28 / 04 / 2024

İnşaat girdi maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden döner!

İnşaat girdi maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden döner!

İnşaat sektöründeki maliyet artışının Ekim'de de sürdüğünü söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, gerekli uygulamalar devreye alınır, inşaat ve gayrimenkul sektörü tekrar canlandırılırsa çarkların yeniden döneceğini söyledi.



Yarattığı talep ve istihdam gücüyle 200’den fazla alt sektörü etkileyen inşaat sektörünün maliyet artışı sorununun büyümeyi sürdürdüğünü dile getiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, son resmi istatistiklere göre inşaat sektöründeki girdi maliyet artışının Ekim ayında da devam ettiğini söyledi. Açıklamasında inşaat sektöründe girdilerin büyük bölümünün döviz bazlı olduğunu dile getiren İhsan Çulhalık, buna yüksek enflasyonun da eklenmesiyle beraber bir süredir pek çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de durgunluk yaşandığını söyledi.

MALİYETLER YATIRIMLARI YAVAŞLATIYOR

İhsan Çulhalık konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışının Ekim'de de devam etmesine sebep oldu. TÜİK geçtiğimiz günlerde inşaat maliyet endeksinin yıllık şekilde yüzde 65,93, aylık olarak da yüzde 2,20 arttığını duyurdu. Üstelik söz konusu uygulamada, maliyet rakamları açıklanın iki katından daha fazla seyrediyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan bu artışlar, konut fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

İnşaat girdi maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden döner!

Konut üreticileri de yüksek maliyetler nedeniyle ı yatırımlarını yavaşlatıyor ya da hiç üretim yapmıyor. Çünkü; üretim yaptığı zaman maliyeti konut fiyatına eklemesi gerekecek. Fakat bu defa da fiyatları iyice yükselen konutların satışı mümkün olamayacak. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların eli iki şekilde bağlanmış durumda. Hem konut fiyatları alım gücüne göre çok yüksek seyrediyor, hem de konut almayı daha mümkün duruma getirecek olan kredilere yüksek faiz nedeniyle ulaşılamıyor” dedi.

YÜKSEK MALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Açıklamasında inşaat ve gayrimenkul sektörünün pek çok sorunla mücadele ettiğini dile getiren İhsan Çulhalık, fakat acil olarak çözüm üretilmesi gereken öncelikli meselenin girdi maliyetleri olduğunu söyledi. Maliyet ve dolayısıyla satışlardaki durgunluk konusunu her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden İhsan Çulhalık, yetkililerden bu dengesiz ve zorlayıcı piyasa hareketlerinin düzelmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

İhsan Çulhalık ayrıca açıklamasında “Ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı. Vatandaşların yeniden barınma ihtiyacını karşılayacak duruma gelmesi sağlanmalı. Aksi durumda ekonomimiz ve sektörümüzün, girdiği darboğazdan çıkma süresi çok daha fazla uzayacak. Yaşanan bu durum da toplumun her kesimini olumsuz biçimde etkilemeyi sürdürecek. Biz de diyoruz ki; inşaat ve gayrimenkul sektörü yeniden canlandırılırsa tüm piyasalar dengeye gelmeye başlayacak ve çarkların dönmesi mümkün olacaktır” diye konuştu.

 

2003'te asgari ücretle 25 cumhuriyet altını alınırken, bakın şimdi kaç tane alınıyor?

Aremas Gayrimenkul İstanbul kentsel dönüşümü için yeni model önerisinde bulundu!

Atilla Yeşilada borsa için kötü haberi verdi! BİST-100 ağır kayıplar yaşayabilir!


Geri Dön