoruz.

 

Onur ÖNGÜN / Onursal Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Krl. Bşk.

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Piyasalardaki dalgalanma yatırımcıyı tedirgin etti”

 

Gayrimenkul, sürekli gelişim ve değişim haligde olan, sadece ülke ekonomisinden değil global ekonomiden de ciddi oranda etkilenen bir sektör. Biz bu nedenle, Onursal A.Ş. olarak sadece Türkiye'de yaşanan gelişmeleri değil; tüm dünyayı yakından takip ediyoruz. Ortadoğu, Kafkaslar başta olmak üzere yabancı yatırımcıyı ülkemize çekerek, ülke topraklarının değer kazanmasının yolunu açıyoruz. 2018'de de keşfederek, kaliteli, ülkeye değer katan hizmetler vererek, büyümeye devam edeceğiz. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar haliyle yatırımcıyı tedirgin etti. Gayrimenkul alımı yapmak isteyenler dövizin düşmesini bekliyor. Yakın zaman içerisinde döviz, normal seviyeleri tekrar gördüğünde piyasalar kaldığı yerden devam edecek. Tecrübeme dayanarak, 2018'de, ekonomimizde en az yüzde 6 büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum. Buna karşın enflasyon ve işsizlikle mücadele noktasında alınması gereken önemli mesafeler olduğuna inanıyorum. Genç ve kadın işsizliği çözüm, bekleyen sorunlar arasında yer alıyor. Yeni istihdam yaratmaya yönelik önemli adımlar atılmalı.

 

Ahmet İPEK / İpektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

“Kur seviyelerinin düşmesini bekliyorum"

 

Kur dalgalanmaları her zaman yapı ve malzeme sektörünü etkiliyor. Buna karşın yapılan iyileştirme çalışmalarıyla sektör her yıl gelişmeye, büyümeye ve yeni projelere devam ediyor. Bu yıl suni şekilde çıktığına inandığım kur seviyelerinin 2018 yılı başlarından itibaren düşmesini bekliyorum. Özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren beklediğim kurdaki düşüş, sektöre ciddi hareket getirecek. Firma olarak, bu yıl başladığımız ve gelecek yıl için planladığımız yeni inşaat projelerinde süreci ciddi şekilde takip ediyoruz. 2018'de yaşanacak hareketlenmelerle ekonomimizde yüzde 8’lere ulaşan büyüme bekliyoruz. Ankara'da yaklaşık 25 yıldır birçok projeye imza atan İpektaş İnşaat olarak 2018'de de prestij projelere devam etmeyi hedefliyoruz. 2017'de inşasına başladığımız ve 'Kuzeyin Kulesi’ olarak anılan Ova Kule projemizin Keçiören'e sağlayacağı katma değerden ötürü kıvanç duyuyoruz. Her projemizde sağladığımız çok sayıda ayrıcalık sayesinde gördüğümüz yoğun ilgiyi gelecek yılda da boşa çıkarmamak ilk hedefimiz. İnşaat sektörünün Türk ekonomisine kazandırdığı ivmeye katkı sağlamaya, geçmişte olduğu gibi, 2018'de de devam edeceğiz.

 

Efe BEZCİ / BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Ülkemiz büyüme trendini sürdürecek"

 

Ortadoğu, Avrupa ve Amerika'da yaşanan siyasi ve toplumsal dengelerin sürekli değişim halinde olması, ekonomimiz üzerinde ciddi etkiler oluşturuyor. Aynı etkiyi döviz kurunda da gözlemliyoruz. Döviz yıl boyu artarak zirve üstüne zirve yaptı. Bu ateş 2018'de de devam edecek gibi. Ama biz geçmişte olduğu gibi bugün de, yarın da yatırımlarımıza her ortamda hız kesmeden devam edeceğiz. Çünkü Türkiye'ye güveniyoruz. Ülkemiz büyüme trendini sürdürecek, inşaat sektörü de ihracatçı kuruluşlar ile birlikte ekonominin 2018'de sürdürecek lokomotif gücü olmaya devam edecek. Büyüme beklentim 2018 yılı için yüzde 5-6. 2018 yılı için en önemli sorunlardan biri enflasyon olacak. Öncelikle söylemeliyim ki 2017, grubumuzun beklentilerini karşıladı. Geçtiğimiz yıl ülkece atlattığımız olumsuzluklar 2017'de yerini feraha ve ekonomik huzura bıraktı. 2018'de de, devam eden projelerimiz; Kent İncek, Galleria AVM ve Bodrum'da çok ses getirecek TheBoViera villa ve otel projemiz ile sektörde ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz. Yıllardır sapma göstermeyen başarı ivmemiz, yeni yılda da istikrarlı yükselişine devam edecek.

 

Selahattin USLU / integra Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Dinamizm en büyük ilacımız"

 

Türkiye ekonomisi 2017 yılında güçlü büyüme performansı gösterdi. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1'lik büyümenin 2017 yılı son çeyreğinde devam edeceğini tahmin ediyoruz. 2017 yılı verileri gösteriyor ki; gelecek yılda da ülke olarak büyümemize en çok katkıda bulunacak sektör, inşaat sektörü olacak. Türkiye tüm olumsuzluklara karşın büyüme hızını kesmeyen dinamik bir ülke. Bu dinamizm bizim en büyük ilacımız. 2018'in siyasi ve ekonomik açıdan bu yıla göre biraz daha dingin olmasıyla, büyüme rakamlarının yüzde 7’lere ulaşmasını sağlayabiliriz. Ankara'nın son dönemde en popüler lokasyonlarından Ovacık'ta temellerini attığımız Northland  Ankara  projesini ev sahibi olmak isteyenlerle kısa sürede buluşturacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Konut alımında bilinçlenen tüketici tüm detayları araştırıp, yaşam boyu tasarruf sağlayacak kalemler üzerinde titiz davranıyor. Son yıllarda Başkent'in yeni kimlik lokasyonları, bugünün ve 10 yıl sonrasının beklentilerine cevap veren konut projelerine ev sahipliği yapıyor. 2018’de de inşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbi, Ovacık başta olmak üzere, yeni gelişim bölgelerinde atacak.

 

Osman EKEN / EKN Group Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat 2018 de de ekonominin lokomotifi olacak!

 

"Döviz kurundaki artış arsa fiyatlarını yüzde 25 artırdı"

 

Yeni açıklanan "Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi" ile emlak sektöründe gerçekleştirilecek alım satımların güvenli bir ortamda yapılması ve sektörün nitelikli eleman açığının giderilmesi için zemin hazırlandı. Her önüne gelenin emlakçı olmasının getirdiği sektörel dağınıklık, güven sorunu, mağduriyet gibi problemlerin çözülmesi ile 2018'de ekonomide hareketlenmeler göreceğiz. Grup olarak, bu yıl da çizgimizden kaymadan, yeni yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz. Son birkaç aydan beri yüzde 15 üzerinde değer artışı gösteren döviz, arsa fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Özellikle son bir ay içerisinde değerli bölgelerdeki arsa fiyatlarının yüzde 20-25 oranında artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Çünkü arsa her dönem ihtiyaç ve hayat devam ettikçe değerine değer katmaya, kazandırmaya devam edecek. Tahminlerimize göre, ekonomiye her yıl açık ara katkı sağlayan gayrimenkul sektörünün, yeni yılda da katkısını büyük oranda hissedeceğiz. Eğitim ve tecrübelerime dayanarak, 2018 yılında ekonomimizin yüzde 5 civarında büyüyeceğini öngörüyorum.

 

Haberin devamı için tıklayınız!

 


Geri Dön