28 / 04 / 2024

İnşaat harcamaları ikinci çeyrekte 31.2 milyar TL'ye çıktı!

İnşaat harcamaları ikinci çeyrekte 31.2 milyar TL'ye çıktı!

GYODER Başkanı Işık Gökkaya: "İnşaat sektöründe yaşanan yüzde 13,2lik büyümenin temel sebebi, özel sektörün devam eden yatırımları ve yeni yatırımlardır. İnşaat harcamaları ilk çeyreğe göre yüzde 19,7 genişleyerek 31,2 milyar TL olmuştur" dedi...



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, "İnşaat sektöründe yaşanan yüzde 13,2lik büyümenin temel sebebi, özel sektörün devam eden yatırımları ve yeni yatırımlardır. İnşaat harcamaları ilk çeyreğe göre yüzde 19,7 genişleyerek 31,2 milyar TL olmuştur" dedi.

Gökkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde GYODER ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Gaziantep Mozaik Müzesi konferans salonunda düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"ndeki konuşmasında, Türk ekonomisinin 2011 yılı ikinci çeyrek döneminde meydana gelen yüzde 8.8 büyüme ile ilk 7 yılda ortalama yüzde 10.2 seviyesinde, beklentilerin üzerinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Hızlı büyümesini sürdüren inşaat sektörünün de ikinci çeyrekte 13,2 seviyesinde büyüyerek bu büyüme oranıyla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla payında yüzde 6ya ulaştığını ifade eden Gökkaya, şöyle konuştu:

"Sahip olduğu bu yüksek payla ekonomiye olan yüksek katkısından dolayı da gayrimenkul sektörü Türkiyenin lokomotif sektörü olarak tanımlanmaktadır. İnşaat sektöründe yaşanan yüzde 13,2lik büyümenin temel sebebi, özel sektörün devam eden yatırımları ve yeni yatırımlardır. İnşaat harcamaları ilk çeyreğe göre yüzde 19,7 genişleyerek 31,2 milyar TL olmuştur. Bu harcamaların 19,6 milyar TLlik kısmı özel sektör tarafından gerçekleştirilmiştir.

Konut kredileri ise hızlı gelişimini sürdürmektedir. 4 Kasım 2011 itibarıyla 74,1 milyar seviyelerine ulaşmış, 2011 başından itibaren ise yüzde 22 oranında artış göstermiştir. Konut satışlarına bakıldığında ise 2011 yılı ilk yarısında 2010 yılının ilk yarısına göre yüzde 19 artış kaydetmiştir. Toplam 200 bin konut satılmıştır."

Gökkaya, 2009 yılında yaşanan krizin kalıntılarını geride bırakan 2010 yılında toparlanan inşaat sektörünün 2011 yılında beklentilerin de üzerinde bir canlılık gösterdiğini vurguladı.

Böyle bir dönemde kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem yapısı hem de Bakan Erdoğan Bayraktarın sektörü iyi bilen bir kişi olması nedeniyle büyük önem arz ettiğini, sektörü canlandırdığını dile getiren Gökkaya, şöyle devam etti:

"Bu sayede sektörde var olan problemlerin çok kısa sürede toparlanıp çözülebileceği umudunu taşımaktayız. Bu çerçevede gayrimenkul sektörü önemli bir fırsat yakalamış olarak gözükmektedir. Bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek daha sağlıklı yapı stoku, daha planlı şehirlere kavuşacaktır. 

Bu sağlıklı ve planlı şehirlere kavuşmada kentsel dönüşümün önemi büyüktür. Başarılı bir kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu çerçevede kentlerin 1/100.000 planlarının yapılması da önem arz etmektedir. Bu aşamada yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülecek planların yapılmasının yabancı yatırımcı açısından da ayrı bir önemi vardır."

MÜTEKABİLİYET YASASI

Gökkaya, yatırımların artmasına katkıda bulunacak bir diğer unsurun da Bakan Bayraktarın bakan olmasından itibaren kısa sürede çıkardığı Mütekabiliyet Yasası olduğunu, bunun sektör açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Söz konusu yasanın varlığının Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Rusya ve Suudi Arabistan gibi birçok ülke vatandaşının Türkiyede gayrimenkul satın almasını engellediğini ya da zorladığını dile getiren Gökkaya, şöyle devam etti:

"Satış yapılmasının kısıtlanması ya de engellenmesi başta elde edilecek gelirlerin kaybedilmesi üzere birçok fırsatın da önünü kesmektedir. Yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ve yabancıların mülk edinmesinin kolaylaştırılması, Türkiyedeki yabancı sermaye girişinin artmasını sağlayacak, sektöre kaynak oluşturacak ve sektörün büyümesine hız kazandıracaktır. Bu da Türk ekonomisi için önemli bir pozitif etki olacaktır."

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Gökkaya, 400 milyar dolar gibi bir kentsel dönüşümün uzun soluklu olacağını, 5 milyona yakın konut stokunun değiştirilmesinin yaklaşık 10 yıllık bir planlama çerçevesinde gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Bu noktada pilot bölgeler oluşturulması ve çalışılması gerektiğini vurgulayan Gökkaya, şunları anlattı:

"Yatırımları tetikleyen ve sektörün gelişimini belirleyen unsurlar olumlu yönde gelişmeye devam ettiği sürece inşaat sektörü de yükselmeye devam edecektir. Geleceğin kentlerinin oluşturulmasında kentsel dönüşüm en önemli konuların başında gelirken, bu sürecin kontrollü bir şekilde sürdürülmesi de aynı şekilde önem arz etmektedir. Engellerin aşılması ve gerekli teşviklerin oluşturulması ekonomide lokomotif güç olarak kritik bir role sahip olan inşaat sektörünün ivme kazanmasına ve beraberinde birçok sektörü de destekleyerek ekonomiye canlılık getirmesine sebep olacaktır. Gökkaya, konut kredi stokunun büyütülmesi ve kredinin tabana yayılabilmesi için ikincil piyasaların kurulması gerektiğini kaydetti.

AA


Geri Dön