16 / 10 / 2024

İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!

İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!

2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden düşüşe geçti ve tüm endekslerin altına geriledi.




Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren ve sektör tarafından da merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2024 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. 2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden düşüşe geçerek tüm endekslerin altına geriledi. Geçen senenin aynı ayına göre Eylül’de tüm endekslerin azaldığını gösteren rapor, en fazla daralmanın Faaliyet Endeksi’nde göründüğünü ortaya koydu.

İnşaat sektörünün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge olarak belirtiliyor.

İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!

Hazır Beton Endeksi 2024 Eylül Ayı Raporu’na göre, 2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üstüne çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden tüm endekslerin altına gerilemiştir. Beklenti ve Güven Endekslerinde ciddi bir hareket olmamakla beraber her iki endeks de eşik değerin altında kalıyor. Bu 3 endeksin eşik değerin altında kalması, Beton Endeksi’ni de geriletmiş görünüyor.

Geçen senenin aynı ayına göre geride bıraktığımız Eylül’de tüm endeksler azaldı. En fazla daralma da Faaliyet Endeksi’nde görünüyor.  Beklenti ve Güvendeki gerileme daha düşük olmakla birlikte daralma gösterdi. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksi’ni de aşağı çekti.

Raporun sonuçları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden düşüşe geçerek tüm endekslerin altına gerilemiştir. Geçen senenin aynı ayına göre eylül ayında tüm endeksler azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” ifadelerini kullandı.

İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!

Yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Sene sonunda, Türkiye’nin enflasyonu yüzde 40-45 bandında kapatması ciddi bir başarı olarak görülmemelidir. Esas süreç 2025’te başlayacak. Önümüzdeki bir sene için piyasa katılımcıları yüzde 27,5, reel sektör yüzde 51,1, vatandaş da yüzde 71,6 enflasyon tahmin ediyor. 2025 artışı Orta Vadeli Plan’da ise yüzde  17,5’tur. Tüm bu süreçte Türkiye olarak bir yandan enflasyonu indirip bir taraftan ekonominin çarklarını döndürebiliriz. Bunun için ilk etapta, şirketlerin finansmana erişiminin önündeki engellerin azaltılması gerekiyor. Mevcut faiz hadleri üzerinden de olsa şirketler finansmana erişmelidir. Ticari kredilere ilişkin aylık büyüme hızını yüzde 2 ile sınırlayan Merkez Bankası kararının yeniden gözden geçirilmesi bunun için doğru bir başlangıç olacaktır. Ayrıca ülkede istihdamı sırtlayan inşaat sektörünün yoluna devam edebilmesi için konut kredisine erişimde kamu bankalarının öncülük etmesi yerinde olacaktır. İpotekli konut satışlarında artış olmaksızın inşaat sektörünün hareket etmesi mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

 

Son dakika Malatya'da 5.9 şiddetinde deprem meydana geldi!

100 bin TL limiti olan kredi kartlarından 750 TL kesinti öngören teklifte son dakika! Limit değişiyor mu?

Konut fiyatlarında reel kayıp hızlandı! İstanbul, İzmir, Ankara'da fiyatlar nasıl değişti? 


Geri Dön