İnşaat Malzemeleri

İnşaat demiri fiyatları resmen fırladı! Fiyatlar ne kadar oldu?

İnşaat yaptıracak olan kişiler için maliyet kalemlerinden olan inşaat demiri fiyatlarını yakından takip ediyor. Peki, bir ton inşaat demirinin fiyatı kaç liraya yükseldi? Fiyatlarda son durum ne? İşte konuya ilişkin merak edilenler...

Türkiye’de inşaat maliyetlerinde devamlı artışlar meydana geliyor. Dolar kurunun artması inşaat maliyetlerini olumsuz anlamda etkilerken, inşaat sektörü de tam bir kriz içerisinde kaldı. İnşaat yapı malzemeleri arasında yer alan inşaat demiri de maliyet bakımından inşaat yapacak kişileri oldukça zorluyor. Peki, inşaat demirinde fiyatlar ne kadar? Piyasada ne durum ne? İşte detaylar...

 

İNŞAAT DEMİRİ İÇİN SON PİYASA VERİLERİ!

İnşaat demiri piyasasında son derece hareketli bir süreç yaşanıyor. Ancak söz konusu hareket talep kaynaklı bir hareket olmuyor. Kış mevsiminin kapıya dayanması ve çoğu şantiyenin kapanması ile birlikte taleplerin azalması bekleniyordu. Fakat asıl darbe fiyatların artmasından geldi. Artan fiyatlar nedeniyle inşaat demiri piyasasında hareketlilik neredeyse durma noktasına geldi.

İnşaat demiri fiyatları yurt içinde belirlenmezken, yurt dışı kaynaklı ve daha çok Çin tarafından fiyatlar belirleniyor. Öte yandan, inşaat demiri fiyatları, Türkiye’de dolar kurunun de etkisiyle oldukça yükseldi. Bu nedenle, fabrikalar inşaat demiri üretimlerinde kesinti uygulamaya başladı. Tüccarlar ise satış olmaması nedeniyle fabrikalardan inşaat demiri alamıyor.

 

FİYATLAR NE KADAR OLDU?

İnşaat demiri konusunda şehir şehir farklı fiyatlar görülüyor. Bu fark da nakliye masrafından kaynaklanıyor. Hâlihazırda açıklanan güncel fiyatlara göre bir ton kalın inşaat demiri İstanbul’da 20.350 liraya, Ankara’da 20.250 liraya ve İzmir’de ise 19.700 liraya satılıyor. Aynı zamanda, ince inşaat demirinin fiyatı ise bir miktar daha yüksek olabiliyor. Bir ton ince inşaat demiri İstanbul’da 21.350 liraya, Ankara’da 21.250 liraya ve İzmir’de ise 20.700 liraya satılıyor. Fakat bu fiyatların içerisinde nakliye masrafları yer almıyor.

İnşaat demiri fiyatlarının artması nedeniyle inşaat maliyetleri de artıyor. Masrafların artmasına rağmen kredi muslukları kapandığı için konut satışları yapılamıyor. Bu nedenle, satış yapamayan müteahhitler de iflas tehlikesini çok yakından hissetmeye başladı.

Depremin ardından 25 bin ağır hasarlı bina mahkemelik oldu!

Kahramanmaraş'ta 19 bin 418 kalıcı konutun inşası son sürat devam ediyor!

Konut kredilerinde bundan sonra ne olacak?