03 / 05 / 2024

İnşaat firmaları reklamcıların buluşlarıyla müşteriyi cezbetmeye çalışıyor!

İnşaat firmaları reklamcıların buluşlarıyla müşteriyi cezbetmeye çalışıyor!

İnşaat sektöründe 1 milyon konut stoku oluştu. Firmalar, reklamcıların buluşlarıyla maketten ev satışı için 5 kıta 71 ülkeye bedava tatil, umre seyahati, herkese bedava iPhone telefonla müşteriyi cezbetmeye çalışıyor.




İnşaat sektöründe kampanya savaşlarının ardından gelen büyük inşaat firmalarının iflasları konut sektöründeki “balon patlayacak” tartışmasını da beraberinde getirdi.. Son 5 yıldır büyük kampanyalarla pompalanan ve 1 milyon konut stokunu beraberinde getiren inşaat sektöründeki büyüme, iflaslar ardı ardına gelince geç kalınmış maketten konut satışı yasağının da son tüketici kanunun da aceleyle çıkarılmasını sağladı. Ancak bu yasaklama noktasına gelinceye kadar içinde Fortune 500’e giren dünyanın sayılı inşaat firmaları arasında yer alan Eser inşaatın batışı, Fi yapı, Ukra gibi bir çok inşaat firmasının iflas erteleme talebinde bulunması,İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nu da harekete geçirdi.  Tellioğlu, arka arkaya gelen iflas haberlerinin inşaat sektörünü tehdit ettiğini belirterek,  “Maketten konut satışlarında 1980’lerde yaşanan  ikinci banker vakası çok yakın” hükümeti uyarmıştı..

 


Balon oluştu 

Son 5 yıldır inşaat sektörü deyim yerindeyse son 6 aya kadar adeta ikinci baharını yaşadı.Son 6 aydır ise iflaslar birbirini kovaladı. Konut faizleri düştükçe talep arttı, talep arttıkça, konut fiyatları tırmandı. Adeta bir balon oluştu..Hal böyle olunca da, bir zamanlar belli başlı bölgeler para yaparken, şimdilerde ise hem hükümet eliyle hem de özel Yatırımcı eliyle hayata geçirilen dev projeler yüzünden İstanbul’un taşı toprağı altın deyimi gerçeğe dönüşüyor. Mega kentin merkezine uzak bölgelerde çekirdek bir ailenin yaşayabileceği büyüklükte bir evin fiyatı en düşük 150 ile 200 bin TL arasında telaffuz edilirken biraz merkeze yakın ve tam merkezi konumdaki daireler için ise fiyatlar 350- 400 bin TL’den başlayıp milyon TL’lik astronomik rakamlarla ifade edilebiliyor. Dahiyane reklamcılar nezaretinde bu zamana kadar hayata geçirilen kampanyalar içerisinde ev alana otomobil bedava, 3 çocuk indiriminden bedelli askerliğe, check up ve kombine biletten hediye çekine kadar bir birinden ilginç hediyeler yer alırken geçtiğimiz aylarda  bir inşaat firmasının dikkat çekmek üzere yaptığı para dağıtma kampanyası ise reklam savaşlarında gelinen son noktayı gözler önüne serdi.

 


Moda tatile göndermek

Yapılan kampanyalar arasında en çok tercih edilen hediye tatil oldu. Bir çok firma yaz boyunca yaptığı yurt içi ve yurtdışı tatil kampanyaları ile konut alma düşüncesindeki vatadaşın gönlünü 5 yıldızlı otellerle fethetmeye çalıştı. Her ne kadar yaz ortamından çıksak da alternatif seçenekleri sürdüren firmalar da var. Milyon TL’lik dairelerin yer aldığı İstanbul Mecidiyeköy’deki Quasar İstanbul projesinden daire alanlara dünyanın 71 ülkesinde bedava konaklama fırsatı sunulurken, Ataşehir’deki Brandium projesinden daire alanlara ise 5 yıl boyunca 5 farklı kıta ve ülkede 1 haftalık tatil hediye ediliyor. Firmalar satış kampanyalarında bir takım hassasiyetleri de göz ardı etmiyor. Kuran İnşaat müşterilerine 1 haftalık Kerpe tatilin yanı sıra son 6 ay içerisinde evlenenlere ve yeni evleneceklere umre seyahati hediye ediyor. 

 

Ekim ayında fiyat endeksi yükseldi

 Türkiye Konut Fiyat Endeksi, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.61 oranında artışla 126.74 değerini alırken, Yeni Konut Fiyat Endeksi 2012 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.65 oranında artarak 127.28 düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankası, Ekim 2012 Konut Fiyat Endeksi (Eylül, Ekim, Kasım) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) (2010=100), 2012 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.61 oranında artarak 126.74 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.54 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 3.47 oranında arttı. 

Üç büyük ilin yeni konutlar fiyat endeksleri değerlendirildiğinde, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre, İzmir, İstanbul ve Ankara’da sırasıyla yüzde 2.45, 0.78 ve 0.05 oranlarında artış gözlendi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul,  İzmir  ve Ankara’da sırasıyla yüzde 15.70, 12.63 ve 10.06 ve oranlarında artış gösterdi.

 

İflas erteleme nedir? 

İflas erteleme başvurularında son dönemde inşaat sektöründen iki şirket; Ukra, Gintaş ve Fi Yapı başvurdu. İflas ertelemesi, 2003 yılında iflas icra kanunu ile kurulmuş bir kurum. İflas ertelemesinde sermaye şirketleri, sermayelerinin belirli bir kısmını kaybetmek, borca batık  hale gelmek ve mahkemeye inandırıcı bir iyileştirme projesi sunmak kaydı ile bundan yararlanabiliyor. Bu müesseseden sadece sermaye sahipleri yararlanabiliyor. Şirket bilançosu borca batık hale geldiyse, şirket iflas ertelemesi sonucu ’tedbir kararı’ alınıyor. Tedbir kararı 1 senelik alınıyor, daha sonra 4 seneye kadar uzatılabiliyor. Tedbir kararı ile bankanın ipotekli alacakları varsa onlar durdurulmuyor ama banka ticari olarak icra takibi yapamıyor. Bu dönemde bankalar pek kredi vermiyor.

 


Konkordato daha uygun

İflas erteleme davaları ile ilgilenen uzmanlardan Avukat Sümer Altay, “Bu iflas ertelemelerin iyi niyetli olanları da var olmayanları da. Burada önemli olan konu bu müessesenin kötüye kullanılmaya çok açık bir kurum olması” dedi. Altay’a göre burada konkordato daha uygun bir müessese... Altay şöyle devam etti:  “Konkordato şimdi de var ama iflas erteleme o kadar kolay bir yol ki, bir bilirkişi raporu ile iş bitirilebiliyor. 5 sene borçları ertelemek mümkün. Ben bunu sağlıklı bir prosedür olarak görmüyorum. Müracaat edenlerin tabi ki hepsi kötü niyetli değil ama, kötü niyetli olanların sayısı da az değil. Bu nedenle iflas erteleme başvurularının bu kadar kolay olmaması lazım. Çünkü burada teminata gerek yok. Alacakları ikna etmek yok. Bu sorun konkordato ve yeniden yapılanmanın daha işler hale getirilmesi ile çözülebilir.”



Türkiye'de Yeniçağ



Geri Dön