27 / 09 / 2024

İnşaat birim metrekare maliyeti nasıl hesaplanır?

İnşaat birim metrekare maliyeti nasıl hesaplanır?

2024 yılı inşaat maliyeti sektörde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Peki inşaat birim metrekare maliyeti nasıl hesaplanır?




İnşaat metrekare maliyetleri dövizdeki hareketlilikten, yurtdışına yapılan ihracattan, malzeme sıkıntısından, kalifiye çalışan bulunamamasından ve buna benzer birçok faktörden çok etkilenmekte. 2024 yılı inşaat maliyetlerinin neredeyse tavan yaptığı yıl olarak kaydedildi. Yüksek maliyetler inşaat sektörünün gündeminde yer alırken binlerce kişi 'İnşaat birim metrekare maliyeti nasıl hesaplanır?' sorusunu merak ediyor.

Apartman, site, villa, ofis, plaza gibi farklı yapıların maliyetleri arasında da ciddi farklar vardır. Örneğin bir apartmanın maliyet hesabı daire bazında olurken bir villanın maliyet hesabı metrekare üzerinden olabilir. 

Mali Muşavir İbrahim Döner, sosyal medya hesabından inşat maliyetini bir örnekle hesapladı. İşte İnşaat birim metrekare maliyeti ...

İbrahim Döner@ibrahim_doner1

BİRİM METREKARE İNŞAAT MALİYETİ NASIL HESAPLANIR?

Defter kayıtlarında yazan toplam inşaat maliyeti ile yapı ruhsatında yazan toplama inşaat alanının (ortak alanlardan gelenlerde dahil) birbirine bölünmesiyle birim metre kare maliyet bulunur.

Aşağıdaki formül ile hesaplanır. Defter Kayıtlarında Gözüken Toplam İnşaat Maliyeti (152 nolu hesap) Yapı Ruhsatında Yazan Toplam İnşaat Alanı (BÜRÜT ALAN)

ÖRNEK: Sözleşmeye göre 25 adet konut yapılacaktır. Konutların paylaşımı ise şöyledir. 13 adet müteahhit firmaya, 12 adet ise arsa sahiplerine aittir.

Müteahhit firma bu inşaat için toplam 4.000.000 TL harcama yapmıştır. Toplam inşaat alanı 3.500 metrekaredir. Dairelerin metrekareleri eşittir. 4.000.000/3.500 metrekare = 1,142,85 TL Birim m2 maliyeti olacaktır.

Satılık konutların birçoğunun fiyatı, maliyetinin altında!

İnşaat maliyeti Temmuz ayında yüzde 46,35 arttı!

Maliyet rakamlarından satılamayan konutların karlılık dönemi ne zaman gelecek? 

 


Geri Dön