Sektörel

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış ve azalan üretim, konut fiyatlarını tehdit ediyor!

Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada konut üretimindeki düşüş ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artışın, konut fiyatlarında ciddi bir yükselişe neden olabileceğini söyledi.

Konut fiyatlarında dalgalı seyir devam ederken pek çok kişi de fiyatların artıp artmayacağını merak ediyor.

Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut üretimindeki düşüş ve inşaat maliyetlerindeki artışın, konut fiyatlarında ciddi bir yükselişe yol açabileceği uyarısı yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı 2. çeyrek verilerine göre, yapı ruhsatı verilen bina sayısında yüzde 22,7, daire sayısında yüzde 28,9 ve yüzölçümünde yüzde 30,9 oranında bir azalma yaşandı. Yaşanan  bu durum, konut üretiminin ciddi oranda düştüğünü ortaya çıkarıyor.

Antalya Son Haber’den Erol Yıldızoğulları imzalı habere göre Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu düşüşün ana  sebeplerinden bir tanesinin nşaat maliyetlerindeki artış olduğunu vurguladı.  Son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat maliyetlerinin artması, müteahhitlerin yeni projeler başlatamamasına neden olurken, mevcut projelerin de tamamlanmasını zorlaştırıyor. Yaşanan bu durum da konut arzında düşüşe sebep oluyor.

Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Çağlar, inşaat maliyetlerinde yaşanan bu artışın kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Açıklamasında maliyetlerin sürdürülebilir seviyelerde tutulması için yerli üreticilerin desteklenmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğine değinen Çağlar, girdi maliyetleri üzerinde ciddi bir denetim sağlanmasının önemine de dikkatleri çekti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında ayrıca, konut arzındaki azalmanın konut fiyatlarını artırma riski taşıdığını kaydeden Antalya Emlakçılar İş Takipçiler ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, talebin yüksek olduğu bir ortamda arzın yetersiz kalmasının kaçınılmaz olarak fiyatları yükselteceğini söyledi. Yapı ruhsatı verilen bina sayısındaki bu düşüşün, önlem alınmadığı takdirde konut piyasasında daha büyük sorunlara neden olabileceği konusunda da uyarılar yaptı. 
 

Vatandaşlar için ekonomideki en önemli sorun gıda, kira ve konut fiyatları!

İslam Memiş, sır gibi saklanan altın planını açıkladı! 'Ters köşe yapacaklar' dedi rakam verdi! Yatırımcılar hazır olun!

Mega kent İstanbul’da her an yıkılabilecek kaç bina var? KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt resmen açıkladı!