24 / 07 / 2024

İnşaat işletmelerinin kurulması!

İnşaat işletmelerinin kurulması!

İnşaat işletmelerinin kurulması ile ilgili detayları merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...




İnşaat işletmelerinin kurulması

İnşaat işletmeleri, bir gerçek kişi tarafından kurulabileceği gibi, bir şirket olarak da kurulabiliyor. Tek bir kimse tarafından kurulan inşaat firması, "Şahıs işletmesi" olarak nitelendiriliyor. 


Ancak genellikle inşaat işletmelerinin çoğu limited veya anonim şirket olarak kuruluyor. Bu şekilde bir firmanın kurulması için en az 2 ortaklığın söz konusu olması gerekiyor.


Ananim şirketler için en az 5 ortak; limited şirketler için ise en az 2 ortaklık şartı aranıyor. Bir inşaat şirketinin kurulabilmesi için, atılması gereken ilk adım, ortaklıkların belirlenmesi ve şirket için bir "Ana sözleşme" hazırlanması olarak ifade ediliyor.


Türk Ticaret Kanunu'na göre, kurular, ticaret unvanı, kanuni merkez ve şubeler, faaliyet konusu, şirketin süresi, sermaye, kuruculara sağlanacak menfaatler, ilanlar, hesap dönemi, şirketin idaresi, şirketin temsili, müdürlerin değiştirilmesi, denetçiler, genel kurul, komiser bulundurulması, karın tevzii, ihtiyat akçesi, kanuni hükümler ve kurucuların imzası gibi hususların ana sözleşmede yer alması gerekiyor.


Kurucular

İnşaat firması için hazırlanacak ana sözleşmede kurucu ortakların ad, soyadları, tabiiyetleri ve açık adreslerinin belirtilmesi gerekiyor.


Ticaret Unvanı

Ticari işletmesi ile ilgili tüm işlemlerde kullanılmak üzere bir ticaret unvanının belirlenmesi ve ana sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.


Kanuni Merkez ve Şubeler

Ana sözleşmede şirketin merkezinin posta adresi ile açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Adres değişikliğinin söz konusu olduğu durumunda ana sözleşmenin değiştirilmesi gerekmiyor, ancak merkezin değiştirilmesi halinde ana sözleşmede de değiştirilmesi gerekiyor.


Faaliyet Konusu

Şirketin faaliyet konusu ana sözleşmede maddeler halinde ve açıkça belirtilmesi gerekiyor.


Şirketin Süresi

Şirketin süresinin hazırlanan ana sözleşmede açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Eğer şirket için bir süre öngörülmüyorsa “şirketin süresi süresizdir” şeklinde bir ibare ile belirtilebiliyor.


Sermaye

Şirketlerin en az sermaye miktarları arttırılarak Anonim şirketlerde 50 bin TL, Limited Şirketlerde ise 5 bin TL olarak belirleniyor.


Yukarıda sıralanan diğer maddelerin de ana sözleşemde açık bir şekilde belirtilmesi halinde, son olarak kurucuların ana sözleşmeyi imzalamaları gerekiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön