04 / 05 / 2024

İnşaat maliyetleri 1 ayda yüzde 10 arttı!

İnşaat maliyetleri 1 ayda yüzde 10 arttı!

Makro İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, inşaat maliyetlerinin geçen yılın genelinde yüzde 7-8 civarında bir artış gösterdiğini söyleyerek maliyetlerdeki bu artış devam ederse sektör sıkıntıya girer dedi...



Makro İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, inşaat maliyetlerinin geçen yılın genelinde yüzde 7-8  civarında bir artış gösterdiğini söyleyerek, "17 Aralık'tan sonra döviz kurları ve faizlerde yaşanan hareketlilik sonucu inşaat maliyetlerinde bir ayda yüzde 10'unun üzerinde artış meydana geldi. Maliyetlerdeki bu artış devam ederse sektör sıkıntıya girer" dedi. 

'Endişe yaratıyor' Kısa dönemde bu yüksek maliyet artışının daha da yükselmesinden endişe duyduklarım belirten Uyan, kurdaki ve faiz oranlarındaki artışın henüz tam olarak enerji ve sanayi üretim maliyetlerine yansımadığını, bu yansımanın oluşması durumunda ise fiyatlardaki artış oranının daha da yukarılara çıkabileceğini belirtti. 


Normal süreçlerde kış aylarında, doğu ve güneydoğu şantiyelerinin kapalı olmasından dolayı inşaat piyasasında arza bağlı olarak talep daralması yaşandığını ve bununda inşaat malzemelerinde kış aylarında dönemsel olarak düşük fiyat avantaj mı sağladığını ifade eden Uyan, piyasa faizlerinde oluşan yükselişin, ticari kredi ve bireysel kredilerde ciddi artışlar doğurduğunu, bu durumun da iki yönden inşaat maliyetlerinde artışa sebebiyet vereceğini belirtti. 


Posta Gazetesi 


Geri Dön